Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
aug/2017

Gyomnak nézik, pedig kívül-belül hasznos gyógynövény a körömvirág

Ilyenkor nyár végén kertekben, parkokban sokfelé sárgállik a körömvirág. Igénytelen növény, sokan gyomnak hiszik és kihúzogatják a földből, pedig a legsokoldaúbb gyógynövények egyike. Lehet világosabb sárga vagy narancsszínű is. Szó szerint tetőtől talpig alkalmazható, hiszen fejen hajöblítőnek, lábon gomba ellen is hatékony a körömvirág. Belsőleg gyulladácsökkentő és hámosító hatását használhatod ki, kúrálja a refluxot és a gyomorfekélyt. Készíts belőle teát vagy olajat, alább találsz 22 tippet a felhasználásukra. A körömvirág azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyet bátran bevethetsz állatgyógyászati céllal kutyán, macskán is, mert nem mérgező számukra. 

természetgyógyászat körömvirág

Tato Grasso CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Gyógytea készítése: 1 evőkanál virágszirmot forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. Langyosan és hidegen is jó, a maradék hűtőszekrényben 2 napig eláll. 

1. A körömvirág tea segíti a nyálkahártya sérüléseinek gyógyulását, kaparó torokfájás esetén nagyon hatékony gargalizálásra.
2. Hámosító hatásának köszönhetően napi 2-3 csésze tea gyógyítja a gyomor és a belek fekélyeit, gyulladásait.
3. Mivel antimikrobás, sebgyógyító hatású, fogászati beavatkozás után is érdemes vele öblögetni.
4. Étkezések után fogyasztva segíti az emésztést, serkenti a máj és az epe működését, szélhajtó.
5. A körömvirágot évszázadokig használták a zöldség- és húslevesek színezésére. Készíthetsz aranyszínű zöldséges alaplevet sárgarépából, petrezselyemgyökérből, zellerből és egy evőkanál körömvirágsziromból. Adhatsz hozzá gombát, paradicsomot, erőspaprikát is. Ízesítsd sóval, borssal, főzd legalább egy órán át, aztán leszűrve és porciózva mehet a fagyasztóba, hogy mindig legyen, ha kell.
6. Rendszeres fogyasztása enyhíti a menstruációs és változó kori panaszokat.
7. Külsőleg lemosóként nagyon jó bőrproblémákra, például rovarcsípések vagy akne enyhítésére, de a begyulladt szőrtüszőkre is.
8. Allergia miatt gyulladt szemet nyugtatja a körömvirág teával átitatott pakolás (vattakorong). 
9. Szőkítéshez a megmosott, balzsamozott hajat öblítsd át körömvirág-teával utolsó öblítésként.
10. Lábgombásodás esténként áztasd a lábadat meleg körömvirág-teában, ehhez 1 egység tömény teát hígíts 5 egység meleg vízzel.
11. A teát spriccelős flakonba töltve a kutya vagy macska bőrviszketését, vakarózását enyhítheted.
12. Aranyér panaszok enyhítésére ülőfürdőként ajánlott alkalmazni. 

természetgyógyászat körömvirág

Esculapio CC BY-SA 3.0 Wikipedia

Gyógyolaj készítése: 1 egység szárított sziromhoz adj 10 egység hidegen sajtolt étolajat. A szirmokat ne mosd meg, ezért fontos, hogy ellenőrzött forrásból származzanak. Ha nem magad termesztetted, akkor érdemes patikában vagy drogériában kapható, zacskós kiszerelésű szirmot használni. Egy kis befőttesüvegbe szórd bele a szirmokat, és öntsd rá az olajat. Keverd meg jól, hogy az olaj mindenhol körülvegye a szirmokat és be is fedje őket. Teríts egy darab celofánt vagy zsírpapírt a befőttesüveg szájára, mielőtt rácsavarod a tetejét. Tedd az üveget meleg helyre, de direkt napfény ne érje! Ellenőrizd néhány naponta, ilyenkor mindig óvatosan rázogasd össsze. Kész 4-6 hét múlva, szűrd le, és tartsd hűtőben. A folyamatot melegítéssel gyorsíthatod: a lezárt keveréket tedd vízzel félig teli lábasba (a víz szintje ne érje el az üveg száját), gyöngyöző nagyon lassú forralással hevítsd 4-8 órán át. Kihűlés után leszűröd, és kész.  Ne felejtsd el felcímkézni!

