Pusztán azért, mert nincs kerted, még kertészkedhetsz -- csak legyen egy erkélyed legalább. Amennyiben megfelel az alapvető kívánalmaknak, akár egy zsebkendőnyi területen is gazdagon zöldellő dzsungelt alakíthatsz ki egynyári virágokból, zöldségekből, fűszernövényekből, évelőkből és futónövényekből. Na persze van pár szempont, amit érdemes előtte átgondolni.

otthon kert erkély újrahasznosítás növény

KÉP: Unsplash

 

Mit enged a szabályzat?
A társasházaknak van szervezeti és működési szabályzatuk, amely kitérhet arra, hogy milyen növényeket lehet tartani az erkélyen. Például termő növényeket (zöldség, gyümölcs) azért nem, mert azok esetleg odavonzzák a madarakat és a kártevőket. Vagy ha ilyen növényt akarsz termeszteni, akkor gondoskodnod kell arról, hogy hálóval védd az erkélyedet. Lényeg a lényeg, első lépésként kérdezd meg a közös képviselőt.

otthon kert erkély újrahasznosítás növény

KÉP: Pixabay

Elbírja-e az erkély?
Az égetett és mázas cserepek, kaspók önmagukban is nehezek, hát még ha hozzászámítjuk a föld, a növény és az öntözővíz súlyát. Aki alapjáraton el is utasítja a műanyag cserepet, erkélykert esetében legyen megengedőbb. Pláne, hogy lehet kapni újrahasznosított műanyagból készült cserepet is a barkácsboltokban. És ha már ott jársz, vehetsz úgynevezett "könnyű" virágföldet, ami perlittel és más adalékokkal kevert, egy 40 literes zsáknak csak 9 kg a súlya, míg normál virágföldből ugyanennyi akár 17 kg is lehet. A könnyű és laza földet imádni fogják a növények, de te is, mert fél kézzel felcipeled az emeletre a zsákokat. 

otthon kert erkély újrahasznosítás növény

KÉP: Instructables

Mennyi hely van az erkélyen?
Amennyiben néha te is szeretnél oda kiülni, akkor nem telepíthetsz minden szabad területre virágcserepeket. Gondolkodj el egy vertikális (függőleges) kiskert kialakításán. Ehhez nagy segítség lehet egy felfüggeszthető sokzsebes cipőtartó (ld. fent), amely műanyag, tehát könnyű, de a sok zsebében többféle növény elfér. A zsebek aljára vágj kis lyukat, hogy a felesleges víz el tudjon folyni. Lehet a falhoz rögzített raklapra is kaspókat akasztani, de egy fém- vagy farácsra (ld. lejjebb), raklapra is rögzíthetsz pár növényt, például fűszernövényeket.  

otthon kert erkély újrahasznosítás növény

KÉP: Unsplash

Hogyan fogsz öntözni?
Kánikulában gyakran kell öntözni (lehetőleg kora reggel), és bizony a harmadik napon már nem vidám, ha a lakás másik feléből kell minden alkalommal átbukdácsolni az öntözőkannával. Megfontolandó a csepegtetős öntözőrendszer kialakítása, illetve az önöntöző kaspók vásárlása, persze mindkettő drága mulatság. Esetleg egy kis slagot fel lehet szerelni a konyhai vagy fürdőszobai csapra, és onnan vételezni vizet. Nagyon fontos szempont, hogy mi lesz a felesleges öntözővízzel: ha az alsó szomszédhoz lefolyik, akár fel is jelenthet emiatt. Minden cserép és kaspó alatt legyen dupla alátét, az alsó alátét legyen két számmal nagyobb, mint a felső. 

otthon kert erkély újrahasznosítás növény

KÉP: Unsplash

Mennyire szeles az erkélyed?
Minél magasabban laksz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy szeles az erkélyed. Ezt nem mindegyik növény szereti, utána kell kérdezni a kiszemeltek fajtáknál. A szél kiszárítja a talajt, tehát gyakrabban kell locsolgatni a növényeket. Mindenképpen teríts mulcsot a virágföld tetejére, hogy mérsékeld a talaj kiszáradását. Nagy segítség lehet egy rácsra felfuttatott valamilyen kereklevelű növény, amely egy kicsit tompítja a szél erejét. 

otthon kert erkély újrahasznosítás növény

KÉP: Pixabay

Mit termessz az erkélykertben?
Értelmetlen dolog rengeteg pénzt, időt és fáradságot beleölni olyan növényekbe, amelyek nem bírják az adott körülményeket: az erkélyed túl napos, túl szeles, túl hideg nekik, és te sem tudsz elég időt szánni a gondozásukra. Ne pazarold a szűkös helyet olyan növényre, amely nem fogja megérni a nyár végét. A napsütéses órák számától tedd függővé a növényválasztást. Ha például zöldségeket szeretnél termeszteni, azoknak naponta 6-8 óra direkt napfényre van szükségük a jó terméshez. Amennyiben a szobanövényeket költöztetnéd ki, akkor ezt csak lépésről lépésre tegyed, nehogy a túl gyors változtatás megviselje őket. Sok szobanövény nem bírja a direkt napfényt, ezeket kissé árnyékolni kell. 
Déli fekvésű, tehát napos és meleg erkélyen akár kaktuszokat is lehet nevelgetni. A legtöbb virág imádni fogja, no persze gyakran kell őket öntözni, lehetőleg kora reggel. Nyugati vagy keleti fekvésű erkélyre félárnyékot tűrő/kedvelő növényeket érdemes telepíteni. A zöldségek közül ilyenek a salátafélék, a sóska és a spenót, mert ezeknek a túl sok napsütéstől rágós lesz a levele. A zöldfűszerek (bazsalikom, menta, citromfű, oregánó, petrezselyem, koriander, kakukkfű, lestyán) inkább nyugati erkélyre valók, a keleti nap túl kevés nekik. Ezeket is rendszeresen kell locsolni, lehetőleg olyankor, amikor nem süt rájuk a napfény, mert a vízcseppek nagyítóként összpontosítják a napsugarakat, és megéghet a növény levele. Északi fekvésű erkélyre kifejezetten árnyékkedvelő növényeket lehet ültetni, mint a páfrány, erdei pajzsika, begónia, árnyékliliom, nefelejcs, bőrlevél, hortenzia. Ha már nem kapnak napfényt, érdemes tápanyagban gazdag talajjal segíteni a növekedésüket, és persze a rendszeres locsolás se maradjon el.

otthon kert erkély újrahasznosítás növény

KÉP: Unsplash

Mennyi kapacitásod lesz az erkélykertre?
Az előbbiekből kiderül, hogy bár úgy tűnik, csak ide-oda elhelyezel pár cserepet, az erkélykert ennél komolyabb vállalkozássá is kinőheti magát. Tanácsos ezért legfeljebb 4-5 cseréppel indítani, aztán menet közben eldől, hogy mennyi erőd, időd, energiád és pénzed van a növények gondozására. 

365Zö