12. éve rendezik meg a Don't Move, Improve (Ne költözz, fejlessz! elnevezésű vetélkedőt, amelyre a legötletesebb londoni lakásfelújtások pályázhatnak. Nézzük, melyek lettek a befutók 2023-ban!

lakásfelújítás bútor rezsi ingatlan London energiatakarékosság

KÉP: Don'tMoveImprove

 

Egy alacsony rezsijű és egy kanárisárga toldaléképülettel kiegészített ingatlan is felkerült a londoni legjobb lakásfelújtások 2023-as finalista listájára, közülük választják ki a végső győztest május 24-én. Az úgynevezett shortlist 15 ingatlant tartalmaz. A vetélkedő lényege, hogy megmutassa, milyen sokféleképpen lehet ingatlanokat felújítani egy adott téma jegyében, illetve hogy milyen sokfélék maguk az ingatlanok is.
Az idei Don't Move, Improve! verseny témája a Zöld Ambíciók volt, tehát a fenntarthatóság jegyében tervezett és kivitelezett ingatlanfelújítások pályázhatnak a díjra.  A Zöld Ambíciók témakör elemei közé számít a jó közérzet, így például a napfény becsalogatása az ingatlanba, továbbá a környező zöld területek minél könnyebb megközelíthetősége, a kedélyjavító színek használata, valamint a rendelkezésre álló tér minél jobb kihasználása a kis alapterületen is kényelmes életvitel megvalósítása érdekében.

Érdekes pályaművek (további fotók a címre kattintva láthatók):

1. Elizabeth Mews / Camden

lakásfelújítás bútor rezsi ingatlan London energiatakarékosság

A régi, kihasználatlan garázs átalakításával a kétszintes ház földszintjén megnőtt a kihasználható tér, egyúttal fény árad be az utcai frontról, illetve lehetővé válik a lakás keresztszellőztetéses hűtése. A garázzsal még az volt a probléma, hogy szigeteletlen helyiség lévén húzta ki a meleget a házból. A minimalista stílus az egész belsőre jellemző, a visszafogott tónusok egybefogják az eltérő funkciójú tereket: a hallt, a konyhát, az étkezőt és a pihenősarkot. A felújítás során az épület alacsony rezsijűvé vált.

2. CLT House / Waltham Forest

lakásfelújítás bútor rezsi ingatlan London energiatakarékosság

Egy fiatal családnak több térre volt szüksége, ezért a régi terasz beépítése mellett döntöttek. A kívülről vidáma kanárisárgára festett toldalék belül laminált fa borítást kapott, amely meleg hatást kelt. A család azért is szeretett volna kezeletlen faborítást a belső térben, hogy az - képletesen szólva - együtt öregedjen velük, gazdag történetforrássá váljon. A rozsdamentes acél konyha és a betonpadló ipari stílussal ruházza fel a belső teret, ami a megrendelő ízlését tükrözi. A toldalék épületet előregyártott elemekből 4 nap alatt építették fel.

3. Kitchen in the Woods / Southwark

lakásfelújítás bútor rezsi ingatlan London energiatakarékosság

A modernista stílusú ház egy kis londoni természetvédelmi övezet szélén áll. A család egy negyedik hálószobát szeretett volna hozzátoldani az épülethez, de felfelé az építési szabályzat miatt nem terjeszkedhettek, ezért a régi konyhát alakították szobává, és egy toldaléképületben jött létre egy új konyha. Az építkezés legfőbb szempontja az volt, hogy semmiképpen ne zavarják a kert gazdag élővilágát: rókákat, mókusokat, madarakat és denevéreket - ezeket most már főzés közben is meg lehet csodálni.

4. White Patio House in Camberwell / Lambeth

lakásfelújítás bútor rezsi ingatlan London energiatakarékosság

Felújítás és bővítés volt a megrendelő igénye, amelyet a terasz patióvá alakításával értek el. Az épület teljes hőszigetelést kapott, a földszinten energiatakarékos padlófűtéssel. A terasz és a kert végének beépítésével egyfajta patio jött létre, ahol biztonságban játszhatnak a gyerekek. A hatalmas üvegfalak egybenyitják a tereket, az otthonról dolgozó szülők folyamatosan figyelemmel kísérhetik a kicsiket. A pluszban kialakított szobába akár az idős szülők is beköltözhetnek.

5. Graphic House / Hackney

lakásfelújítás bútor rezsi ingatlan London energiatakarékosság

Az Edward-stílusú öreg ház felújítása a grafikus tulajdonosok elképzelése szerint valósult meg. A határozott színek a ház fontosabb részleteit emelik ki. A mentazöld tónus például a földszint új elemeit jelzi, míg a vézses vakolat az eredeti állapotot tükrözi. A ház minden részlete annak érdekében született, hogy a benne lakó család egészséges és vidám belső térben tudjon élni, játszani, főzni és pihenni. A fényben úszó épület különleges kerek ablaka egyúttal időmérőként is szolgál: tavasztól télig más és más szögből süt be a Nap, a fénypászma mozgása mutatja az idő múlását.

A további lakásfelújtások a Don't Move, Improve! weboldalra kattintva tekinthetők meg.

365Zö