Ha magunk vállalkozunk egy feladatra, akkor a testi épségünk megóvása éppoly fontos, mint a munka minőségi kivitelezése. Ehhez adunk most bevált tippeket.

kert otthon barkácsolás zajszennyezés baleset lakásfelújítás

KÉP: Pixabay

 

Amennyiben saját kezűleg vágunk ki egy fát a kertünkben vagy készítünk polcos tárolóelemet a nyomtatónak (mert olyan lehetetlen a mérete, hogy egyik bútoráruházban sem kapni hozzá semmilyen kisszekrényt), nagyon sok pénzt spórolhatunk meg, miközben új ismereteket sajátítunk el, és az önbecsülésünk is fényesedik. Az viszont nagy buktató szokott lenni, ha nem a megfelelő szerszámokkal dolgozunk, vagy azokat nem megfelelő módon használjuk. Amikor az ember először próbál valamit, nincs rutinja, nem tudja, mire számítson, az pont ilyen helyzet - éppen ezért különösen kell törekedni a munkavédelmi szabályok betartására.

1. Viselj a munkának megfelelő védőfelszerelést
A védőfelszerelésnek nemcsak az a lényege, hogy megvédi a testi épségünket, hanem a felszerelést viselve nagy valószínűséggel a kitűzött ideig tudjuk végezni a feladatot. Erre a legmeggyőzőbb példa a védőkesztyű: ugye mindenkivel előfordult már, hogy félbe kellett hagynia a kertásást, mert már annyi vízhólyag nőtt a tenyerére? Diszperzites falfestés esetén elég egy védőszemüveg, hogy ne cseppenjen a szemünkbe festék, de az öreg kisasztal lecsiszolásához már vegyél fel egy pormaszkot, az oldószeres lazúrozáshoz pedig gumikesztyűt. Tavasszal a kertben sok feladata lehet a láncfűrésznek, egy favágáshoz tényleg kell védőszemüveg, hallásvédő fültok vagy legalább profi füldugó (neeeem az uszodai), fejvédő sisak, vágásbiztos munkanadrág, védőkesztyű. Viszont ha csak a műhelyben vágsz félbe egy fenyő polcot, ahhoz a szem- és hallásvédő elég. Egy jó bakancsba azért érdemes beruházni, mert ez nemcsak stabilabb állást tesz lehetővé, hanem a leeső ágak, szögek és kövek ellen is védi a lábfejet. 

kert otthon barkácsolás zajszennyezés baleset lakásfelújítás

KÉP: Pexels

2. Ne használj elvásott eszközt
Lötyög a fogója? Kicsorbult az éle? Hiányzik egy alkatrész? Inkább ne dolgozz ilyen szerszámmal, mert túlságosan megnöveli a baleset kockázatát. Még a munka megkezdése előtt vedd számba a szükséges eszközöket, és ha valami nem okés, akkor cseréld le vagy javíttasd meg. Ha spórolni kell, akkor kérdezz körbe a rokonságban vagy az ismerősi körben, hátha valaki kölcsön tud adni egy ilyen szerszámot.

3. Figyelj oda a stabilitásra
Én tavaly melléléptem egy létrafoknak, és akkorát estem, hogy csak na, plusz rám a létra - az őrangyalaim leizzadtak, ez egészen biztos. Azóta különösen odafigyelek a stabilitásra, hogy például a létra rendesen ki legyen szintezve, a vágni-fúrni-csiszolni való pedig stabilan rögzítve legyen a munkapadhoz. Ide tartozik, hogy munka közben semmi ne legyen láb alatt, és ne akarj kiegyensúlyozni egy nyitott festékesvödröt az ablakpárkány szélén, mert biztos le fogod verni onnan. 

4. Legyen éle a szerszámnak
Ha a fűnyíró pengéje csorba, akkor nem vágni fogja a füvet, hanem tépni - úgy is fog kinézni. Az éles penge, fűrész, kés, csiszolókorong nemcsak szebb végeredményt garantál, hanem könnyebb is dolgozni az ilyen eszközzel, kevesebb fizikai erőkifejtés szükséges. A csorba, tompa eszközzel a baleset veszélye is nagyobb!

kert otthon barkácsolás zajszennyezés baleset lakásfelújítás

KÉP: Unsplash

5. A kéziszerszámot is tisztelni kell
Egy függönyrúd méretre vágását simán meg lehet csinálni egy kis kézifűrésszel vagy lombfűrésszel, nem kell bőgetni az elektromos flexet. Ettől függetlenül a kis kéziszerszám is nagy sebet tud ejteni, ha nem viselsz védőfelszerelést, nincs megfelelően rögzítve a munkadarab, nem éles az eszköz, stb stb. 

6. Célszerszámot használj a feladathoz
Spórolási okok miatt a barkácsolós lelkületű emberek néha nem költenek célszerszámra, hanem megpróbálják a feladatot a meglévő szerszámokkal mókolva elvégezni. Aztán vagy sikerül, vagy balesetet szenvednek közben. A célszerszámokat azért fejlesztették ki a gyártók, hogy csökkentsék a balesetek kockázatát.

7. Ne vedd le a védőburkolatot
A motoros szerszámokon, eszközökön gyakran található valamilyen védőburkolat, például a sarokcsiszolón vagy az elektromos körfűrészen. Lehet, hogy útban van munka közben, de akkor se vedd le a készülékről. Inkább ügyeskedj egy kicsit, hogy rátalálj a megfelelő fogásra.

kert otthon barkácsolás zajszennyezés baleset lakásfelújítás

KÉP: Pixabay

8. Fáradtan ne dolgozz
Este hétre értél haza, de még dolgoznál egy kicsit a műhelyben? Inkább aludj rá egyet! A fáradtság nagyon balesetveszélyes - elég ha csak annyi történik, hogy egy nagyot ütsz a szög mellé az ujjadra. Gondolj arra, hogy az egész napos munka után az izomzatod is el van fáradva, nem képes olyan erőkifejtésre, mint pihent állapotban. 

9. Tartsd tisztán a munkaterületet
Fametszés közben folyamatosan hordd el a levágott ágakat, nehogy eless bennük a fűrésszel a kezedben...! A műhelyben rendszeresen söpörd össze a forgácsot, pakold el a már nem használt szeszámokat, munkadarabokat, nehogy lelökd őket és a lábadra essenek. Húzd ki a dugaljból a nem használt eszközöket. 

10. Ne siettesd a munkát
A munka bizony olyan, hogy megvár. Nem biztos, hogy mindent meg tudsz csinálni egy hétvégén. Nem szabad túlzásba esni, éjszakába nyúlóan dolgozni, mert az nagy valószínűséggel vagy sérüléshez vezet, vagy "csak" elrontasz valamit - az is bosszantó. Ha viszont valamilyen feladat tényleg átcsúszik a következő hétvégére vagy csak pár nappal arrébb, addig is takarítsd össze a munkaterületet, pakold el a szerszámokat, tisztítsd meg az eszközöket. Hidd el, örülni fogsz ennek, amikor legközelebb nekiállsz dolgozni. 

365Zö