A fekete póló szinte mindenki ruhatárában alapkellék, nagyon jó hír tehát, hogy már lehet kapni egészséges festékkel készült feketét is.

KÉP: Vollebok

 

Jóllehet a legtöbb ember ruhatárában megtalálható a fekete póló vagy ing, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása szerint sok esetben a pamutot olyan festékkel festik, ami rákkeltő hatású lehet, mivel a festék (nagyon leegyszerűstve a folyamatot) kőolajszármazék, azaz petróleum elégetésével keletkezik. Szerencsére egyre több divatmárka érzi fontosnak, hogy a "fekete póló" műfajában előrukkoljon egy természetes alapanyagokból készült darabbal, amely környezetbarát és az emberre sem mérgező.

KÉP: Vollebok

A brit Vollebak márkáról már írtunk korábban, az újrahasznosított műanyaggal bélelt, foszforeszkáló viharkabátjukról. Készítettek már ruházati terméket csalánból, áfonyából és kenderrostból is. Ezt a teljesítményt fejelték meg most a fűrészpor újrahasznosításával: az észszerű módon a Vollebak Wooden T-Shirt néven futó pólónak nemcsak az alapanyaga fahulladék (és tengeri alga), hanem a fekete festék is abból készült.  

KÉP: Vollebok

A Vollebak korábban kísérletezett algából kivont festékkel is az egészséges festékek jegyében. A természetes alapú festéknek több ezer éves múltja van: az aztékoktól az egyiptomi fáraókig ível a történet. A mesterségesen, vegyi úton előállított festékek csak közel 170 éve ismertek, akkor egy William Henry Perkin nevű 18 éves kémikus szurokkal kísérletezett, és véletlenül lila festéket állított elő. 

KÉP: Vollebok

A kelme részben pépesített eukaliptuszrostból van (75 százalék Lyocell), illetve az izlandi fjordokból begyűjtött tengeri algából (19 százalék SeaCell). Van még benne egy kis biológiai lebomló rostanyag (Roica V550), hogy a póló anyaga minden irányban rugalmas legyen (kis mértékben). A kelme tapintása egyáltalán nem emlékeztet a fára (ne is várja senki, hogy szálka fog beleállni a bőrébe viselés közben): kifejezetten puha, lágy, a kényelmes anyagnak megfelelő tömege van, teljesen olyan viselni, mint egy hagyományos pólót.

KÉP: Vollebok

A festékhez használt fahulladékba került tömör fa, papr, még bontott laminált padló is. Ezeket faszénné alakítják, és abból nyerik ki a fekete pigmentanyagot. A póló és a festék is annyira biztonságos, hogy akár a kerti komposztba is be lehete dobni, miután lebomlik, a virágágyások földjét gazdagíthatja. 

KÉP: Vollebok

Ami a dizájnját illeti, ránézésre semmi extra: csak egy hagyományos fekete póló. Az innováció nem a formában, hanem az anyagában van. De az is igaz, hogy a leendő vásárlókat vélhetően jobban fogja érdekelni az alapanyag, mint a szabásminta. Jelenleg 125 dollárba kerül egy póló, de a technológia terjedésével vélhetően mérséklődni fognak az árak. 

365Zö