Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
16
aug/2019

Az ökopiszoár zöldebb annál, hogy visszapisil a házfal

A nagyvárosokban a szükségesnél sokkal kevesebb a nyilvános vécé, de szerencsére született pár öko megoldás arra, hogy az utcai vizelést ne csak visszaszorítsák, hanem a lehetőségekhez képest még környezetbarátabbá is tegyék. A probléma rendkívül súlyos: a világ legmagasabb temploma, a 162 méteres ulmi székesegyház mészkő alapzatát is tönkretette már a vizelet.

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

A címben említett visszapisilős módszer se nem zöld, se nem nevelő hatású, mindenesetre elrettentő: 2015-ben a világon először Hamburgban alkalmazták azt a falbevonatot, amely annyira folyadéktaszító hatású, hogy a ráeresztett vizeletet visszafröcsköli a sugár irányába, beterítve a delikvens lábát.

A város St. Pauli negyedében évente 20 millióan buliznak, ami kevésbé zavarja az ott lakókat, mint az, hogy a vendégek ott könnyítenek magukon, ahol rájuk jön a szükség. A legbüdösebb falszakaszok mentesítéséhez a tudósoktól kértek segítséget, akik kifejlesztették a szilícium-dioxid-tartalmú szuperhidrofób védőlakkot. A rendszerető helyiek külön táblákat is felszereltek szemmagasságban, amelyeken a visszapisilő falra figyelmeztetik a renitenseket, de annyi német humort megengedtek maguknak, hogy nem mindenhová tettek ki feliratot. 

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

Bár elég drága, hiszen négyzetméterenként kb. 100 euróba kerül,  a hamburgi módszerrel több európai városban kísérleteznek, hiszen a vizelet eltakarítása is nagy költség, nem beszélve a korrozív hatásáról: tönkreteszi a falat, járdát, fákat, mindent. És büdös is.

A középkori épületeiről is nevezetes északnyugat-angliai Chesterben két választása van a közterületisek kamerájával (CCTV) rajtakapott kalózvizelőnek: vagy vállalja a bírósági tárgyalást és a tetemes bírságot, vagy részt vesz egy "kulturális örökségi figyelemfelkeltő kurzuson". Ennek keretében fizet 75 fontot, amiért 1. megnézheti magáról a videófelvételt,
2. egy szakértő vezetésével körbesétál a város történelmi központjában, miközben közösen elemzik, milyen károkat okoz az illegális vizelés a műemlékekben. Igazán brit megoldás, real understatement.

Az indiai Kalkuttában nem udvariaskodnak ennyit, egy mozdulattal intézik el a vizelőket és a takarítást, de ezt jobb nem megtapasztalni: egy speciális egység sárgára festett tartálykocsival járja a várost, és a vétkezőket magasnyomású vízsugárral eltakarítja, mint az alábbi videón látható. Mottójuk: You stop, we stop. Ez is egyfajta nyilvános vizelés, csak más előjellel.

Persze Indiában is akad más megközelítés. Víz nélkül üzemeltethető az Ekam Zerodor piszoár-kioszkja, amelyhez nincs szükség infrastruktúrára, és a vizelettel a környező városi növényzet trágyázzák.

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

Írtam már korábban, hogy bárki kipróbálhatja a módszert odahaza, a vizelet gyeptrágyának is kiváló.  

Ha már begyűjtés: a dán Peefence egy olyan felfüggeszthető műanyag lap, amely a tölcsérjébe érkező vizeletet egy csőbe vezeti, onnan pedig egy tárolóba. Aztán lehet a vizeletet folyékony trágyaként hasznosítani, vagy a csatornába vezetni. Az eszköz használható fesztiválokon, építkezéseken, sporteseményeken.

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

San Francisco vezetése szintén próbát tett a hidrofób bevonattal, miután egy lámpaoszlop töve annyira elrozsdált a sok húgytól, hogy az oszlop eltört és rádőlt egy autóra.

Sokan ugyanakkor kritizálják a programot, mondván, a folyadéktaszító festék árát inkább fordítsák nyilvános vécék állítására. A városvezetés egyébként ezen a téren is fejlesztett, a Pit Stopnak nevezett nyilvános és ingyenes vécéket már 25 helyen vehetik igénybe a lakosok reggel 9 és este 8-10 óra között. Ezeken a helyeken le lehet adni a használt fecskendőket és ingyenes kutyaürülékes zacskó is van. A biztonságról és a tisztaságról állandó alkalmazott gondoskodik. Készült telepített és kerekeken guruló Pit Stop is, utóbbi egy rámpával kerekesszékesek számára is használható. A guruló illemhelyek egyikét viktoriánus stílusban alakították ki. 

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

"Különféle designokat próbálgatunk, amelyek hívogatóak, és arra bátorítják az embereket, hogy használják ezeket a létesítményeket -- mondta Mohammed Nuru, a San Francisco-i köztisztasági és városkarbantartási hivatal igazgatója. -- A Pit Stop lehetővé teszi az emberek számára, hogy normális körülmények között végezhessék a dolgukat, emellett növeli a környék élhetőségét."
Így áttételesen térül meg az illemhelyenként mintegy százezer dolláros éves fenntartási költség.

Ennél sokkal olcsóbb és zöldebb volt az a nyilvános illemhely, amelyet szintén San Franciscóban 2013-ban kísérleti jelleggel készítettek civilek: kell hozzá legalább két fémkeretes IBC ballon (akár újrahasznosított is), amelyek közül az egyik a kézmosóvíz tartálya, a másikba megy a vizelet, amelyet a ballonba ültetett bambusz gyökerei hasznosítanak a kézmosóvízzel együtt.

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

A 21. században vagyunk, tehát lehet hozzácsatlakoztatni szenzort, webes alkalmazást, online térképet stb. A P Planter projektet a Hyphae Design Laboratory tervezte a non-profit Urban Biofilterrel együttműködésben. Részletes leírás, a rendszer elkészítésének útmutatója erre linkre kattintva elérhető, hogy mások is kipróbálhassák, akár tanóra keretében.

Több városban kísérleteznek a komposztálással. Párizsban úgy nevezik:
"a vadvizelők civilizálása".

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

Az Uritrottoir fémdobozok tetején virágágyás van, a bejutó vizelet egyrészt ezt trágyázza, másrészt a tároló aljában elhelyezett széna, fűrészpor, fapellet felszívja a nedvességet. Egy szenzor figyeli a szárazanyag telítettségét, és jelez a kezelőnek, aki frissre cseréli az anyagot, a használtat pedig elszállítja egy Párizs környéki területre, ahol egy év alatt komposzttá érlelik, amellyel a városi parkok talaját javítják.