13. A házi körömvirágos gyógyolajjal dörzsöld be a bőrgombás területeket.
14. Enyhíti a napégést vagy a szoláriumozás utáni bőrpírt.
15. Hatékonyan világosítja a bőrhegeket és a terhességi csíkokat. Ehhez naponta finoman masszírozd be a bőrbe körkörös mozdulatokkal. Vigyázz, hogy ne húzd, ne nyújtsd a bőrt, mert azzal rontasz a szerkezetén.
16. Érdemes kipróbálni az olajat ekcémás bőrön is.
17. A körömvirág gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően visszeres lábon is hatékony, a végtag felől a szív irányába óvatosan masszírozd be a bőrbe a gyógyolajat mindennap.
18. Aranyér kezelésére is alkalmas nyugtató kenőcsnek.
19. Hideg miatt száraz kézbőrre is nagyon ajánlott.
20. A körömvirágolaj gyendéd szemfesték-lemosóként is használható.
21. Túlzott fülzsírtermelés miatt gyakori probléma kutyáknál a fülatka. A kórokozót leggyorsabban az állatorvossal felíratott parazitaellenes készítménnyel irthatod ki, de a további rendszeres fülápoláshoz és megelőzéshez rendszeresen cseppents 1-2 csepp körömvirág olajat a kutyád fülébe, és masszírozd szét benne. 
22. Korábban már írtam a gyógynövényes téli mancsápoló krémről, ennek elkészítését itt olvashatod.


0
Tovább
31
máj/2017

tele a kerted ehető virágokkal

A világ számos pontján a konyhaművészet fontos elemei az ehető virágok. Elsősorban díszítésre használják őket, ízük édeskés vagy fanyar. Gyakran alkoholos italok alkotóelemei, például koktélok, likőrök vagy borok eseté-ben. Egyedi fűszervajat keverhetünk velük, de ízesíthetnek ecetet, pácokat vagy önteteket. 

Shakespeare korának angol háziasszonyai számára mindennapos volt a marinált bársonyvirág elkészítése, a sült borjúszeletet szegfűvel körítet-ték. A holland gazdák a sajt színezésése vetették be a büdöskét, Kínában a háborús győzelmeket ünnepelték krizantémlevessel. 

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

Sambocade - a 14. századi Angliában volt népszerű ez a szárított és friss bodzával, továbbá rózsavízzel készült sajttorta KÉP

A párizsi bundában sült bodza- és tökvirág ma is pompás sörkorcsolya. A kardvirágot hajdanán tojássalátával töltötték, a pirított pitypangot Franciaország-szerte kedvelték. Ínyencek szerint a fürj ízét legjobban a vörös rózsasziromból, kaktuszgyümölcsből és gesztenyéből párolt mé-zes szósz emeli ki. A sásliliom bimbóját párolva fogyasztották.

A fűszervirágok nem küllemükkel, hanem határozott ízükkel adnak új di-menziót a hagyományos ételeknek. A retek és a mustár apró szirma kife-jezetten pikáns, utóbbit az ókori görögök vágykeltőnek tartották.

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

 Ilyen szép a retekvirág KÉP

Az Amerikából származó ánizsillatú izsópból zsírosabb halakhoz készülhet friss pác, a borágó pedig nemcsak a limonádé savanykásságát hangsú-lyozza, hanem a ceviche (ejtsd: szevicse) nevű, citromlében marinált dél-amerikai halspecialitáshoz is passzol. Az édeskés borsóvirág jól harmo-nizál a borsmustár (rukkola) csípősségével vagy a zsenge galambbegy-salátával.

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

Borsóvirág galambbegysalátával KÉP

Tanács: A virágbolti virágokat nem szabad megenni, mert vegyszerekkel kezelik őket. A kerti virágokat, szirmokat kora reggel szedjük, amikor épp leszáradt róluk a harmat. A bimbók olykor keserűek lehetnek. 

Az ehető virágokat nem szabad sokáig és nagy hőmérsékleten főzni vagy sütni, mert elveszítik az ízüket. Javasolt az ételkészítés utolsó szakaszában használni őket, például tálalás előtt hozzákeverni a salátához.

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

KÉP

Leggyakoribb ehető virágok

Árvácska: Enyhén édeskésen mentás az íze. Gyümölcssalátába kiváló, al-maecetet is különlegessé tehetünk vele. Kandírozva sütemények dísze.

