Ha nem akarsz bíbelődni a gyep gondozásával, használj követ a kertedben!

kert kő víztakarékosság

KÉP: Stonewarehouse

 

Egyre népszerűbbek az olyan kertek, amelyek viszonylag kevés gondozást igényelnek. Naná, hiszen a napi munka után senki nem akar még a kertben is robotolni, például a fűnyírót tologatni, helyette inkább a felfújható jacuzziban áztatná magát. A gyepmentes kert azért is jó, mert csökken a vízszámla, hiszen nem kell locsolni, emellett a gondosan előkészített, geotextillel aláburkolt kavicságyások nem igényelnek gyomirtózást sem - a bio megoldás, különösen kisgyerekek és házikedvencek szempontjából fontos.

A kőzúzalékkal vagy kaviccsal (részben) burkolt kertek ideálisan az olyan vidékeken, ahol jelentős az aszályveszély, hiszen a szárazság észszerűtlenné teszi a pázsit fenntartását. De az biztos, hogy a sokkal kevesebb gondozási igénnyel talán ellensúlyozni lehet ezt a veszteséget. Nézzük, mivel lehet burkolni a kert erre kijelölt részeit.

Üvegzúzalék

kert kő víztakarékosság

KÉP: Decostones

Hogy a legfontosabbal kezdjük: ez az üvegzúzalék legömbölyített, tompított élű darabokból áll, tehát nem fordulhat elő, hogy rálépve elvágja a lábunkat. A megtisztított üvegzúzalék sokféle színben kapható, és nagyon tartós. Rendkívül feltűnő látvány, szokatlan kerti elemeket lehet megvalósítani belőle, például patak- vagy tóutánzatot. Éjszakai megvilágításban egészen káprázatos látvány.

Lávakő zúzalék

kert kő víztakarékosság

KÉP: Kennedys

Leggyakrabban vörös vagy szürke színben kapható. Porózus szerkezetének köszönhetően tömege csekélyebb, mint a hasonló térfogatú kőzeteknek, vagyis könnyebb vele dolgozni. A színe nagyon szépen kiemeli a bele ültetett növények zöldjét, illetve az elhelyezett egyéb látványelemeket, például nagyobb kőtömböket, farönköket. Ár/érték arányban is megfelelő.

Gránit zúzottkő

kert kő víztakarékosság

KÉP: Landscapingrockaz

Szürkésfehér kőzúzalék, vizesen még jobban látszik a gránit mintázata. Az eltérő szemcseméret lehetővé teszi a jobb tömörítést. Nemcsak kerti utak, hanem behajtók, drénsávok is kialakíthatók belőle, pláne, mert viszonylag olcsó. A hézagmentes kialakításhoz a rétegvastagság legyen a legnagyobb szemcseméret legalább kétszerese. Ügyelni kell az aljzat vízáteresztő képességére.

Folyami kavics

kert kő víztakarékosság

KÉP: Ellicar

Gazdaságos választás, és mivel ez a "görgeteg"-ek közé tartozik, legömbölyített felületűek a darabok - emiatt biztonságos is. Bármilyen terület burkolására alkalmas a megfelelő előkészítéssel (aláburkolás, szegélyezés): terasz, ösvény, autóbehajtó, virágágyás. Jól lehet keverni másfajta kövekkel. A színe barnás-fehéres-szürke, és többféle nagyságban kapható.

Palazúzalék

kert kő víztakarékosság

KÉP: Decorativeaggregates

Kifejezetten látványos elem, de csak részletek burkolására, mert a sötét színű kő nyáron nappal nagyon megszívja magát meleggel, amit éjszaka lead. Ezért a lakóház déli oldalára, különösen a ház közvetlen közelébe biztos nem tenném, annál inkább olyan részre, ahol "fűteni" kell a területet. A pala a drágább talajtakaró kövek közé tartozik, és egy négyzetméterre akár 40-50 kiló is kellhet belőle - viszont nagyon jól néz ki. Mindenképpen alá kell burkolni tömörített kaviccsal és geotextillel.

365Zö