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

A 218-240 liter űrtartalmú piszoár víz- és szagmentesen üzemel, ám annyira dekoratív, hogy sokan nem fogják fel, mire való. Mindenesetre már más francia városban is van ilyen, például 2019 júliusában Nantes-ban négyet adtak át. 

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás


A belgiumi Mechelenben a nyilvános vizelés bírsága 350 euró, úgyhogy tíz bünticetliből összejön egy GreenPee nevű ökopiszoár ára. Ennek működési elve hasonló a franciáéhoz. A "bírságból nyilvános vécét" koncepciót még tesztelik, ha bejön, többet is rendelnek. 

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás


A dobozos ökopiszoároknál hatékonyabb lehet a Pinkelbeete, amelyet a müncheni műszaki egyetem tanára, Natalie Eßig fejlesztett ki. A "pisiágyás" voltaképpen egy szagmegkötő hatású szerves anyaggal, például fakéreggel megtöltött műanyag láda, amelybe bárki belevizelhet. A folyadék a tartályból lassan lejut egy földbe süllyesztett tartályba. 

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

Ez félig vízzel van teli, ami hígítja és tovább szagtalanítja a keveréket. Eßig precízen kiszámolta, hogy ha egy futballdrukker a sörözés hatására 450 mililiter vizeletet ereszt a mulcságyásba, akkor akár 550-en is követhetik, hiszen a tartály 250 liter vizelet fogadására alkalmas. A hígított vizeletet a környező virágágyások trágyázására lehet használni, illetve bevezetni a csatornába. A helyi focidrukkerekkel folytatott interjúiból az is kiderült, hogy szerintük a nyilvános vécék koszosak, és a parkokban eleresztett vizelésről azt gondolják, hogy "na most igazán öko vagyok". 

És mi lesz a nőkkel?

A kínai Shaanxi Normal Egyetemen kiszámolták, hogy naponta 160 tonna vizet lehetne megtakarítani, ha a lányok is állva pisilnének egy eldobható kartonpapír pisitölcsér (intim kehely) alkalmazásával.

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

Merthogy a vécétartály ürítésével a nők háromszor több vizet használnak. Úgyhogy ha már kiszámolták, be is vezették. Állítólag ez sokkal higiénikusabb is, mint a hagyományos mód. A női (gendersemleges) piszoár alacsonyabban van, mint a férfi, hogy könnyebb legyen beletalálni. 

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás


Berlinben 2017-ben egy 99 oldalas tanulmányt szenteltek a neutrális vécékoncepciónak, amellyel a város innovativitását kívánják demonstrálni. A jövőbeni "berlini toalett" elvárásai közé tartozik a bejárat jó láthatósága, a megfelelően kivilágított belső tér, a vészjelző, illetve a diszkriminációmentes piktogramok. A rendszer kiépítését valószínűleg sok vita fogja megelőzni.

Egyébként a neten és zöld boltokban kapható kétrészes műanyag kehely is, amely fertőtleníthető, többször használható, és egy diszkrét dobozban mindig magánál tarthatja a gazdája.

ökopiszoár utcai vizelés újrahasznosítás

Ezzel már ma is lehet használhatni a férfi piszoárokat, mert közismert, hogy a női vécék előtt mindig hosszabb a sor.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
jún/2019

Mit árulnak el a gyomok a kerted talajáról?

A gyomokat szeretni is lehet, ha a kertedben vannak: egyrészt némelyikük kifejezetten mutatós növény, ezen kívül csökkentik a porosodást, továbbá árnyékolásukkal akár 4 Celsius-fokkal is képesek csökkenteni a talaj hőmérsékletét. Némelyik gyom egyúttal vadvirág is (például a katáng) vagy gyógynövény (csalán). Szóval csak nézőpont kérdése, hogy most gyomos-e a kerted, avagy éppen vadvirágos, illetve terápiás...

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Pexels

Gyakorlatilag lehetetlen megszabadulni tőlük, hiszen ehhez totális gyomirtózás, talajcsere kell, ráadásul következő szezonban a szél vagy a madarak úgyis újravetik a gyomokat. Vegyszereket kisgyerek és háziállatok közelében nem ajánlatos használni. Gyérítsd a gyomokat mulcsozással, kapálással, árnyékoló hasznonnövények ültetésével, és fogadd el a jelenlétüket. A sokat virágzó gyomok, pontosabban a virágporuk ugyanis a rovarok fő táplálékát jelenthetik egy-egy területen. Tavasszal a gyermekláncfű a méhek első táplálékforrása, de például egy 2016-os angliai vizsgálat szerint a mezei aszat a legjobb mézelők egyike. 

Próbáld meglátni a gyomok más kedvező tulajdonságait is, jelesül azt, hogy jelenlétüknek köszönhetően ránézésre meg tudod mondani, milyen talaj van a kertedben.

Magyarországon jellemzően az alábbi talajtípusok fordulnak elő: 
1. mezőségi (csernozjom) talaj: hazánk termőterületének 22%-án található, felső sötét rétege humuszban gazdag, jó termőképességű, gyengén lúgos kémhatású, középkötött, jó vízgazdálkodású, jó tápanyag-szolgáltató, könnyen művelhető szerkezetű.
2. barna erdőtalajok: több típusuk létezik, hazánk termőterületének 34%-át képezik, legfelső rétegük humuszban gazdag, gyakran savanyú a pH-juk, általában jó vízgazdálkodásúak, de agyagosodásra és tömörödésre hajlamosak lehetnek, ami rontja a művelhetőségüket és a növények életképességét (megfullad a gyökerük).
3. öntés- és lejtőhordalék talajok: kialakulásukban a víz játszik szerepet, hazánk területének 11%-át adják. Humusztartalmuk csekély, gyakran savanyú kémhatásúak, vízgazdálkodásuk jó, tápanyag-szolgáltató képességük szegényes vagy közepes. 

