A miniháznak (angolul tiny house vagy tiny home) nevezett, gyakran utánfutóként vontatható építmények mérete ritkán haladja meg a 40-45 négyzetmétert. Évtizedek óta ismertek Észak-Amerikában (és világszerte, itt a blogban is írtunk róluk), ám sokan inkább csak afféle hóbortként tartották számon őket, hiszen az amerikai családok átlagosan 240 négyzetméteres házban élnek (2018-as adat). Ez azonban alapjaiban változni látszik, ami összefügghet a koronavírus-járvánnyal: egy új felmérés szerint 56 százalékuk szívesen költözne miniházba városi zöldövezetben vagy vidéken – persze a beköltözés mellett más tippjeik is vannak a kihasználására.

miniház tiny house otthon

KÉP: Ben Chun/Flickr

A miniházak mellett egyre több érv szól. Az alacsony rezsiköltség az első otthonukat kereső fiatalokat vonzza (akiknek még nincs sok cuccuk), illetve a nyugdíj előtt állókat (akik már rájöttek arra, hogy a sok cucc nem boldogít). Az első otthonukat keresők 86 százaléka megfontolná miniház vásárlását, hiszen ezek sokkal alacsonyabb lakáshitelből, vagy akár anélkül is kijönnének. Az így megteremtett pénzügyi függetlenség sokak számára fontos.

miniház tiny house otthon

KÉP: Modern Tiny Living

Amerikában is hiány van megfizethető lakásokból, az elmúlt években a lakásárak felfelé mozdultak, ám a fizetések stagnáltak. Egy átlagosnak tekinthető, 233 400 dolláros "kezdőotthon" az amerikaiak 53 százaléka számára volna elérhető (esetleg hitellel), míg egy 30-60 ezer dolláros miniházat 79 százalékuk azonnal ki tudna fizetni. 

miniház tiny house otthon

KÉP: Häuslein

A miniház mellett szóló érvek között vezető helyen találjuk a környezettudatosságot, a gazdaságosságot, a minimalista életstílust, de persze a megkérdezettek 65 százaléka a megfizethetőséget is komoly ösztönzőnek tartja. A válaszolók kétharmada 40 ezer dollárnál kevesebből szeretne miniházat venni.

miniház tiny house otthon

KÉP: Tiny House

Nagyon érdekes, hogy a miniházat fontolgatók 72 százaléka befektetési céllal is venne ilyen ingatlant. Méghozzá azért, hogy utána hosszú távra kiadja albérlőnek (63 százalék) vagy pedig rövid távra turistáknak (37 százalék), így pluszbevételhez jutva. 

miniház tiny house otthon

KÉP: Tiny House Scotland

A karantén idején felértékelődtek az olyan helyek, ahová az összezárt családtagok elvonulhatnak dolgozni, pihenni, egy kicsit egyedül lenni. A megkérdezettek 54 százaléka azért venne miniházat, hogy a családi háza mellett felállítva szeparált irodaként használhassa. Sőt, 68 százalékuk azt fontolgatja, hogy kiadná másoknak a miniirodát, ezzel is hozzájárulva a családi költségvetéshez.

miniház tiny house otthon

KÉP: New Frontier Tiny Homes

A miniházak legfőbb ismérve a sokszínűség, igazán egyedi kialakításokkal lehet találkozni. Az azonban általános elvárásnak látszik, hogy a négyzetméterek száma nem mehet a felszereltség rovására: a válaszolók 60 százaléka szerint a miniházban kell lennie fűtésnek és légkondicionálónak.

miniház tiny house otthon

KÉP: Häuslein

Emellett létfontosságú a konyha (58%), mindenkinek külön hálószoba (48%), mosási lehetőség (43%) és szép kilátás zöldre (42%). 

VIA Treehugger