Büdöske (bársonyvirág): A szirmok összetörve engedik ki aranysárga színüket, karfiol főzővizébe vagy krumplipüréhez adhatjuk.

Ibolya: Mind sós, mind édes ételekhez alkalmas. Tökéletes meglepetés, ha a félbehajtott omlettbe az apróra vágott újhagymát ibolyával keveri. A kandírozott ibolya mehet a torta tetejére, de cukorszirupot vagy mézet is ízesíthetünk vele. A nyers szirmokat leforrázva üdítő teát kapunk.

Körömvirág: A drága sáfrány helyettesítésére használták a kissé csípős ízű szirmokat, amelyekkel húslevest, rizses vagy túrós ételt is színezhetünk. A szirmok forrázata tisztító hatású tea.

Levendula: Ízesíthetünk vele mézet, ecetet, vegyíthetjük salátához, de vaníliafagylalthoz is. Míg a virágnak nyugtató hatása van, tehát esti teának ideális, a levendula zöldjét a parázsra vetve különleges zamatot ad a grillezett ételeknek.

Rózsa: A szirmok leforrázva finom teát adnak, kandírozva szép tortadekorációk. Hozzákeverhető mézhez vagy cukorsziruphoz. A szárított bimbó a francia narancslikőrös palacsinta (Crepe Suzette) ünnepi kiegészítője, akárcsak a currys bárányé. Minél illatosabb és sötétebb színű a rózsa, annál erősebb az íze. 

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

 Currys-rózsás sült KÉP

Sarkantyúvirág: Nemcsak a virágja, hanem az egész növény ehető, leginkább salátához szokták keverni az édeskés, de tormára emlékeztető ízű növényt.


0
Tovább
09
jan/2017

Mancsápoló házi gyógyír kutyáknak, macskáknak

Az erős fagytól és a járda jégtelenítéséhez használt vegyi anyagoktól ki-repedezhet a kutya és a macska talpán a bőr. A repedés elsebesedhet, ez nemcsak hetekig tartó kellemetlenség, hanem fertőzés forrása is lehet. Bár az állatok általában nem kedvelik, ha matatjuk a mancsukat, a mostani extrém időjárás esetén ragadjuk magunkhoz a falkavezérséget, és na-ponta (akár többször is) kenjük be a talpukat az alábbi kencével, amit nettó 10 perc, bruttó 70 perc alatt összeállíthatunk.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Hozzávalók:
3 evőkanál napraforgóolaj vagy olívaolaj vagy kókuszzsír, ami van otthon
1 evőkanál mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolaj, illetve köröm-virágolaj (ha van)
2 evőkanál szárított körömvirágszirom (ha nincs kész körömvirágolajunk)
2 kiskanál méhviasz
2 kapszula E-vitamin
1 csepp rozmaring illóolaj (opciós)

A hozzávalók beszerezhetők patikából, illatszerboltból, netről. 

A 100 ml-es mandula-, avokádó- és búzacsíraolaj 1400-1500 Ft, de sokáig elég, és saját használatra, téli testápolóhoz keverve is elhasználhatjuk. Ezek az olajok bőrápoló, sebgyógyító hatásúak. Ha nincs kéznél egyik sem, használjunk 1 evőkanállal több napraforgó-, olívaolajat vagy kókuszzsírt.

Körömvirágolajat lehet kapni készen (50 ml 1000-1300 Ft), ebben az esetben a hordozóolaj általában napraforgó. De magunk is készíthetünk házilag kétféle módon: ha hidegen, akkor egy marék szárított köröm-virágsziromra öntsünk annyi jó minőségű, hidegen sajtolt étolajat, amennyi ellepi (120-150 ml), és három hétig érleljük száraz, hűvös helyen. Naponta fel kell rázni, és ellenőrizni, nehogy megpenészedjen. (Ezért is kell szárított szirmot használni.) 
A melegen készített körömvirágolaj úgy készül, hogy a vízfürdő felett melegített napraforgó- vagy kukorica-étolajban egy órán át kíméletesen főzzük a szirmokat, majd a keveréket leszűrjük, és az olajat kihűlés után használjuk krémekhez. A körömvirágnak gyulladáscsökkentő, hámosító hatása van. A szirmokból tea is főzhető, ez fekélyre belsőleg is jó. 

