A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) januártól indította el kedvezménykártyás programját. Az ok az volt, hogy korábbi felméréseik szerint Magyarországon a magukat környezettudatosnak tartó fogyasztók között növekszik a fenntartható termékeket, szolgáltatásokat, kínáló helyek ismerete. Ugyanakkor egyre több vállalkozás működik etikus, környezetbarát módon, közölte a TVE.

Most 50 elfogadóhelyen – boltokban és webshopokban - lehet a kártyával 5-15% kedvezménnyel vásárolni. Az egyesület várja a csatlakozni kívánó boltok és kártyatulajdonosok jelentkezését. A kártya egy évre szól, és a TVE támogató tagjai juthatnak hozzá, ennek ára pedig 2500 forint évente. Az elfogadóhelyek egyelőre zömmel budapesti helyek, de vidéki helyek is jelentkezhetnek a kedvezményt nyújtó boltok körébe.

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyei között olyan boltok, vállalkozások találhatók, melyek etikus, illetve környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat értékesítenek. A kártyaprogram bevezetésével a környezettudatos vásárlók és az ilyen termékeket, szolgáltatásokat kínáló kisvállalkozások könnyebben egymásra találhatnak. A rendszer segíti a fenntartható fogyasztás növekedését, így a vásárlók ellenőrzött, valóban zöld megoldásokat alkalmazó boltokban vásárolhatnak kedvezményesen.

Az elfogadóhelyek minősítésére kérdőívet dolgoztak ki, ennek segítségével mérik fel a kártya-elfogadóhelyek gyakorlatait. Csak olyan boltok, szolgáltatások kerülhetnek a rendszerbe, melyek teljesítik a fenntarthatósági kritériumokat. A rendszerbe bekerülő boltok társadalmi vagy környezeti szempontból pluszt teljesítenek: hátrányos helyzetű emberekkel dolgoznak, környezetileg fenntartható(bb) termékeket és szolgáltatásokat kínálnak. Például bioboltok, baba-mama boltok, vega éttermek, bicikliboltok, kerékpáros futárok, az ökoturizmus helyei, magyar dizájnerek boltjai, biokozmetikák.

A kártyát elfogadó helyen itt vannak a térképen, további részleteket pedig itt olvashat az igénylésről és a csatlakozásról.