Pangó vizes talajban gyakori a

lórom (lósóska)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Sten Porse

mezei zsurló

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

MPF

martilapu

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Szabi237

mezei menta

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Michael Becker

nagy útifű

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Lorsh / Technion

kúszó boglárka

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Karelj

réti kakukktorma

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

H. Zell

fehér here

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Emőke Dénes

kerek repkény

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

TGyM

Száraz talajra enged következtetni a

tarlóhere

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség


Tagzen

mezei katáng

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Mussklprozz

vadmurok

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

H. Zell

kamilla (orvosi székfű)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

H. Zell

Talajelsavanyodás jelzője a 

nagy útifű

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Lorsh / Technion

mezei zsurló

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

MPF

tarlóhere

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Tagzen

juhsóska

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

K.Metodiev

százszorszép

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

David Monniaux

háromszínű árvácska

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Kjetil Lenes

máriatövis

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Fir0002

lórom (lósóska)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Sten Porse

Mészjelző gyomnövény a

martilapu

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség


Szabi237

tyúkhúr

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

SB_Johnny

fehér libatop (libaparéj)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

6th Happiness

árvacsalán

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Sannse

pásztortáska

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

SeasonsFlow

aggófű

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Carol Spears

mezei szarkaláb

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Hectonichus

mezei katáng (vadcikória)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Mussklprozz

mezei zsálya

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Oswald Engelhardt

Irány a kert!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
10
aug/2018

A vízivás művészete

A kánikulában alig várod, hogy bedönts egy üveg behűtött ásványvizet? Mielőtt megtennéd, először fusd át az alábbiakat.

LesMills

Mennyi vizet igyak egyszerre?
Egy átlagos egészséges felnőtt ember testében mintegy 5 liter vér található, ez a keringésnek köszönhetően mindennap 340 alkalommal áthalad a veséken, amelyek a nap folyamán 1,5 liter vizeletet választanak ki. A kelleténél több elfogyasztott folyadék felhalmozódik a szervezetben: felhígul tőle a vér, aminek keringetése megterheli a szívedet.
Extrém esetben annyira leesik a nátriumszinted, hogy hiponatrémia, azaz vízmérgezés alakulhat ki. A nátrium egyik feladata ugyanis, hogy a sejtekben és sejtek körül szabályozza a folyadék mennyiségét. Túlságosan alacsony nátriumszint esetén megduzzadnak a sejtek -- és nemcsak a bedagadt lábadon veszed ezt észre, hanem minden más sejted is megduzzad, közte az agyad is.
A hiponatrémia tünetei hasonlítanak a hősokkéhoz, a kimerültséghez. Fejfájás is jelentkezhet, hányás, hasmenés. Lehet, hogy napszúrásra gyanakodsz, közben más a baj. A beteg azonnali orvosi ellátást igényel.
Tehát egyszerre csak annyi vizet igyál, hogy elmúljon a szomjúságérzeted, óránként legfeljebb néhány decilitert. Egész napra vonatkoztatva viszont kánikula idején valóban többet kell inni: akár napi 2-3 litert. Figyeld a vizeleted színét, az is eligazít: ha sötétebb sárga, igyál többet, ha egészen világossárga, akkor nem szükséges. 
Nyilvánvalóan a napi folyadékbevitel mértéke függ a tevékenységtől, életkortól, egészségi állapottól stb. Krónikus betegeknek vagy speciális gyógyszert szedőknek a háziorvosuk szabja meg mennyiséget.

Milyen hőmérsékletű vizet igyak?
A hidegebb frissítőbb hatású, hiszen csökkenti szervezeted maghőmérsékletét. Ám a folyadékfogyasztás önmagában is mérsékli a pulzusszámot és a testhőmérsékletet, tehát ha nem rajongsz a jeges italokért, nem kell erőltetned.

Kemioteko

Milyen vizet igyak?
Magyarország abba az 5 országba tartozik, amelyik a legtöbb palackozott ásványvizet fogyasztja az Európai Unióban (a többi: Olaszország, Németország, Belgium és Spanyolország). Ám azok a PET-palackok, amelyek nem kerülnek a szelektív gyűjtőedényekbe és onnan újrahasznosításra, mennek a többi szeméttel együtt  a hulladéklerakókba vagy szemétégetőbe. Ez környezetterhelő és pazarló is.
Az uniós polgárok 61 százaléka jobban kedveli a mentes vizet a szénsavasnál. A nem alkoholos innivalók közül 7%-ot tesznek ki a szörpök, 8%-ot a gyümölcsből vagy sűrítményből készülő dzsúszok és nektárok, 39%-ot az üdítőitalok és 46%-ot a palackozott vizek.
Ha te is a mentes vizet favorizálod, akkor igyál csapvizet, amely Magyarország területének jelentős részén elfogadható minőségű és biztonságos. Amennyiben nem rajongsz a csapvíz ízéért, akkor is értelmetlen heti több hatoscsomag palackozott vizet hazagürizned, mert számodra a leggazdaságosabb megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése lehet.
Ennek működési elve az, hogy a vizet egy aktív szenes szűrő tisztítja meg a klórtól, nehézfémektől, rozsdától, növényvédőszer-maradéktól, fenoltól. Első használat előtt "be kell avatni" a szűrőt, azaz legalább 5-6-szor át kell engedni a vizet a szűrőn a kancsóba, és a szűrt vizet kiönteni. Ez max félórás macera, de utána 6-8 hétig mindennap használhatod ugyanazt a szűrőpatront, nincs több dolgod vele. A jégkockát is készítsd szűrt vízből! De ne feledd, hogy a víz élelmiszer, ezért a kancsót mindennap tisztítsd meg.

Miben tartsam a vizet?
Sokan töltik az otthonról hozott vizet kiürült PET-palackba, amiben korábban üdítő vagy ásványvíz volt. Márpedig a PET-palack szigorúan egyszer használatos termék, mert a belső felszíne egyenetlen, és a mikroszkopikus mélyedésekben a palack felbontása után már 24 órával megjelennek a gombák és baktériumok. Ezek csak főzéssel volnának eltávolíthatók, a sima mosogatást túlélik. A főzést viszont a palack nem bírja. 
A vizet otthon sima vagy csapos üvegpalackban (akár nagy befőttesüvegben) érdemes tartani, ami a hűtőszekrénybe is befér. Többliteres csapos vízadagoló üvegedény 3-5 ezer forintért kapható a hipermarketekben és lakberendezési áruházak konyhaosztályán. Napközben fémpalackban vagy termoszban viheted magaddal a hideg vizet. Aluminium kulacsot jó áron a sportáruházak túraosztályán találsz, a 0,75 literes kulacs 1490 Ft. Mind az üveg, mind a fém hatékonyan tisztítható kézi és gép mosogatással is, és évekig használhatod őket. 