A fehér színű méhviasz granulátumból a fotón látható doboz a 100 gram-mos kiszerelés, kb. 1000 Ft az ára, szintén sokáig elég, hűtőben eltartható.

Az E-vitamin gyártótól függően lehet 60 kapszula 2000 Ft vagy 100 kapszula 1700 Ft, a mancsápoló gyógyírban tartósítószerként funkcionál. Bőrápoló tulajdonsága mellett immumerősítő, a következő két hónapban el fog fogyni a családban. Lehet folyékony kiszerelésben is kapni, nemcsak kapszulában.

A rozmaring illóolaj 15 ml 1000 Ft, illetve patikában rendelésre lehet kapni 100 ml-es kiszerelésben is, amúgy nagyon jó ízületi- vagy izomfájdalomra bedörzsölőnek (a gazdának). Itt az a szerepe, hogy mivel kicsit kelle-metlen szagú, megakadályozza, hogy az állat lenyalogassa a gyógyírt a mancsáról.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés


A mancsápoló házi gyógyír elkészítése:
1. Ha nincs kész körömvirágolajunk, akkor vízfürdő fölött (kislángon) főzzük a körömvirágszirmot egy órán át az olajban. Ez volt 1 óra a bruttó elké-szítési időből, most jön a nettó 10 perc.
2. Ha ez megvan, kapcsoljuk le a  lángot, és gyorsan szűrjük le.
3. Adjuk hozzá a a méhviasz-granulátumot, és kevergessük, amíg felol-dódik. (Korábban is hozzá lehet adni a méhviaszt, csak akkor macerásabb elmosogatni a szűrőt.)
4. Ha már félig kihűlt a kence, keverjük hozzá a mandula- vagy avokádó- vagy búzacsíraolajat. Azért ekkor, hogy megőrizzük a hidegen sajtolt olajok értékes tápanyagait.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

5. Az E-vitamin kapszulákat lékeljük meg, és a tartalmukat az 1 csepp rozmaringolajjal együtt keverjük hozzá a mancsápolóhoz, még mielőtt az megdermedne.
6. A zsír állagúvá dermedt gyógyírt tegyük zárható dobozba, és ha nincs benne E-vitamin, akkor tartsuk a hűtőben.

Figyelem! Bár a humángyógyászatban bőrápolóként levendulaolajat és kamillát, illetve fertőtlenítőnek teafaolajat használunk, ezeket állatok számára készült termékekhez tilos hozzáadni, mert számukra mindegyik mérgező, hányást, a májszövet károsodását idézhetik elő.
Zsiradéknak kakaóvajat se használjunk, ugyanazért, amiért a felelős gazda nem ad a házi kedvenceknek csokoládét: az abban lévő teobromin nevű alkaloid vegyület szívritmuszavart, veseelégtelenséget, a vérkeringés összeomlását okozhatja.

Ezzel szemben a körömvirág és a rozmaring nem mérgező sem a kutyák, sem a macskák számára az egyik legnagyobb állatvédő szervezet, az ASPCA természetgyógyászati kislexikonja szerint.

természetes gyógymódok körömvirág krém természetes állatgyógyászat kutya macska fagyási sérülés

Ezt kapjuk cserébe...


0
Tovább
31
okt/2016

25 légtisztító növény a munkahelyre, amelyektől okosabbak és nyugisabbak is leszünk

Akár új épületben dolgozunk, akár csak a berendezést cserélték nemrég, tudni kell, hogy az épületekhez és berendezésükhöz használt anyagok olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek “Beteg Épület Szindrómát” okozhatnak: fejfájást, hányingert, puffadást, fáradékonyságot, viszketést, légzési nehézségeket stb.
A bútorokból, padlószőnyegből, falfestékből felszabaduló illékony szerves vegyületek (VOC) kiszellőztetése hónapokig tarthat, érdemes erre rásegíteni a legegyszerűbb és legolcsóbb módon: néhány szobanövénnyel. Az alábbi válogatás a NASA kutatása alapján készült, kiegészítve friss ismeretekkel, és olyan növényeket tartalmaz, amelyek Magyarországon is elérhetők, többségük nem is borsos áron.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

