Az ősz beköszöntével ideje elpakolni a nyári ruhákat. Ám mivel ezek jellemzően vékony, finom anyagból vannak, néhány tanácsot érdemes megfogadni, hogy a tavaszi előpakoláskor ugyanolyan állapotban találd őket, ahogy most elteszed.

KÉP: Pexels

 

1. Válogatás
Amit nemhogy ezen a nyáron, de már az előzőn sem viseltél, azt jövőre sem fogod. Adományozd el. Persze a jótékonysági szervezetek nincsenek felkészülve a tárolásra, általában olyan ruhákat szeretnek fogadni adományként, amelyek az adott szezonban viselhetők. Tehát az adomány céljára kiválogatott ruhákat egyelőre csomagold el, és majd tavasszal juttasd célba. 

KÉP: Pixabay

2. Tisztítás
Elpakolás előtt mindent ki kell mosni a belevarrt címkének megfelelő módon. Ha csak egyszer is volt rajtad valami, most akkor is muszáj kimosni. Az izzadság vagy arckrém legkisebb maradványa csúnya elszíneződést okozhat az elpakolt ruhán, és lehet rajta például virágpor is, ami vonzhatja a lakásba télre beköltöző rovarokat. A mosás után legalább egy hétig hagyd teljesen kiszáradni a ruhákat, mert ha csak a legkisebb nedvesség bennük marad az elpakoláskor, akkor bepenészedhetnek.

KÉP: Unsplash

3. Csoportosítás
Az azonos anyagból készült nyári holmikat érdemes csoportosítani: halmozd egy kupacba a pólókat, egy másikba a vászonnadrágokat, harmadikba a len anyagúakat és így tovább. Az erősen nedvszívó képességű lenvászon holmikat tanácsos a gyűrődés ellen feltekerve tárolni, méghozzá műanyag dobozban, hogy ne penészedjenek be. A műanyag doboz fedelének peremét akár széles ragasztószalaggal körbe is lehet ragasztani, hogy ne menjen bele pára vagy nedves levegő. A pólókat kiterítve és egymásra fektetve egy vákuumos műanyag zsákba is el lehet pakolni, amiből porszívóval szívod ki a fölös levegőt. A vékony pamut nyári ruhákat és ingeket ajánlott inkább lógatva tárolni, és lehetőleg vászonzsákban. Ha ilyened nincs, akkor egy régi nagypárna huzatát alakítsd ruhavédő huzatnak: a huzat egyik rövidebbik oldalának közepén fejtsd vissza a varrást néhány centi hosszan, ezen a nyíláson át tudod dugni a vállfa akasztóját, az ingek és ruhák pedig védve lesznek a begombolt párnahuzatban. A nyári nadrágokat és szoknyákat is tárold feltekerve, nehogy olyan mély hajtásvonalak nyomódjanak beléjük az elcsomagolás hónapjai alatt, amit tavasszal nem fogsz tudni kivasalni.

KÉP: Pixabay

4. Strandcucc
A női fürdőruhák más anyagból vannak, mint a férfiaké. A női fürdőruhát kizárólag kézzel moss, vagyis finoman nyomogasd át langyos vízben pár csepp konyhai mosogatószerrel (tehát nem mosószerrel), mert ez jobb rugalmas műszálas anyagnak. Minden fürdőruhát ki kell mosni, mert lehet benne tengeri só, napozószer vagy izzadság maradványa. A férfi fürdőnadrágokat általában mosógépben is lehet mosni, de a szárítógépbe semmi esetre se tedd be, mert a rugalmas szálak tönkre mehetnek, és "kiszőrösödik" a kelme. Ugyanígy a derékpánt gumírozása sem szereti a 30-40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet. A fürdőruhát nagyon alaposan meg kell szárítani, mielőtt eltennéd a ruhásfiókba (ne tedd műanyagzacskóba egész télre), nehogy bepenészedjen. A fürdőruhák tárolására a pamut tárolózsák (vagy egy öreg kispárnahuzat) a megfelelő a szellőzés miatt, illetve a vákuumos műanyagzsák.

KÉP: Pexels

5. Blézerek, zakók, pulóverek
A blézereket, más válltöméses holmikat feltétlenül vállfán, méghozzá lehetőleg párnázott vagy vastagabb vállfán tárold a tél folyamán. A vékony nyári pulóvereket föltekerve lehet helytakarékosan és gyűrődésmentesen tárolni, lehetőleg papírdobozban, hogy szellőzni tudjanak. A papír(karton)doboz mindenképpen famentes papírból legyen (ezt szokták jelölni), mert a fa alapanyag olyan savakat bocsát ki, amelyek sárgás foltokat okoznak a fehér holmikon. Ha műanyag dobozba pakolnál, azt is béleld ki famentes selyempapírral, mielőtt beleteszed a ruházatot. 

KÉP: Pixabay

6. Kártevők elleni védelem
Ne pakold túlságosan tele a dobozokat és vállfás tárolókat, hogy mindent rendesen be lehessen csukni. Minden csomagba tegyél molyok elleni szert (molygolyót) vagy a természetes molyriasztóul szolgáló cédrusfa golyókat. Illóolajos riasztót nem szabad használni a nyári ruhákhoz, nehogy foltot okozzon. A kártevők elleni védekezésre akkor is gondolj, amikor kiválasztod a helyet a nyári ruhákkal teli csomagok teleltetésének: még véletlenül se vidd le őket a nyirkos pincébe vagy sufniba, mert ott biztos megtalálják az egerek és a penészgombák. A padlás viszont jó hely lehet, de ha sok az egér, akkor vagy mindent lógass fel a szarufákat összefogó gerendákra, vagy használj erős műanyagból készült dobozokat. És így is havonta érdemes ellenőrizni, hogy minden rendben van-e odafönt.

36Zö