Egy alma tömegének 30 százalékát képezi a héja és a csutkája, amelyet kidobni pazarlás, hiszen többféle módon is felhasználhatod. Az első lépés, hogy ha nincs is lehetőséged biotermesztésű almát vásárolni, a felszínén lévő esetleges növényvédőszer-maradékokat egyszerű módon lemoshatod: ehhez áztasd be az almát 12-15 percre szódabikarbónás vízbe (1 liter vízben 2 kiskanál szódabikarbónát oldj fel). Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.
![](https://images.pexels.com/photos/416443/pexels-photo-416443.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940)
A megmosott almát sokan héj nélkül szeretik enni, illetve sok almás sütemény, almaszósz készítéséhez is meghámozzák a gyümölcsöt, eltávolítják a magházat. Ezt azzal is indokolják, hogy az alma magja mérgező. Nos, akárcsak a sárgabarack- és a keserűmadula, az almamag is tartalmaz amigdalint. Ez a természetes vegyület szervezetünkben cianiddá alakul. Az almamag csekély mennyiséget tartalmaz, nem veszélyezteti azokat, akik normál mennyiségű almát esznek meg csutkástól. Mindenesetre, ha nem is eszed meg a csutkát, attól még a héjjal együtt egy sor finomság elkészítéséhez használhatod.
![](https://img.reblog.hu/blogs/1851/img_5bec6c9466470.jpeg?w=724)
Almapektin
Ez a természetes sűrítőanyag elengedhetetlen a zselés állagú dzsemekhez és lekvárokhoz. Az üzletekben kapható szárított, zacskós kiszerelésű pektinnél sokkal finomabb, selymesebb lesz a dzsemed a házi almapektinnel. Ehhez fél fazéknyi almahéjat és csutkát önts fel vízzel, és gyöngyözve forrald 40 percig. Utána tegyél egy gézlapot egy nagy szűrőbe, és szűrd le a megfőtt héjat és csutkát, de ne préseld össze, nehogy megtörjenek a magok (a fent említett amigdalin ne jusson ki belőlük). Az almás levet főzd tovább 20 percig, aztán töltsd forró vízzel átmosott befőttesüvegekbe. Ugyanúgy ellesz a spájz polcán felhasználásig, mint egy befőtt. Télen előveheted, és a legkülönfélébb idénygyümölcsökből készíthetsz vele gyors zselét, pillanatdzsemet, például csettintősen pikáns kiviszószt egy jó marhaszelethez.
![](https://images.pexels.com/photos/1243489/pexels-photo-1243489.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940)
Csutkaital
Az almacsutkákat tiszta vízben főzd addig, amíg a víz kellemes ízű lesz. Ekkor szűrd le az italt, de ne nyomkodd ki a csutkákat, nehogy megtörjenek a magok. Fogyaszthatod még melegen, de lehűtve is.
![](https://images.pexels.com/photos/39354/apple-peeler-fruit-green-39354.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940)
Roston sült almahéj
Melegítsd elő a sütőt 120 fokra. Teríts sütőpapírt egy tepsibe. Két maréknyi almahéjat egy tálban forgass össze 1-2 kiskanál semleges ízű étolajjal, 1-2 evőkanál kristálycukorral és csipet fahéjjal. Kipróbálhatod pici gyömbérrel vagy kurkumával, esetleg szerecsendióval, netán chilivel, de még kardamommal is. A fűszeres héjcsíkokat fektesd a sütőpapírra, és 2,5 órán át süsd, amíg szépen megbarnulnak és ropogósak lesznek. Kihűlve tálalhatod, és ha marad belőle, jól záródó dobozban egy hétig is eláll, egészséges rágcsálnivaló.
Almás csillámpor
A fenti fűszeres almahéjcsíkokat kávédarálóban vagy robotgépben finom porrá is őrölheted, amit aztán bármilyen süti, pohárkrém, édesburgonya-püré, smoothie, reggeli zabpehely, de még vajas kenyér tetejére is szórhatsz.
![](https://img.reblog.hu/blogs/1851/img_5bec6ca19ca18.jpeg?w=724)
Almahéjtea
Az almahéjra önts annyi vizet, hogy jócskán ellepje, forrald fel egy kislábosban, hagyd benne, amíg iható hőmérsékletűre nem hűl, és kész a koffeinmentes tea. De ha erősebbre vágysz, tehetsz hozzá filteres feketeteát is.
Almaízű víz
Az almahéjakat a vizespalackodba is dobhatod, hogy megízesítsék a frissítődet. Ez különösen jól fog esni például edzés közben!
![](https://images.pexels.com/photos/574111/pexels-photo-574111.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940)
Almahéjszirup
Mit szólnál egy finom palacsintához aranyló almasziruppal? Pár maréknyi almahéjat önts fel vízzel, csendes tűzön főzd addig, amíg kiereszti az ízét, szűrd le, tedd félre komposztáláshoz a héjat, az almás lébe pedig szórj néhány evőkanálnyi barnacukrot. További főzéssel sűrítsd be szirupnak, és már csurgathatod is a közben kisütött forró palacsintákra. Ha véletlenül maradna belőle, lezárt üvegben egy hónapig eláll a hűtőszekrényben.
Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.
KÉPEK: Pexels, Pixabay
További almás cikkeink:
A legjobb prebiotikumok egyike az alma
Így készíts házi aszalódobozt a gyümölcsökhöz
Posztmenopauzában a gyümölcslé hízlal, de a gyümölcs fogyaszt