OpenAD

A levegőminőség nemcsak az egészségünk, hanem a teljesítmé-nyünk szempontjából is fontos. A Harvard Egyetem kutatása szerint megfelelően szellőztetett, VOC-mentes környezetben kétszer jobb eredményt értek el a dolgozók az átlagos irodákhoz képest. A stresszes helyzetekre való reagálás 97-131 százalékkal, a stratégia alkotásá-nak képessége 183-288 százalékkal, az információk feldolgozása 172-299 százalékkal hatékonyabb “zöld” munkahelyi környezetben. További vizsgálataik szerint minél magasabb volt a környezet szén-dioxid-szintje (a VOC-tól függetlenül), annál inkább romlott a dolgozók teljesítménye. Érdemes tehát néhány cserepes növénynek helyet keresni az íróasztalokon, iroda sarkában.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Kadvacorp

A fenti megállapítások a gyerekszobára is vonatkoztathatók: tanulás közben is segítenek a szobanövények. A mindenki által ismert, igénytelen vitorlavirág a penészspórákat is kiszűri, tehát a fürdőszobába is remek választás.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Bob Vila

Főbb légszennyező vegyületek az épületekben:
Formaldehid: metánvegyület, polimerek szintetizálásához használják, de legnagyobb mennyiségben ragasztógyanta-gyártáshoz, pl. bútorokban.
Xilol és toluol: benzolszármazékok, legnagyobb mennyiségben oldószerként használják, zsírokhoz, természetes- és műgyantákhoz. Emellett lakkok, festékek, ragasztók rovarirtószerek adaléka.
Kén-dioxid: fűtés, közlekedés közben keletkezik.
Benzol: ragasztóban, festékben, bútorviaszban, hígítóban található meg.
Triklóretilén: ipari oldószer, ruhatisztításhoz is használják.
Sztirol: műanyagok gyártásához használják.
Etil-benzol: (poli)sztirolgyártáshoz használják, megtalálható építő-anyagokban, elektronikai cikkekben, élelmiszercsomagolásban, bútor-ban, kertápolási termékekben.
Aceton: körömlakklemosó, háztartási tisztítószerek, festékek, műanya-gok adaléka.
Ammónia: számos helyen és módon előfordul, lakásban leggyak-rabban a fürdőszobában (vizeletből szabadul fel).
Nitrogén-oxidok: légszennyezésből származnak.
PM: szállópor.
Amelyik növénynél nincs feltüntetve külön vegyületnév, az általános légtisztító hatású.

légtisztító növények munkahelyre munkahelyi stresszoldás VOC illékony szerves vegyületek PM szállópor aloé anyósnyelv arekapálma borostyán botpálma bromélia fátyolaszparágusz fikusz flamingóvirág fügekaktusz kafferliliom karácsonyi kaktusz könnyezőpálma lepkeorchidea majomfa ördöglevél rákvirág sárkányfa sugárarália szobafikusz szobai futóka vadkakaó vénuszhaj-páfrány vitorlavirág zöldike teljesítménynövelés

Jelmagyarázat:
½ fényigény: kedveli a sok fényt, de direkt napfényre ne rakjuk (ablakba jó, de huzatot ne kapjon)
½ vízigény: tavasztól őszig rendszeresen öntözzük, de hagyjuk a földje tetejét kicsit kiszáradni két öntözés között
½ melegigény: közepesen melegigényes, ősztől-tavaszig 12-14 fokos helyiségben teleltessük (kevésbé fűtött munkahelyre alkalmas lehet)
½ páraigény: nagy melegben rendszeresen permetezzük forralt/szűrt/állott vízzel, máskülönben hetente 1-2-szer elég
Ez csak táblázat csak áttekintés, az adott növény részletes gondozási útmutatóját nem helyettesíti.

Források: Weightlesstreasure, Thisgreenearth, CNN, Sustainablebabysteps, Indoorairqualityplants 


0
Tovább
05
jan/2016

Ültess virágot, locsolni sem kell!

Nem kell túlmagyarázni David Latimer történetét. Latimer 1960-ban egy üvegben elültetett négy növénypalántát, egész pontosan pletykákat. A négy növénykéből három elpusztult, viszont a negyedik elkezdett növekedni. Tizenkét évvel később lezárta az üveget, akkor még egyszer meglocsolta a növényt, ami a lezárt üvegben csuda jól érzi magát.

virágültetés üvegházhatás fotoszintézis szobanövény

A lépcső alá, viszonylagosan napfényes helyre tett, zárt üvegben lévő növény ugyanis a föld üvegházhatásához hasonlóan kialakította a saját ökoszisztémáját. A lezárt üveggömbben a pletyka a saját párájából megfelelő mennyiségű vízhez jut, annyi fényt kap, amennyi a fotoszintézishez szükséges, és mivel folyamatosan vannak elhaló levelei, amelyek az aljzatban humusszá válnak, a növény folyamatosan megfelelő minőségű tápanyaghoz is jut.

virágültetés üvegházhatás fotoszintézis szobanövény

A pletyka a sötétebb helyeket is kedvelő növény, így Latimer projektje minden további nélkül megismételhető egy budapesti belvárosi lakásban is.