RemedySpot

A fenti gyakorlati útmutató után a végére hagytam a címben említett filozofikus megközelítést: az Indiában 5 ezer éve gyakorolt ájurvédikus gyógyászat ugyanis a vízivás mikéntjére is kitér, és művészetnek nevezi azt. A vizet ugyanis a Föld életadó nektárjának tekinti az ájurvéda, vagyis "a hosszú élet tudománya". Ajánlásai a következők:
1. Iváshoz  (és evéshez is) ülj le. Ezzel a tevékenységre összpontosítasz, amivel segíted szervezetedet, hogy az elfogyasztott innivalót (és táplálékot) maradéktalanul hasznosítsa.
2. Kortyold a vizet, ne hajtsd föl az egész pohárral egy szuszra. Kortyolj, nyeld le, lélegezz ki és be, megint kortyolj és így tovább. Az egyszerre gyorsan felhajtott víz egy részét ráadásul azonnal kiizzadod, "kiver a víz".
3. Ne igyál hideg vizet, mert a távol-keleti egészségfelfogás szerint az kioltja az emésztésed tüzét (lassítja az emésztést). Üres gyomornak különösen kellemetlen lehet a hirtelen hideg víz, akár meg is fájdulhat tőle.
4. Evés közben csak kevés vizet igyál, mert a túltömött gyomor nem tudja megfelelően végezni az emésztés munkáját. 
5. Igyál akkor is, ha cserepessé vált az ajkad, száraznak érzed a szemed, kaparni kezd a torkod, mert szervezeted ezekkel is jelzi, hogy dehidratált az állapota.

+1 TIPP:
Igyál fél pohár vizet akkor is, ha rágcsálhatnékod van: mivel agyunk ugyanazon területe (a hipotalamusz) jelzi az éhséget és a szomjúságot, sokan összekeverik a két hiányérzetet, és akkor is enni kezdenek, ha voltaképpen nem is éhesek, inkább szomjasok.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
18
júl/2018

Így barkácsolj gyorsan napelemes vízmelegítőt a kerti pancsoláshoz

Amilyen változékony az idei nyár, kell egy kis rásegítés a kertben felállított medencének a megfelelő vízhőmérséklethez. Ezt persze jó lenne olcsón megúszni, minimális eszközigénnyel és áramfogyasztással. Itt jönnek képbe a házilag összebarkácsolható vízmelegítő rendszerek -- egy délután kell csak az összeállításukhoz, elkészítésükhöz. Három módszert ajánlunk, a harmadikat fogják legjobban szeretni a gyerekek!

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Yatmandu/Flickr

1. Öntözőcsőből
Mérések szerint minimum 4-5 fokkal emeli meg a medence vízhőfokát ez a műanyag csőrendszer. A fekete színű cső eredetileg kerti öntözőrendszerekhez használt lágy polietién cső, amely 10-30 méteres bundban kapható. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Kell hozzá egy búvárszivattyú, és már mehet is a keringetés. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

LiveDan330

Részletes leírás angol nyelven ide kattintva elérhető.

Az öntözőcsöves rendszert ennél szebben is el lehet rendezni a medence környezetében:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Mildevco

Ha van kapacitásod mindig a Nap járásának megfelelően állítani a szerkezetet, rögzítsd a csövet egy OSB-lapra:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

ClanMan

Sőt, ha van egy sufni, annak a tetejére is fel lehet kanyarítani a csőkígyót, csak legyen elég erős a tetőszerkezet. Így láthatatlan a melegítőrendszer, és nem is foglal helyet a kertben:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

MartinMakes

Na de ha már tetőre tetted a csöveket, lehet tartósabb és esztétikusabb rendszert is kialakítani kemény polietilén csőből:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

The Casual Traveler

2. PET-palackból
Az újrahasznosítás királya leszel ezzel a megoldással. Itt a kemény műanyag csövek köré üres ásványvizes palackokat húztak, és az egész rendszert egy OSB-lapból készült doboz tartja egyben. A PET-palackokban gyorsan felmelegszik a levegő, így duplán emeli a csőben keringő víz hőmérsékletét. Sőt, a palackokat is be lehet festeni feketére vagy fekete műanyagfóliával borítani a hatás fokozása érdekében. Ehhez a rendszerhez is kell búvárszivattyú.

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Paksc

3. Hulahopp-karikából
Ennél zöldebb nem lehetsz: ez a vízmelegítő áram nélkül működik, igaz, hatásfoka gyengébb. Viszont viccesen néz ki! A hulahopp-karikákhoz rögzítsd fekete műanyag kukazsákból vágott korongokat, és már dobhatod is a víz tetejére. Igazi 2in1 megoldás, ugyanis a víz melegítése mellett megakadályozza, hogy a vízbe falevelek hulljanak. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Insteading


Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
09
júl/2018

Mobilappon a hűs helyek és ingyenes ivókutak Párizsban

Most jó turistának lenni a francia fővárosban: csak letölti az ember az EXTREMA Paris nevű valósidejű okostelefonos alkalmazást (iOS/Android), és máris láthatja, a közelében hol van ingyenes vagy fizetős hűsölési lehetőség. Az ingyenesek közé tartoznak az árnyas parkok, templomok, bevásárlóközpontok, a fizetősek közé pedig az uszodák, légkondicionált múzeumok stb.

A párizsi önkormányzat az állami egészségügyi szervezettel és a meteorológiai tévécsatornával karöltve 822 nappal elérhető és 152 éjjel elérhető hűvös helyet listázott, de az alkalmazás puszta felsorolásnál többet tud. Egyrészt hőmérséklet szerint is különbséget tesz a hűsölésre ajánlott kültéri helyek között: az a területet mutatja a legsötétebb zölddel, ahol legalább 50 százalék a fák és bokrok aránya. Tehát eszerint például a Rue des Écoles és a Rue Monge kereszteződése mentén álló Paul Langevin tér hűvösebb hely, mint a közelben elterülő, méretre sokszor nagyobb Luxemburg-kert. 

Az alkalmazás mutat 565 szabadtéri helyet, 36 uszodát, 25 párakaput (brumisateur) és 196 múzeumot, könyvtárat, templomot. Az ingyenes ivókutakat kék cseppek jelzik, az ingyenes pancsolási helyeket (baignade gratuite) világoskék úszó piktogram, az uszodákat és strandokat (piscine) sötétkék úszó piktogram, az árnyékos szabadtéri helyeket, például szezonális pergolákat (ombrière fraîche) napernyő, a múzeumokat és könyvtárakat (musée, bibliothèque) lila négyzetes, a templomokat (lieu de culte) narancs színű kör alakú szimbólum jelzi. 

