Az óraátállítás után beköszönt a sötét évszak, amikor a szobanövényeink megvilágítására különösen oda kell figyelnünk.

otthon ősz tél növény LED világítás energiatakarékosság virág

 

Télen nemcsak látványelemként szolgálnak a szobanövények a lakásban, hanem javítják a levegőminőséget, amelynek ilyenkor nagy jelentősége van. Ahhoz viszont, hogy a szobanövények ne csak vegetáljanak októbertől márciusig, hanem a körülményekhez képest jól érezzék magukat, gondoskodnunk kell a megfelelő megvilágításukról. Kivált azért, mert sok szobanövény eredetileg olyan vidékről származik, ahol sokkal többet süt a Nap. 

Napfényigényes szobanövénynek számít például a flamingóvirág, a pálmaliliom (yucca), a lepkeorchidea, a papagájvirág, a sugárarália, az amarillisz, a sárkányfa, az anyósnyelv (Sansevieria), a fikusz, a könnyezőpálma és a nyíllevél. Minél színesebb levelei vannak egy növénynek, annál nagyobb a fényigénye. Amikor a szobanövényekhez próbálunk optimális megvilágítást tervezni, annak három tényezőjét kell szem előtt tartanunk:

1. Fényerő
Gondolj úgy rá, mintha magad napoznál: nyáron reggel és délben is süt a Nap, csakhogy a reggeli napsütés még nem olyan intenzív, noha látszólag éppolyan világos van, mint délben. A növények ugyanígy differenciálnak.

2. Időtartam
Az az időszak, amennyi ideig süt a Nap. Mivel a növényeknek fényre van szükségük a fotoszintézishez, ezért nagyon nem mindegy, hány órát vannak megvilágítva. Az egyes növényfajok fejlődésük során eltérő óraszámú megvilágítást igényelnek.

3. Színspektrum
Az iskolában megtanultuk, hogy a látható fehér fény eltérő hullámhosszú, vagyis különböző színű fénysugarakból áll: vörös, narancs, sárga, zöld, kék és ibolya. A kék fény a növények növekedését serkenti, míg a vörös fény a virágzást és a termés fejlődését. Ha csak vörös fényt kap a növény (hagyományos volfrámszálas izzóból), akkor felnyurgulhat, míg ha csak kék fényt kap (hideg fehér LED-ből), akkor satnya lesz.

otthon ősz tél növény LED világítás energiatakarékosság virág

Ha jót akarunk a növényeknek, akkor megvilágítjuk őket, de ha magunknak is jót akarunk, akkor energiatakarékos megvilágítást tervezünk. Ehhez ma már többféle LED-fényforrást kaphatunk, a fent látható teljes spektrumú ötvözi a különféle hullámhosszú sugarakat, a lent látható direkt növénymegvilágító pedig célzott színű LED-fényforrásokból áll. Ráadásul, mivel a LED-ek viszonylag kevés hőt bocsátanak ki, ezért közvetlenül a növény mellé vagy fölé is tehetjük a fényforrást, nem fogja megégetni a növényt. Ugyanakkor a LED-megvilágítás nagyobb távolságból is hatékony, tehát ha csak egy-két ilyen lámpára van anyagi keret, akkor is reménykedhetünk azok kedvező hatásában.

A LED-lámpa kiválasztásánál legyen szempont az IP65-ös védettség, ami garantálja, hogy akár 90 százalékos páratartalom esetén is zavartalanul üzemel. Ugyanígy oda kell figyelni arra, hogy a lámpa fényereje és elhelyezésének magassága (függesztés) legyen állítható! Az is fontos (lenne), hogy változtatható, átkapcsolható legyen a lámpa színspektruma, azaz virágzási időszakban több vörös fényt kapjon a növény, míg növekedési szakaszban több kéket.

otthon ősz tél növény LED világítás energiatakarékosság virág

Általánosságban csírázási és növekedési fázisban elég a 30 százalékos fényerő napi 14-16 óra hosszat 60-75 cm magasból, virágzás idején 50-60 százalékos fényerő szükséges napi 18 órán át 45-60 cm magasból, termésérési szakaszban 100 százalékos fényerő kell napi 12 órán át 30-45 cm távolságból. De persze minden növénynek lehetnek egyedi igényei, érdemes utánaolvasni.

365Zö