A napelemes pergolában az a szép, hogy nemcsak tiszta energiát termel, és pihenőhelyet kínál a dolgozóknak, hanem emellett még legalább két másik funkciója is van.

napelem pergola árnyékolás iroda

 

A lapostetős irodaépületek tetején ki lehet alakítani öntözést nem igénylő tetőkertet (erről ide kattintva olvashatsz), de ha napelemek kerülnek fel a tetőre, az is észszerű opció. Persze mindent lehet fokozni: különösen, amennyiben a hagyományos napelemek pergolaként is funkcionálnak. 

napelem pergola árnyékolás iroda

Ignacio Borrego spanyol építész azt találta ki, hogy ötvözi a megújulóenergia-termelést a szabadtéri irodával -- ez utóbbi a mediterrán klíma miatt eleve hasznos, de a COVID miatt meg is nőtt iránta az érdeklődés. Elvégre a szabad levegőn sokkal jobb értekezni, nem (feltétlenül) kell közben maszkot viselni, amitől oldottabb és egyértelműbb a kommunikáció. 

napelem pergola árnyékolás iroda

Borrego egy madridi irodaház tetejét alakította át: az 55  négyzetméternyi napelem 8,19 kWp zöldenegiát termel az alatta lévő irodákban dolgozóknak, illetve emellett 25 négyzetméteres árnyékos platformként szolgál ahhoz, hogy az irodisták feljárjanak oda hűsölni, pihenni, ebédelni -- és néha értekezni. 

napelem pergola árnyékolás iroda

A négy támasztólábon álló "napelemes pergolát" gipszkarton szereléshez használt, készen kapható, méretre vágható galvanizált acélprofilok alkotják. Ennek köszönhetően a tömege négyzetméterenként 57 kilogramm. Az építmény stabilizálásához Borrego és munkatársai 70 mm átmérőjű hajlított acélcsövekből alakítottak ki merevítést, amitől a szerkezet ellenáll az erősebb szélnek is, illetve a napelemek súlyát eloszlatja a tartólábakon. 

napelem pergola árnyékolás iroda

Az egész könnyűszerkezetes építményt a tetőn szerelték össze, ráadásul nincs fix rögzítés (hegesztés), bármikor szét lehet szerelni, vagy egyszerűen kicseréni egy elemet, ha szükséges. A napelemes pergola plusz előnye, hogy nemcsak az ott pihenő dolgozókat, hanem az épület tetejét is árnyékolja, vagyis kevesebb energia kell a felső szint klimatizálásához. Az napelemes pergola teljes költsége 12 500 euró volt, Madridban, a Calle Manuel Tovar 16. számú épület tetején látható. Fotók: Imagen Subliminal

365Zö