A La Pétillante-nak nevezett, pink színre matricázott ingyenes ivókutakból szénsavas víz csapolható. Egyelőre csak 8 van a városban, de lesz minden kerületben. A párizsi önkormányzat a rengeteg ingyenes kúttal szeretné több vízivásra ösztönözni a helyieket, egyúttal csökkenteni a mindent elárasztó műanyag palackok mennyiségét.

SBS

Sok téren áll hagyományos Wallace-ivókút, legfeljebb az arra járók nem tudják, hogy nem csak szobor, hanem friss ivóvíz is jön belőle.

Paradise Found Around

Érdemes kipróbálni a legújabb hűsítő helyet, a Gare de Lyon előtt épített 10 személyes fedett padot, amelyet a Szajnából idevezetett vízzel hűtenek: az ülés és háttámla mögötti csövekben cirkuláló víz kellemes érzetet kelt. 

Nemcsak emiatt vezetik ide a Szajna vizét: a városban 70 kilométeres csatornahálózatot üzemeltetnek abból a célból, hogy a bizonyos középületeket (például a Louvre múzeumot) és irodákat környezetbarát módon hűtsenek.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

 


0
Tovább
08
máj/2018

A fekete autó a legkevésbé zöld, ha mosásról van szó

Autóvásárláskor arra a szempontra kevesen gondolnak, hogy mennyit fognak majd költeni a jármű mosására mind pénzben, mind időben. Jóllehet az autó színe a vásárlások 30-40 százaléka esetén döntő, bizonyos színek mágnesként vonzzák a koszt. Emiatt esetleg hetente kell mosatni a verdát, ami éves szinten alsó hangon 50 ezer forint. 

ABCnet

Az otthoni autómosás sincs ingyen, sőt, egyesek sokkal bővebben folyatják a vizet, mint a benzinkút kézi mosójában, mert "itt nem kell spórolni". Pedig a világ legnagyobb pazarlása, hogy ivóvízzel mossuk az autót. Akinek van kertje, egy hordóban gyűjtheti az esővizet autómosáshoz. Az a lényeg, hogy a hordó szájára tegyen egy dupla szúnyoghálóból kivágott fedőt, nehogy belepetézzenek a vérszívók. Akinek nincs kertje és nem tud esővizet gyűjteni, az kimerheti a kádból a gyerekek használt fürdővizét, pont jó lesz kocsimosáshoz. Csak be kell tárazni ehhez néhány műanyag vödröt. Igen, a hordós-vödrös módszer időigényes, tervezést igényel, fizikailag megerőltetőbb, mint simán megnyitni a slagot. De sokkal környezettudatosabb megoldás, és a gyerekeknek is jó példát mutatunk.

TIPP: A polírozás azért is jó, mert kevésbé tapad meg a kosz a fényezésen, illetve egy jó eső lemossa a nagyját.

Ami a színt illeti, autóvásárlás előtt jó kiindulópont, hogy minél drágább vagy feláras egy szín, annál költségesebb lesz a karbantartása és a javíttatása is az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports (CR) szerint.

ConsumerReports

Legmacerásabb a mattfekete fényezés: dögös külsőt ad a kocsinak, viszont minden légypiszok meglátszik rajta. Ráadásul nem polírozható, csak kézzel mosható, és még úgy is csak egyenes mozdulatokkal egy alkoholos ablaktisztító szerel átitatott mikroszálas kendővel (körkörösen suvickolni vagy gépi mosóba küldeni tilos, mert az nyomot hagy a matt felületen). A fényes fekete fényezés is rendkívül sok karbantartást igényel.

Hiába divatos most a gyöngyházszínű autó, hasonlóképpen vonzza a koszt a fehér szín a CR szerint, valamint nagyon meglátszanak rajta az előttünk haladó járművek által felvert aszfaltszemcsék. (A házi praktika szerint az aszfaltfelverődést majonézzel lehet a legkönnyebben leszedni: kenjük rá bőven, hagyjuk rajta 10 percig, aztán töröljük tisztára.)

PPG

A világon 2017-ben gyártott új autók közül 37 százalék fehér volt, 17 százalék fekete, 12 százalék szürke, 11 százalék szürke, 8 százalék természetes, 7 százalék piros, illetve kék, és 1 százalék zöld a PPG autófestékgyartó statisztikái szerint. Magyarországon 2017-ben a fekete után a kék volt az internetezők kedvenc autószíne.

Mosás szempontjából a CR szerint legigénytelenebb a szürke és az ezüst, továbbá az olyan semleges árnyalatok, mint a pezsgőszín vagy a bézs, esetleg a metál világoskék

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
05
márc/2018

Betilthatják Kaliforniában az 50%-nál több poliésztert tartalmazó ruhákat

Ismert, hogy az amerikai állam progresszíven áll a környezetvédelmi témákhoz, és nagyon valószínű, hogy a címben jelzett javaslatot is elfogadja a helyi törvényhozás március 17-i ülésén. Az élővizek műanyagszennyezése nemcsak Kalifornia problémája: egy 2014-ben megjelent német tudományos kutatás a Duna Bécs és Pozsony közötti szakaszát vizsgálta, és kiderült, hogy 15 százalékkal több a vízben a műanyaghulladék, mint a halivadék.

ILLUSZTRÁCIÓ

Visszatérve a poliészterre, ezzel az a baj, hogy minden egyes poliészteres ruhaneműből minden gépi mosás alkalmával akár 1900 darab mikroszálacska (microfiber) válhat ki. A keletkező szennyvíz literenként 100 szálat tartalmazhat. Minél régebbi az adott holmi, annál többet. Mivel ezek a szálacskák 5 milliméternél rövidebbek, a szennyvíztisztító telepek nem képesek kiszűrni őket, tehát végül a természetes élővizekbe kerülnek.

A mikroszálacskák 20-szor nagyobb környezetszennyezést jelentenek, mint a mikrogyöngyök, amelyek például a dörzshatású fogkrémekben, testradírokban és folyékony súrolókrémekben vannak. Régebben természetesen lebomló anyagokból, például őrölt sárgabarackmaghéjból készültek a dörzshatású gyöngyök, ma már ilyen terméket elvétve találni, mindent ural a műanyag.

A mikroszálacskákkal az a fő probléma, hogy a természetes vízbe jutva megtapadnak rajtuk a vízben oldott méreganyagok, és így koncentrált formában jutnak a vízi élőlények szervezetébe, amikor megeszik ezeket a tápláléknak látszó műanyagdarabkákat. Másrészt a műanyagban lévő különféle veszélyes vegyületek is kiszabadulnak az egyre apróbbra töredező darabokból, tehát a mikroszálacskák önmaguk is szennyezik a környezetet. A mikroműanyagokkal teli halak és más élőlények végül a mi tányérunkra kerülnek, és onnan a szervezetünkbe.

Dunai halivadék mikroműanyaggal a gyomrában FORRÁS

Az új kaliforniai törvényjavaslat célja felhívni arra a figyelmet, milyen mértékű veszélyt jelentenek a mikroszálacskák. Ezért azt szeretnék elérni a törvénnyel, hogy külön címke figyelmeztessen minden olyan ruhadarabon, amelynek poliésztertartalma meghaladja az 50 százalékot. Az ilyen ruhaneműt ajánlott kézzel mosni, mert úgy kevesebb szálacska válik ki az anyagból. Továbbá 2020. január 1-étől  tilos lesz olyan ruhaneműt árusítani Kaliforniában, amelyben a poliésztertartalom meghaladja az 50 százalékot, hacsak erre nem figyelmeztet külön felirat.

Magyarországon Gubek István (ELTE Humánökológia MA) készített 2016-ban egy tanulmányt, A tengerek és óceánok műanyagszennyezésének komplex hatása címmel (első része itt, második része itt olvasható). Megkérdezte a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-t, hogy a lakossági eredetű műanyag makro- és mikroszennyezés milyen módszerrel és hatásfokkal távolítható el a szennyvízből. "Azt a választ kaptam, hogy a 10 mm-nél nagyobb szennyeződések eltávolítása gépi rácsokkal történik. Az ennél kisebb műanyag-szennyeződések eltávolítására flotációs technológiát alkalmaznak, mely során a kombinált homokfogó műtárgyba, levegőztető turbinával nagyméretű buborékokat vezetnek. A felszínére került szennyeződést gépi kotrókkal távolítják el. A rácsszűrés és a flotációs technológia után megmaradó kisebb méretű műanyag mikroszennyezők feltehetően beépülnek az eleveniszapba, így a fölösiszappal vagy az utóülepítőkön alkalmazott uszadék eltávolító berendezéssel eltávolításra kerülnek a szennyvízből, bár erre vonatkozó méréseket nem végeznek. Ezzel szemben egy amerikai tanulmány is kijelenti, hogy a mikroplasztikumokat minden bizonnyal nem távolítja el a hagyományos szennyvízkezelési eljárás, nagyrészt változatlan formában kerülnek ki a tisztítási folyamatból (Engler 2012)." (A vastagított kiemelés a 365 Zöld ötlet blogtól származik.)


0
Tovább
30
dec/2017

10 tuti gyógymód másnaposság ellen

Van, aki már egy korty pezsgőtől is becsiccsent, mások csak több deci után rúgnak be, de mindannyian szenvedhetnek a másnapi macskajajtól. Az újévet nem szerencsés fejfájással és liftező gyomorral kezdeni, mutatunk pár gyógymódot a panaszok enyhítésére.

Ami nagyon fontos: súlyosbítja a másnaposságot a kialvatlanság, a koplalás, a fizikai kimerültség, az elégtelen folyadékfogyasztás (dehidratáltság) és az általános testi gyengeség.

1. Magnézium
Fejfájás ellen 400 milligramm magnéziumot érdemes bevenni a szilveszteri bulizás előtt és másnap ébredéskor. Az alkoholfogyasztás ugyanis fokozza a szervezet magnéziumvesztését, ezért ezt mielőbb pótolni kell. A magnéziumhiány jellegzetes tünete a görcshajlam fokozódása. Természetes forrásai: zabpehely, mandula, étcsokoládé, tökmag, földimogyoró, banán, spenót.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

2. Gyömbértea
Készüljön akár kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér, akár egy jó csipet szárított gyömbérpor leforrázásával, a gyömbértea nagyon alkalmas a háborgó gyomor lenyugtatására. Meg lehet édesíteni egy kicsi mézzel, az segít helyreállítani az alkohol miatt leesett vércukorszintet.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP 

3. Tojás
A tojás cisztein nevű aminosavat tartalmaz, ami fokozza a méreganyagok lebontását és kiürítését a szervezetből. Ébredés után egy-két főtt tojás vagy rántotta fehérjében dús, ugyanakkor könnyű reggeli, ami visszatölti az energiaraktárakat. A rántottát minimális zsiradékon kell megsütni, nehogy a másnaposság mellé még gyomorégés is társuljon. 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP 

4. Összetett szénhidrátok
Ha már rántotta, lehet mellé pár szelet teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani: a lassú felszívódású szénhidrát normalizálja a vércukorszintet, de nem ugrásszerűen, mint a fehér kenyér, hanem elnyújtott hatással. Vagy egyen egy tál barnarizst, esetleg teljes kiőrlésű zabpelyhet. Akinek nem okoz felfúvódást, süssön magának pár szem édesburgonyát, ami gazdag karotinban, káliumban és B6-vitaminban.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

5. B6-vitamin
Akár étel (banán, búzacsíra, pulyka, marha, hal), akár kapszula formában vesszük be, ez a vitamin csökkenti a másnaposság tüneteit. Ehhez alkoholfogyasztás előtt, 3 órával a buli kezdete után, és a buli végén (vagyis 3 alkalommal) 400-400 milligrammot, összesen 1200 millligramm B6-vitamint kell bevenni a kutatások szerint. Ez 50 százalékkal csökkentheti a másnaposságot.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

6. Máriatövis
A májregeneráló hatású gyógynövény kapszula vagy tea formában kapható. Szilveszterkor SOS-méregtelenítéshez 150 milligrammot érdemes bevenni a bulizás után. A normális májműködéshez napi 50-100 milligrammot ajánlanak.
 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

7. Szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus)
Émelygés, hányinger, gyomortáji fájdalom ellen hatásos 500 milligramm szibériai ginzeng bevétele, mert ez képes enyhíteni a másnaposság tüneteit. A napi adag maximum 1 gramm lehet, és ellenjavallt magas vérnyomás, elhízás esetén.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

8. Dohányzás mellőzése
Kutatások szerint a nikotin fokozza az alkohol által okozott másnapossági panaszokat.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

9. Vízivás
Minden pohár (kupica) alkohol után, illetve a buli végét követően lefekvéskor is érdemes egy nagy pohár vizet meginni. Az alkohol ugyanis fokozza a vízkiválasztást, azaz rövid idő alatt dehidratációt okoz a szervezetben. Lehet 2 kiskanál frissen facsart citromlevet is adni az utolsó pohár vízhez, mert az enyhíti a szájszárazságot, szédülést, izomfájdalmakat.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

10. Koffeintartalmú italok mellőzése
A kávé és a kóla is fokozhatja az erek összehúzódását, a vérnyomás megemelkedését, a vízvesztést, s annak következtében a másnapossági panaszokat. 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

INFO: Tudományos kutatások szerint azok az alkoholos italok okoznak komolyabb panaszokat, amelyekben sok aromahordozó vegyület van, például tannin vagy acetaldehid. Ilyen a brandy, a vörösbor, a gold tequila, a whiskey és más sötét színű italok. Mérsékeltebb panaszokat okoz a fehér rum, a vodka és a gin. Tehát minél sötétebb színű az ital, annál keservesebb lehet a másnap. 


0
Tovább
27
szept/2017

Megbök a függöny, Ha eleget zuhanyoztál

Mindannyiunknak vannak olyan családtagjai, akik nemcsak tisztálkodási céllal foglalják el a zuhanyt, hanem hosszasan időznek a meleg víz alatt, miközben a többiek türelmetlenül toporognak a fürdőszoba ajtaja előtt. Elisabeth Buecher megalkotta a tökéletes zuhanyfüggönyt, amely figyelmezteti a "kacsálkodó" zuhanyozókat, hogy ideje befejezni a nótát, hagyjanak a többieknek is meleg vizet.

víztakarékosság otthon Elisabeth Buecher időmérő zuhanyfüggöny

A londoni formatervező szenzoros függönye figyeli az idő múlását, és 4 perc elteltével működésbe lép: zavaró, de nem sérülést okozó lándzsái felfújódnak, szinte kilökik a zuhanyozót a meleg víz alól. A bökős zuhanyfüggöny (egyelőre) nem valódi fürdőszobai kiegészítő, hanem jópofa műalkotás, ám egyúttal valóban komoly üzenete van: Buecher ezzel is próbálja felhívni a figyelmet a víztakarékosság fontosságára. 

A művésznek ez a második darabja a felfújódó trükkös zuhanyfüggöny témában, az első változat szó szerint foglyul ejtette a pazarló hajlamú zuhanyozókat. 

víztakarékosság otthon Elisabeth Buecher időmérő zuhanyfüggöny


0
Tovább
24
jún/2017

Az okos locsolás boldoggá teszi a kertet és a kertészt

Egy kertes házban élő család a nyári hónapokban a vízfogyasztása átlag 20 százalékát öntözésre fordítja. Idén a hőség miatt ez a mennyiség még nagyobb lehet, de néhány trükkel faraghatunk belőle.

víztakarékosság kertgondozás locsolás

KÉP

Míg szüleink generációjának elég volt 3-4 naponta locsolniuk, a globális felmelegedés miatt manapság szinte naponta kell. 2017 első hat hónap-jában a sokévi átlagnál helyenként 30 százalékkal kevesebb csapadék hullott Magyarországon, miközben nagyon sok szeles, azaz a talajfelszínt szárító nap volt. És itt ez a június, ami a meteorológiai statisztikák szerint elméletileg a legcsapadékosabb hónap, ehhez képest az ország jelentős részét aszály gyötri.

víztakarékosság kertgondozás locsolás

FORRÁS

Az előbb említett 20 százalék még úgy is sokba kerül, ha a helyi víz-műveknél locsolási kedvezményt kérünk (nálunk májustól októberig csök-kentik a vízdíjat 10 százalékkal ennek köszönhetően). Ám jó tudni, hogy egy finoman permetező öntözőberendezésből csupán a vízcseppek 40-50 százaléka éri el ténylegesen a növényeket, a talajfelszínt, mert a többi el-párolog menet közben. De azt is ki kell fizetni! 

Nem lehet megoldás az, ha valamilyen módon leburkolod a kertet, és nem csak azért, mert sok helyütt az önkormányzat szabályozza, hogy a kert mekkora részét kell zölden tartani – azért sem, mert a zöldellő kert jelentős mértékben hűti a környezetét, hiszen a párolgás során hőt von el attól. Át kell tehát gondolnod, miként juttasd ki az éltető vizet növényeidnek, hogy mindannyian jól járjatok.

1. Ne taposd a talajt
Ha eddig nem is voltak ösvények a kertedben, mostantól alakíts ki néhá-nyat. A talaj vízhasznosító képessége ugyanis nagy mértékben azon múlik, mennyire laza a szerkezete. Ha a sok mászkálástól összetömörödik a talaj, akkor olyanná válik a felszíne, mint a döngölt agyag, mindenfelé szerte-folyik rajta a víz, csak pont a növények gyökeréhez nem jut le. 
Nagy kérdés, hogy mi lesz így a kertben focizással. Mérlegelni kell: ha ez fontos, akkor tessék beszerezni egy gyepszellőztető tüskés hengert vagy gépet, és azzal időnként végigmenni a pázsiton. Ezzel csökkentheted a mohásodást is, ami megfojtja a füvet. Jó szolgálatot tesz, és felér egy kemény edzéssel, ha hetente vasvillával végigszurkálod az összetömörö-dött részeket.
Minél lazább a talaj, annál könnyebb a növényeknek erős gyökeret fe-jleszteniük: ez segít nekik átvészelni az aszályos időszakokat.

víztakarékosság kertgondozás locsolás

KÉP

2. Öntözz helyben
Csepegtető öntözőberendezés kialakítása nem mindenkinek egyszerű, viszont 15 százalékra csökkenti a vízveszteséget. Hasonlóan takarékos módszer, ha a slagra stopgombos öntözőfejet veszel: az ösvényt nem kell locsolni, csak a zöldet. Ugyanezt érheted el locsolókannával is, de az két-ségtelenül a legfárasztóbb megoldás. Lassan locsolj, legyél alapos. Soha ne a növényt locsold, hanem a földet körülötte!
Öntözéshez gyűjtsd az esővizet egy hordóban vagy dézsában, de eső után szorosan fedd le ezeket, nehogy a szúnyogok belepetézzenek. Nálunk az ereszcsatorna úgy van kialakítva, hogy abból egy cső levezet a fal mellett álló hordóhoz, amely minden zuhé során megtelik. Ha már túlcsorog a víz, a cső végét el lehet fordítani egy másik hordóhoz. Ha számodra a hordó nem esztétikus látvány, ásd be a földbe. Ügyelj arra, hogy MINDIG legyen fedél a tetején, nehogy a gyerekek vagy a háziállatok beleessenek. (Itt található egy angol nyelvű, de metrikus kalkulátor ahhoz, hogy kiszámold, mennyi vizet gyűjthetsz össze a tetődről.)

víztakarékosság kertgondozás locsolás

KÉP

3. Takard a talajt
A kívánatos 10-15 centiméter vastag mulcstakaró kialakításához bizony jelentős mennyiséget kell hazacipelni, és nagyon figyelni kell az akciókat, ám felére csökkentheti a kert vízigényét. Sajnos a mulcs csak a fokozott párolgást akadályozza meg, a gyomosodást kevéssé, úgyhogy a gyomlá-lást nem feltétlenül fogod megúszni. Ha nem tetszik a mulcs, gondolkod-hatsz talajtakaró növényekben, mint amilyen a pimpó, az örökzöld meténg, az erdei pajzsika vagy a pozsgás varjúháj. Ezek már két-három év alatt beterítik a kiszemelt területet, és árnyékolják a talajt, amely így kevésbé párologtat. Zöldtetős cikkemben már írtam ilyenekről, de ezen a linken is találsz példákat. Némelyik talajtakaró növény még az árnyékot is kedveli, tehát ha keleti fekvésű a kerted, egyből két legyet ütsz egy csapásra: nem kell kínlódnod a fényszegénységet elviselő pázsit kialakításával. 
A füvesítés egyébként is az utolsó opció legyen, mert a fenntartása való-sággal zabálja a pénzt: rendszeresen nyírni, locsolni, gyomirtózni, szellőztetni, tápozni kell, és még akkor sem lesz olyan, mint az angol filmekben. Bármely környezettudatos kerttulajdonos számára ésszerűtlen választás.

4. Reggel locsolj
Kora reggel van a leghűvösebb, azaz ekkor legkisebb a párolgás mértéke, ekkor legkevesebb a locsolási veszteség. Nem könnyű csak emiatt korábban kelni, de az esti locsolás kockázatos lehet: ha éjszakára nedve-sek maradnak a levelek, megtámadhatják a növényt a kórokozók (például a gombásodás). Napközben pedig azért nem szabad locsolni, mert Nap sugarait a leveleken megülő vízcseppek nagyítóként erősítik fel, szétégetik a leveleket. Ha nincs időd reggel öntözni, akkor naplemente után, de még kora este végezd, hogy a növényeknek legyen idejük leszáradni a sötétség beállta előtt. Éjjel csak a csepegtetős módszerrel ajánlott öntözni.

5. Tervezd át a flórát
Csak azért ne ültess valamit, mert “olyan szép virágja van”. A kiszemelt növé-nyeket igényeik (napfény, víz, szél, tápanyag, talajtípus) oszd csoportokba, és egy ágyásba ültesd a hasonlókat. Ehhez napközben fotózd le többször is a kertedet, hogy legyen képed arról, melyik órában hol van árnyék, és merre tűz a Nap. Ha nagyon szélfútta a kert, érdemes szélfogó kerítést állítani vagy sövényt ültetni, mert a szél erősen szárítja a talajt. Minél több öntözést igényel a növénycsoport, annál közelebb legyen a vízvételi helyhez. Így akár a kannával is kiszaladhatsz locsolni egyet, nem fogod térdig koptatni közben a lábad, egyszersmind nem is paza-rolod a vizet. 
Azt is érdemes számításba venni, hogy mennyire érzékeny az adott nö-vény, mennyi tapasztalatod és időd van a gondozására. Ha még csak most ismerkedsz a kertészkedéssel, érdemes olyan fajtákat választanod, amelyek elviselik a lakóhelyed környékén tapasztalható létfeltételeket. Tegyél egy sétát, és nézd meg, a szomszédoknál milyen fajták virítanak dúsan – azokat érdemes választani! Munka és család mellett naponta jó, ha fél órát tudsz fordítani a kerti munkákra, azt ne egyetlen különleges példány eméssze fel.

víztakarékosság kertgondozás locsolás

KÉP

6. Ügyelj a növényeid egészségére
Az egészséges növény elviseli az alkalmankénti vízhiányt (persze ez ne le-gyen kifogás az öntözés elbliccelésére). Érdemes rendszeresen gyomlálni és trágyázni komposzttal vagy tápoldattal, és az elszáradt vagy beteg ré-szeket azonnal  le kell vágni. Pár éve interjúztam egy kukoricatermelővel, aki azt mondta, a jó gazda a nap felét négykézláb tölti a táblában: nem pajzán okok miatt, hanem mert csak közelről szemlélve veheti észre, hogy milyen állapotban vannak a növényei. A levelek fakó színe, érdes tapin-tása még a gyakorlatlan kertésznek is elárulja, hogy szomjas a növény. Az elszáradt részek, a tő körül kicserepesedett talaj is hasonló figyel-meztetés. 
Én azért is szeretek magam locsolni, nem pedig forgótányéros vagy más automata szórófejet használni, mert közben felmérem a kertet: erről a rózsáról le kell vágni az elnyílt virágokat, abba a süppedésbe fűmaggal kevert homokot kell szórni, a legközelebbi fűnyírás előtt pedig ki kell ásni a meggyfa tősarjait. A kora reggeli locsolás különleges alkalmat teremt arra, hogy az ember egy kicsit elvonatkoztasson a külvilág stresszétől, és kikapcsoljon a hétköznapi taposómalomból.
Igen, a kert óriási feladat. Úgy szokták mondani, hogy a kertészkedéshez meg kell érni: egy bizonyos életkor, lelkiállapot elérése szükséges ahhoz, hogy a kert fenntartását ne nyűgnek érezzük, hanem örömünket leljünk benne. Növényeink léte rajtunk múlik, de abban biztosak lehetünk, hogy meghálálják a gondoskodást.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum