Sőt, nemcsak hulladékból készült, hanem ő maga tervezte a különleges estélyi ruhát a szépségversenyre.

újrahasznosítás divat szépségverseny Thaiföld hulladék hulladékgyűjtés

KÉP: Instagram

 

"Nem az számít, milyen ruhát viselsz, hanem hogy milyen életet élsz abban a ruhában" - idézte Diana Vreeland divatszakértő klasszikussá vált mottóját az idei Miss Universe thaiföldi indulója, Anna Sueangam-iam.

A Bangkok egyik nyomornegyedében született Anna, aztán a családja egy buddhista kolostorba küldte, hogy biztonságosabb környezetben élhessen. Jóllehet itt tulajdonképpen csak a szerzetesek és apácák után megmaradt ételhulladék jutott neki, mégis jobb volt itt számára. Ahhoz azonban, hogy iskolába járhasson, sajátos pontversenyen kellett részt vennie: minden félévben vért kellett adnia, hulladék műanyagpalackokat begyűjtenie, vécét takarítania. Nem véletlen, hogy szépségkirálynőként a szegény sorsú gyerekeket szeretné képviselni, különféle jótékonysági szervezetekkel összefogva lehetővé tenni számukra az oktatásban való ingyenes részvételt. 

újrahasznosítás divat szépségverseny Thaiföld hulladék hulladékgyűjtés

KÉP: SEA Mashable

Annát a nagymamája fogadta örökbe, mert szemétgyűjtésből élő szülei mindennap hajnali 3-tól este 7-ig dolgoztak, nem volt idejük a kislányra. Sajnos iskolatársai sem bántak vele valami jól, gyakran csúfolták "Szemétkirálynőnek". Ilyen előzmények után sikerült alapszakos bölcsészdiplomát szereznie.

Na és hogy rátérjünk az ominózus ruhára, így néz ki közelebbről:

újrahasznosítás divat szépségverseny Thaiföld hulladék hulladékgyűjtés

KÉP: Instagram

Még így is nehéz megmondani, hogy miből készült, de eláruljuk: fém italos doboz nyitófülekből. Több ezer darabot kellett összeszőni ehhez a földig érő, ezüstösen csillogó estélyi ruhához, aminek súlyát nem tudjuk, de az biztos, hogy nagyon egyedi látvány!

A hulladékból készült ruhához vezető gondolat régen fogant: a 24 éves Anna szülei hulladékgyűjtésből, szemétválogatásból élnek. A ruha pontos kivitelezését a thaiföldi Manirat divatstúdió tervezte meg, és az italos doboz nyitófülek mellé Swarovski-kristályok is kerültek szép számmal.

A ruháról készült fotó viharos sebességgel terjed az interneten: az Instagramon már 237 ezren lájkolták, a Tiktokon is 125 ezer felett jár a lájkolók száma. 

A ruha története nagyon szívhez szóló:

"Szemétgyűjtögető szülők mellett nőttem fel, így gyerekkoromtól mindenféle egyszer használatos és újrahasznosítható hulladék között éltem", írja Anna az Instagram-poszt alatt. 

újrahasznosítás divat szépségverseny Thaiföld hulladék hulladékgyűjtés

KÉP: Instagram

"Ezt a ruhát szándékosan hulladékból terveztük és készítettük el, hogy megmutassuk az UNIVERZUMNAK [kiemelés Annától], hogy ami az egyik embernek hulladék, abban a másik értéket és szépséget találhat. Köszönöm mindenkinek, hogy megnézte, hallomást szerzett róla, és remélhetőleg ez az üzenet értő fülekre lel."

A Miss Universe szépségversenyen ugyan nem került be a legjobb 16 közé, de elnyerte az Impact Wave Leadership különdíjat a gyermekeket támogató kezdeményezésével, és a ruhája révén az egész világon megismerték a nevét és történetét.

365Zö