 


0
Tovább
22
feb/2013

30+1 kreatív ötlet használt raklap újrahasznosítására

1. Dohányzó asztal

2. Fűszerkert erkélyre

3. Kerti szervező

4. Kültéri asztal növényekkel

5. Komposztáló keret

6. Kerti munkaasztal

7. Fali tányértartó konyhába

8. Napozóágy

9. Házi mozinézőtér

10. Kültéri pihenő

11. Ülőgarnitúra magazintárolóval

12. Íróasztal (üveglappal is lehet fedni, és több is mehet egymás mellé)

13. Falburkolat

14. Kerti lámpástartó

15. Álmennyezet

16. Borosrekesz-pult

17. Cipőtartó

18. Virágláda

19. Nem csak a szálló rovarok örülnek ennek a rovarszállónak

20. Katasztrófahelyzet esetére átmeneti hajlék díjnyertes terve (de víkendháznak is alkalmas)

21. Hintaágy

22. Élő kerítés

23. Emelt virágágyás és kerti pergola

24. Sörpad (piknikasztal)

25. Növénytámasz (pl. paradicsomhoz)

26. Térelválasztó

27. Kerékpártároló

28. Futonágy

29. Kerti ülőgarnitúra

30. Kerítés

+ 1 Raklapból épített pavilont az olasz Avatar Architectura építésze

 

Az interneten nem túl drágán elérhető a használt raklap, de a vásárlásnál ügyeljen az alábbiakra:

- Alaposan nézze végig a faléceket, ne legyen köztük repedt, törött.

- A középső összekötő lábon keresse a HT (Heat Treated, azaz hőkezelt) jelet. A DB (DeBarked, kérgezett) jel arra utal, hogy a fa kérgét lehántották, ezzel is csökkentve annak kockázatát, hogy élősködők bújjanak meg a rostok között. Az MB jel arra utal, hogy a raklapot metil-bromiddal gázosítva kezelték (fumigálták), ilyen raklapot ne vigyen be a lakótérbe.

- Kérdezze meg, van-e lehetőség arra, hogy géppel simára gyalulják a raklap felszínét – ezzel sok fáradságot takarít meg magának.

- Ne vegyen foltos, olajos, rossz szagú raklapot, vagy amelyikben túl sok szög van.

- Hazaérve húzza ki a szögeket, majd sikálja át a raklapot mosogatószeres vízzel, és öblítés után napon szárítsa meg. Amennyiben aggódik a bacik miatt, spriccelje be vagy ecsettel kenje át a faléceket 15 százalékos ecettel, és hagyja napon teljesen megszáradni.

A fa csomagolóanyagok kötelező kezelését szabályozó ISPM 15 szabványról itt olvashat.

Ha van raklap-újrahasznosítási ötlete, küldje el fotóval és leírással blogunknak.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
09
szept/2011

Fertőzött napraforgótáblák miatt szenvednek a parlagfű-allergiások

A parlagfű pollenjének koncentrációja ezekben a hetekben gyakorlatilag mindenütt sokszorosa, gyakran több mint harmincszorosa az egészségügyileg még tolerálható 30 pollen/köbméteres szintnek. A statisztikák szerint ennek a pollenterhelésnek a 90 százaléka fertőzött mezőgazdasági területekről, leginkább a napraforgótáblákból származik a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) adatai szerint. A parlagfű-allergia a lakosság egyötödét érinti: "Magyarország Európa parlagfűvel legfertőzöttebb országa, az emberek milliárdokat költenek gyógyszerre, olykor a lakóhelyüket is elhagyni kényszerülnek a parlagfű miatt, és a nemzetgazdaságot is milliárdos kár éri" az egyesület közleménye szerint.

