A divat környezetszennyezését kívánja mérsékelni az az ötlet, amely mesterséges intelligenciával terveztetné a ruhákat a minél sokrétűbb hordhatóság érdekében.

divat fenntarthatóság mesterséges intelligencia

KÉP: Refashion Solve

 

Akkor lesz igazán zöld, fenntartható egy termék, ha nemcsak a tervezésére fordítunk figyelmet, hanem az egész életciklusára. A körkörös gazdaság elve szerint például egy ruhadarab esetében meg kell nézni, honnan származik a fonal, abból hol és hogyan szőnek kelmét, ki tervezi a ruhadarabot, hol varrják meg és milyen körülmények között, miképpen történik az értékesítése, a fogyasztó hogyan tudja tisztítani (mosható-e otthon, hány fokon, kell-e vasalni stb.), és végül, ha tönkremegyaz adott ruhadarab, mi történik vele: készíthető-e belőle valamilyen más termék (például régi farmerből táska), az anyaga komposztálható-e vagy más természetes módon feldolgozható-e, illetve semmilyen módon nem újrahasználható és ezért hulladékégetőben vagy hulladéklerakóban végzi -- és esetleg szennyezi az élővilágot.

divat fenntarthatóság mesterséges intelligencia

KÉP: Refashion Solve

Nem véletlenül van a hangsúly a divaton. Ez az iparág a legszennyezőbbek közé tartozik, és elenyésző számú cég gondolkodik a termék teljes életciklusában. A gyártás, tehát a fonal és a kelme előállítása teszi ki a divatipar környezetszennyezésének kétharmadát. Világszerte évente 53 millió tonna textilt állítanak elő a különféle cégek, de ennek a mennyiségnek a 87 százaléka hulladéklerakókban, tehát hatalmas szemétdombokon végzi. Az iparág a különféle vegyszerek használatával mérgezi a természetet és pazarolja az értékes erőforrásokat.

divat fenntarthatóság mesterséges intelligencia

KÉP: Refashion Solve

A horvát-svájci-román Solve Studio a Refashion (Újradivat) modelljével a világ első körkörös divatrendszerét tervezte meg, amely előre tervezett multifunkciós textilelemekből alkot többféle ruházatot az elemek többféle használatával, amelyet mesterséges intelligencia segítségével kombináltak össze. Például egy újradivat overall elemei szétszedhetők, és más ruhát lehet belőlük összeállítani. 

divat fenntarthatóság mesterséges intelligencia

KÉP: Refashion Solve

A mesterséges intelligencia három multifunkciós textilelemet tervezett Tencel és GOTS tanúsítvánnyal rendelkező organikus pamutanyagból. Az elemekből több mint tízféle ruhadarabot lehet kihozni: egy felsőt, négy ruhát, két szoknyát, egy bolerót, két overallt és egy kifordítható dzsekit. Ez is mutatja, milyen sokféle módon használhatók az összekombinálható elemek. Minden ruhadarabot könnyen szét lehet szedni, és ha a vásárló visszaküldi a Solve-nak, akkor ott új sorozatot terveznek az elemekből.

divat fenntarthatóság mesterséges intelligencia

KÉP: Refashion Solve

A svájci St. Gallen Egyetem Számítástechnikai Intézetével együttműködve a Solve Studio alapítója abban reménykedik, hogy "ezzel az újszerű megközelítéssel növelhetjük az úgynevezett szolgálatosodást, amely a vásárlással szemben a termék-szolgáltatásra helyezi a hangsúlyt az ellátási láncban, és így lehetővé tesszük, hogy a körkörös gazdaság elve a divatiparban nagyobb léptékben is megjelenjen", mondta Cristina Dan.

divat fenntarthatóság mesterséges intelligencia

KÉP: Refashion Solve

A mesterséges intelligencia segítségével létrehozott körkörös tervezési stratégia a maga nemében elsőként ötvözi az emberi alkotókészséget a mesterséges intelligenciával. Az újszerű design stratégia minél szélesebb körű elterjesztéséhez és ipari méretekben történő alkalmazásához persze rengeteg háttérmunkára van szükség. Addig is szóba jöhet az olyan divatötlet, amikor például ugyanazt a ruhát minél többféle módon viselik: ide kattintva olvashatsz a száznapos kihívásról, amely egyrészről leegyszerűsítette a hétköznapi "ma mit vegyek fel"-mizériát, másrészt megtornáztatta a résztvevők agytekervényeit a kreativitás érdekében.

365Zö