Mostanában azoknak is eszükbe jut a falszigetelés, akiknem ez nem áll módjukban, például mert társasházban élnek, és vagy nincs rá pénze a lakóközösségnek, vagy a műemléki jelleg miatt ez nem egyszerű. Ilyenkor jönnek elő a belső falszigetelésre vonatkozó tippek, legalább a nyílászárók körüli falakon. 

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: FormUsWithLove

 

Egyik szomszédom úgy oldotta meg a belső falszigetelést, hogy 5 centi vastag pórusbeton válaszfalelemekből felfalazta az adott falat az ablak körül. A pórusbeton nagyon könnyű, és mivel a földszinti lakás az övé, ezért úgy gondolta, statikailag is rendben lesz a dolog. És mivel közben a padlóburkolatot is cserélte, ezért úgy csinálták meg a burkolatot, mintha mindig is ilyen vastag fal lett volna azon a szakaszon. Veszített ugyan egy kis belső teret, de cserébe elképesztően jó klímájú lett az utcai szoba télen-nyáron. 

Világszerte egyre több cég gondolkodik belső falszigetelő elemeken, akár a hővesztés, akár a zajterhelés elleni védelem a cél. Ezek a cégek újrahasznosított alapanyagokból készítik a falpaneleket. Nézzünk pár jópofa és hasznos ötletet!

Form Us With Love

A nyitóképen is látható méhsejt alakú falipanelek hulladékfából készülnek. Tervezőjük, a svéd Form Us With Love csapata évek óta azon fáradozik, hogy hulladékanyagoknak találjanak ki hasznosítási lehetőséget.

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: FormUsWithLove

A farost és cement keveréke nem újdonság, träulit néven 1946-ban kísérletezték ki. Elsősorban hangszigeteléshez használják, de hőszigetelő panelnek is megfelel. Magas pH-értékének köszönhetően nem támadja meg a penészgomba, ellenáll a nedvesedésnek, kiegyensúlyozza a szoba klímáját. Mindemellett tűzhatlan anyag és nem bocsát ki káros illékony vegyületeket (VOC) a szoba levegőjébe.

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: FormUsWithLove

Persze, cementkötésű forgácslapot (betonyp) nálunk is lehet kapni, a svéd dizájnerek viszont inkább az esztétika és a moduláris alakíthatóság felé mentek.

Kirei

Az amerikai Kirei műanyag hulladékot újrahasznosítva készíti akusztikus fali paneljeit többféle méretben, formában és rengeteg színben. A japán "kirei" szónak több jelentése is van: szépség, tisztaság, puritánság. 

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: Kirei

Az EchoPanel lapok nemcsak a falra szerelhetők, hanem a mennyezetre is. Anyaguk 60 százalékban műanyaghulladék, egy panelhez 235 egyszer használatos PET-palack kell. 

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: Kirei

A cég 2004 óta több mint 5 ezer tonna műanyaghulladékot alakított falburkoló panellé, ez nagyjából 250 millió vizespalackot jelent. 

DearHuman

A tervezőpáros egyik tagja Jasna Sokolovic építész még a délszláv háború idején menekült Kanadába, ott fejezte be az egyetemet, és ismerkedett meg Noel O'Connell restaurátorral, ketten alapították a DearHuman vállalkozást.

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: DearHuman

A Papertile fantázianevű falburkoló lapok 100 százalékban újrahasznosított papírból készülnek, amelyet a helyi vállalkozóktól, iskoláktól szereznek be.

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: DearHuman

A lapok olyan szilárdak, mint az OSB-lemez, ugyanakkor könnyűek, mint a parafa, és bármilyen mintával vagy színnel meg lehet nyomni őket. Egyedi méretben és vastagságban is készülhetnek. 

Organoids

Személyes kedvencem az osztrák Organoids stúdió, amely az alpesi legelőkről begyűjtött szénából és vadvirágokból préseli az alapanyagát 0,1-3 mm vastagságban. Ezt lapfüggönyként, falra kasírozva, tapétaként vagy lamináltan is lehet használni a beltérben.

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: Organoids

A számtalan környezetvédelmi díjat elnyert burkolólapok nyersanyagát ökologikus ragasztóanyag köti meg. Ezt azután vastagságtól függően lehet felhasználni, például bármit beburkolni a tekercsben is előállított anyaggal.

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: Organoids

A gyártás során nem terhelik a környezetet szén-dioxid kibocsátásával. A legjobb, hogy nemcsak a természetes szín és tapintás marad meg, hanem a kezeletlen alapanyag hosszú ideig illatozik.

Hát nem gyönyörűek?

365Zö