Ha még csak most tervezed, hogy napelemet telepítesz a házadra, érdemes átgondolni az elhelyezését. Lehet, hogy egy melléképület lapos tetején több energiát tudsz megtermelni, pláne, ha zöldtetővé alakítod annak tetejét. Nyilván ennek vannak költségei, de a napelemnek mindenképpen jót tesz.

napelem zöldtető Sydney

KÉP: ABC News

Az ausztráliai Sydney-ben igazán nem panaszkodhatnak: van bőven napsütés a napelemeknek. Olyannyira, hogy már kicsit túl sok is a jóból. A napelem ugyanis egy bizonyos hőmérséklet fölött veszít a hatékonyságából. A Sydney Műszaki Egyetem kutatói a helyi önkormányzat szponzorálával annak a "szakmai anekdotának" jártak utána, amely szerint a zöldtetőre telepített napelemmel több áramot lehet előállítani, tudósított az ABC News.

napelem zöldtető Sydney

KÉP: ABC News

Két szomszédos épület tetején tesztelték a feltevést. A nyolc hónapig tartó tesztidőszak alatt a zöldtetős épületen lévő napelemek csúcsidőszakban 20 százalékkal, a teljes vizsgálat során átlagosan 3,6 százalékkal több elektromos energiát termeltek. A napelemek ugyanis jobban működnek hűvösebb környezetben. A beépítetlen tetőn forrós napokon a hőmérséklet elérte a 38,1 Celsius-fokot, míg a zöldtetőn ugyanekkor 24,3 Celsius-fokot mértek. Márpedig amennyiben a környezet hőmérséklete 25 Celsius-fok fölé emelkedik, akkor a napelemek kisebb teljesítményt adnak le.

napelem zöldtető Sydney

KÉP: ABC News

Az egy dolog, hogy a napelemeknek jobb a zöldtető, de az egész épület energiafelhasználását is mérsékli, ha nem forrósodik fel a felső szint. Kánikulai napokon akár 20 Celsius-fok különbséget is tapasztaltak a kétféle tető között. Ha nem melegszik át a tető, az éjszaka is kellemesebb környezetet biztosít, hiszen kevesebb hőt bocsát ki magából. A tető szerkezetének is jót tesz, ha kisebb a hőingadozás. 

Természetesen a zöldtető kialakításának vannak költségei, például lehet, hogy szerkezeti megerősítést ír elő a statikus. A megfelelő vízelvezetés kialakítása után kerülhet sor a növények termőrétegének elterítésére, majd az ültetésre. A szakszerűen kialakított zöldtetőt viszont elegendő évente egyszer gondozni, erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben ide kattintva.

365Zö