Közmunkások parlagfüvet irtanak (MTI/Rosta Tibor)

A veszélyes gyomnövény ellen küldő szervezet szerint elfogadhatatlan az a szabályozás, amely szerint a kiszabható bírság töredéke az adott földterületen megtermelhető napraforgó értékének. Így a gazdák nagy része inkább megfizeti a jelentéktelen mértékű bírságot, a parlagfüvet pedig nőni hagyja, mivel a mentesítés jóval költségesebb lenne. A parlagfűvel fertőzött napraforgótáblák tipikus mérete 10-20 hektár, ezek a földek néhány tízezer gazdálkodó birtokában vannak, állítja az egyesület.

A Mezőgazdasági Szakigazdatási Hivatal (MGSZH) feladata lenne olyan napraforgó-művelési technológiák kidolgozni, amelyek egyszerre gazdaságosak, de a parlagfű-fertőzést is megakadályozzák, mondja a PMME. A szervezet Jordán László, a szakigazgatási hivatal elnökhelyettesének nyilatkozatára reagált. Jordánazt nyilatkozta a TV2 Napló című műsorában a parlagfűről, hogy mivel Magyarország agrárország, "nem lehet ellehetetleníteni a mezőgazdasági termelést (.,.) tehát hogyha kétmillió embernek az életkörülményeit megkönnyítem azzal, hogy hárommilliót ellehetetlenítek, akkor meg negatív a mérleg".


0
Tovább
29
aug/2011

Zsebkertek a parkolásgátló oszlopokon Párizsban

Paule Kingleur párizsi látványtervező nem rajong a járdaszéli, parkolásgátló fémoszlopokért. Tavaly decemberi performanszában művészeket kért fel, hogy adjanak karaktert a merev utcakellékeknek.

Idén nyáron a francia főváros második kerületében minikerteket álmodott a járókelőknek is sok bosszúságot okozó oszlopokra, aminek köszönhetően "a lelketlen és vészjósló sereg derűs és illatozó pereputtyá változik" - nyilatkozta. A Potogreen akcióban leselejtezett vízhatlan sátoranyagból zsebeket szabott, azokba földdel megtöltött tejesdobozokat helyezett, amikbe különféle zöldség- és virágmagokat ültetett Párizs belvárosában, a 2. kerületben.

A palánták gondozására még júniusban, a tanév végén vállalkozott a környék iskoláiból hatszáz kisdiák, valamint a helyi lakók és boltosok is örökbe fogadhattak néhányat közülük. Augusztus eleje óta zöldellnek négyesével a zsebkertek a fémoszlopokon, a turisták nem győzik fotózni az egyszerű, de nagyszerű látványosságot. A sikeren felbuzdulva valószínűleg jövőre is megrendezik a Potogreen akciót. (Még több fotó a tervező oldalán.)


0
Tovább
13
máj/2011

Kertiparti nagyvárosi erkélyeken: a virágcserép-grillező

Egy nemzetközi kortárs bútorkiállításon debütált a napokban New Yorkban az az egyszerre mutatós és rendkívül praktikus grillsütő-virágcserép, amit brit megalkotói, a Black + Blum kifejezetten kicsi konyhákba, illetve teraszokra szánt.

Az első ránézésre teljesen normális cserép természetesen fűszernövények helye, de ha leemeljük a felső részt, egy rozsdamentes acélból készült praktikus kis grillt találunk alatta. A grillsütőknél megszokott faszénnel kell ugyan fűteni, de a végén megmaradt hamu a virágföldbe keverve azokat füszernövényeket táplálja, amikkel rögtön ízesíteni is lehet az éppen készülő sülteket.

Treehugger videót is készített a New York-i kiállításon, melyen a gyártócég embere mutatja meg az egyébként viszonylag olcsón, 120 dollárért, azaz valamivel több mint húszezer forintért árult grillsütő-cserepet.


0
Tovább
30
márc/2011

Ha hiányzik az etetők nyüzsgése - darázsgarázs és virágláda akár az ablakpárkányon is

Az etetési időszak lezárultával jelentősen visszaesik a kert madárforgalma és különösen azok érzik üresnek a környéket, akik eddig az ablakpárkányon etettek-itattak és hónapokon keresztül nyüzsgő állatseregletet figyelhettek meg. Szerencsére van egy olyan eszköz - a darázsgarázs -, amivel egy kevéssé közismert állatcsoport, a magányos méhek és elsősorban fürkészdarazsak képviselőit tudjuk akár az ablak elé csalogatni.

Forrás: mme.hu


0
Tovább
123
»

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum