Nincs rosszabb, mint amikor a leégett bőrödet végigkaristolja az ezeréves törülköződ. A "dörzsi törcsi" problémát ökomosással gyorsan megszüntetheted. Az alábbi mosási útmutató kifejezetten a frottír törülközők mosására szolgál, más textileket moss úgy, ahogy neked tetszik.

Multicoisas

Először is mitől lesz sprőd a törülköző?
Például attól a zeolit nevű ásványtól, amit a mosóporhoz adnak vízlágyító adalékként, illetve ez képezi a vízlágyítóporok alapját is. A zeolit megköti a víz keménységét okozó, a vízben oldott formában található ásványi anyagokat, csakhogy a kicsapódott kristályok megtapadhatnak a mosógépben lévő textil szálain.

Mivel mosd a törülközőt?
Ami engem illet, általában por alakú mosószert szoktam használni, de törülközőmosáshoz alkalmasabb a folyékony mosószer, mert jobban feloldódik a vízben. Viszont ne a szokásos mennyiséget használd, bőven elég a fele. Ne felejtsd el átállítani a mosószeradagolót folyékony mosószerre! Folyékony mosószerből nagyjából 3-4 evőkanálnyi, illetve normál mosóporból 3 púpozott evőkanálnyi, amit alaposan oldj fel egy pohár vízben. Én az egyik illatszerbolt saját márkás folyékony babamosószerét használom a törülközőkhöz. Amennyiben felültöltős mosógéped van, indítsd el a mosást, várd meg, amíg feltölt a dob vízzel, aztán amikor már feloldódott benne a mosószer és a szódabikarbóna, pillanatstoppal állítsd le a gépet, és tedd bele a törülközőket.

Kell adalék a mosószerhez?
Igen, de a vízlágyításhoz ezúttal ne a szokásos vízlágyítószert használd, hanem szódabikarbónát. Az enyhén lúgos kémhatású szódabikarbóna is remekül lágyítja a vizet, ugyanakkor maradéktalanul feloldódik, tehát nem csapódik ki a frottírbolyhokon, mint a zeolitos vízlágyítószer. A szódabikarbónának egyéb előnye is van: szagtalanítja a textilt, eltünteti a foltokat. Egy átlagos törülközőmosáshoz 2 zacskóval, azaz 100 grammot adj.

Kell-e előmosás?
Ha nagyon koszos vagy durva felületű a törülköző, egy éjszakára érdemes szódabikarbónás vízbe beáztatni: egy lavór vízhez legalább 3 csomag, azaz 150 gramm szódabikarbónát adj. Vagy géppel is végezhetsz előmosást: 3 csomag, azaz 150 gramm szódabikarbónát töltsd a mosószertartályba, az öblítőszeresbe meg 1 deciliter 20 százalékos ecetet.

Hány törülközőt lehet egyszerre mosni?
Egyszerre legfeljebb 2-3 törülközőt moss, vagyis maximum félig töltsd meg a mosógép dobját, függetlenül attól, hány kilót bír kimosni a gép. Ez azért fontos, hogy alaposabb lehessen az öblítés. Fontos: törülközőmosáskor ne tegyél be mást a dobba, mert a gombok és cipzárak tönkretehetik a frottírt.

Milyen hőfokon moss?
A frottírkelme a túl magas hőfoktól tönkremehet, mert elvékonyodnak, eltöredeznek a bolyhok szálai. Mosási kísérleteim során az derült ki, hogy a 20 Celsius-fokos, vagy legfeljebb 30 fokos mosás a megfelelő. Ezzel energiát is megtakarítasz. Attól sem kell tartanod, hogy esetleg szennyeződés vagy bacik maradnak a törülközőben, erre jó a szódabikarbóna, ami a víz lágyításával fölerősíti a mosószer hatását. 

Mennyi ideig tartson a mosás?
Ha van ökomosás funkció a mosógépeden, használd azt: ennek lényege, hogy kevesebb energiát használ a mosáshoz, viszont tovább tarrt: átlagos időtartama 3 óra körül van. Mivel most kevesebb mosószert használsz, a piszkos törülközőket érdemes 2-2,5 óráig lötykölni, de az enyhén szennyezetteket elég 1,5 óráig mosni.

Mivel öblítsd a törülközőket?
Frottírhoz ne használd a szokásos öblítőszert, mert annak az a hatásmechanizmusa, hogy bevonatot képez a szálakon. Ez kiváló minden más textil esetében,  de csökkenti a frottír nedvszívó képességét. Törülköző öblítéséhez használj 20 százalékos ecetet: ebből 1 decilitert tölts az öblítőszeradagolóba (valószínűleg pont ennyi az űrtartalma a Max jelzésig).

Hogyan szárítsd meg a törülközőket?
Ha már ennyit fáradtál a mosással, ne tedd tönkre az eredményt. Ezért a kicentrifugázott törülközőket ne tűző napon szárítsd, hanem árnyékban. Teregetés előtt alaposan rázd ki őket, hogy felbolyhosodjanak. Amennyiben van szárítógéped, alacsony hőfokra állítsd, aztán a törülközőket vedd ki, amint elérik a 80 százalékos száradási fokot, és a végére teregesd ki őket. A frottírt nem szabad vasalni sem, ha nagyon muszáj, egy kicsit gőzöld meg a vasalóval.

Hogyan tárold a törülközőket?
Nem hajtogatva, hanem feltekerve: ennek lényege, hogy megőrizze a frottír levegős bolyhosságát. A törülközőt hosszában félbehajtod, és lazán feltekered. A szekrényben ezeket a hengereket nem egymásra fektetve tárolod, mert akkor laposra nyomják az alsókat. Ezért a hengereket állítsd egymás mellé, mint a könyveket. Így könnyebb is átlátni a készletet és kivenni a tisztát.

Milyen gyakran kell törülközőt mosni?
A kéztörlőt akár naponta is kell cserélni, a zuhanyozás után használt fürdőlepedőt 3-4 törülközés után, de legkésőbb hetente. A kéztörlőt ne félbehajtva tedd a törülközőszárító rúdjára, mert úgy nehezebben szárad, amiatt viszont felszaporodhatnak benne a baktériumok. A törülközőt két csipesszel rögzítsd a rúdon, úgy teljes hosszában tud száradni két használat között. A szárazság azért fontos, mert az elpusztítja a baktériumokat és a gombákat. Ha van a családban varrni szerető családtag, kérd meg, hogy varrjon füleket a kéztörlő csücskeire, úgy könnyen felhúzhatod a tartórúdra.

HKZs

Figyelem:
Bár már az első ökomosásnál tapasztalni fogod, hogy puhább lett a törülköző, ám az évek során a szálak között felhalmozódott ásványi és egyéb anyagmaradványok eltávolításához kell 3-4 mosás. Légy türelmes, sikerülni fog!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.