Van pár holmi, amihez lehet használni, de nagyon meg kell fontolni, hogy mihez. A mosógép sem szereti!

mosás ruha környezetszennyezés

KÉP: Unsplash

 

Vannak, akik egyáltalán semmihez nem használnak öblítőt, ezt én túlzásnak érzem, mert igenis egy pamut ágyneműnek jót tesz a szálak puhítása, de akár egy abroszt is könnyebb kivasalni, ha öblítővel volt átlötykölve mosás után. Ja, tényleg, az öblítőtől a műszálas pulóver is kevésbé gyűjti a sztatikus elektromosságot, nem fog "megcsípni" és nem áll égnek a hajad tőle, miután belebújtál.

Kábé ennyi. A többi ruhaneműnek azonban inkább árt az öblítő, mint használ. Az öblítő egyik fő adaléka ugyanis egy olyan anyag, amely viaszos réteggel vonja be a textilszálakat. Na de éppen emiatt ezek a szálak elveszítik hőtároló, páraáteresztő vagy nedvességgyűjtő képességüket, illetve a megtapadó viaszos réteg miatt foltosodhatnak, büdösödhetnek. Az öblítő a környezetre is káros lehet, mert nehezen bomlik le, kőolaj vagy pálmaolaj eredetű alkotóelemeket is tartalmazhat. Az öblítővel kezelt kelmék éghetősége fokozódhat, ami külön kockázat.  

Különösen nem tanácsos öblítőt használni a következő textilekhez: 

mosás ruha környezetszennyezés

KÉP: Pexels

1. bolyhos szálú vagy felületű textil (polár, thermo, gyapjú, toll, hiszen ezek a levegős szerkezetű anyagok eltömörödnek az öblítőtől)

2. sztreccs anyag (a vékony lycra, elasztán vagy más nyúlékony szálak elveszítik rugalmasságukat az öblítőtől)

mosás ruha környezetszennyezés

KÉP: Pexels

3. farmer (minél sötétebb, annál kevésbé szabad hozzá öblítőt adni, pláne ha sztreccs farmer)

4. sportruházat (az öblítő viaszos bevonata meggátolja, hogy a kelme áteressze az izzadságot a felszínre, ahol elpárologna)

5. dzsekik (ezek vízlepergető felszíne tönkremegy az öblítőtől)

mosás ruha környezetszennyezés

KÉP: Pixabay

6. frottírtörülközők, lenholmik, vászonlepedők (vízfelszívó képességük csökken az öblítő felületkezelő hatása miatt)

7. pufidzsekik (ezekben a vatelintöltet elnehezül, összetömörödik az öblítő hatására)

8. mikroszálas kelmék (bármilyen törlőkendők például).

Nálunk már alig fogy öblítő, mert hiszen a pólóktól kezdve a farmerig mindenben van egy kis rugalmas szál, a pulóverek többsége pamut vagy gyapjú keverék, illetve polár anyagból van, a nadrág farmer, a dzseki vízlepergető felületű - ezekhez tehát nem használunk öblítőt, ezért tényleg szinte csak mindeg ötödik vagy hatodik mosásnál van olyan cucc, ami miatt öblítő kerül a mosógépbe.

Az is igaz, hogy pár dolgon változtatni kellett.

Öblítő nélkül a mosógépen érdemes bekapcsolni a vasaláskönnyítő opciót, illetve a centrifuga fordulatszámát csökkenteni minimum 800-ra, de akár 600-ra. Ezeknek köszönhetően a mosógép az adott program során kevesebbet centrifugál, és kevésbé gyűri meg a kelméket. Akinek van gőzprogramja, ajánlott a mosási ciklus után 15 percre bekapcsolni: csodákat tesz a pamut- és műszálas homikkal, elég lesz azokat kirázni, nem kell vasalni. Az öblítőrekeszt feltölthetjük a feléig 10 százalékos ecettel, amely szintén lágyítja a textileket és elveszi az esetleges rossz szagot. A különféle textilek puhábbak lesznek, ha a mosás megkezdése után, amikor már tele van a dob mosószeres vízzel, adunk a nedves ruhához még kb 50 gramm szódabikarbónát is. 

mosás ruha környezetszennyezés

KÉP: Unsplash

Ha még mindig tamáskodsz az öblítő elhagyásán, javaslom, hogy vedd ki a mosógépből a mosószeres rekeszt (már ha kivehető), vagy ha ez nem lehetséges, akkor húzd szét a dob körüli tömítő gumigyűrűt: ezek alatt a felület tapintásra nyálkás, csúszós lesz, ami az öblítőszer maradvány hatása. Az is lehet, hogy már elkezd feketedni a penésztől. Mindenképpen gusztustalan és nem higiénikus. Az öblítő tehát a mosógépednek sem tesz jót. Nem kell spéci mosógéptisztítóra pénzt költened, elég az öblítős rekeszt fékig tölteni 10 százalékos ecettel a legközelebbi mosás során, és ettől a nyálkás öblítőmaradványok lebomlanak. Sokan hiszik, hogy az ecet tönkreteszi a mosógépet: nos valóban, a gumitömítésnek nem tesz jót a tömény ecet, az öblítőprogramban azonban jelentős mennyiségű vízzel van felhígítva, és nem is érintkezik hosszú ideig a tömítésekkel. Ha aggódsz, csökkentsd az ecet mennyiségét a felére.

Aki illatos ruhákat akar, gondoljon arra, hogy az illatanyagok allergizáló hatásúak is lehetnek. A termékek többségén nincs részletezve (mert nem kötelező), hogy mi az a Fragrance (illat) anyag, de épp ezért az ismeretlen összetevőkkel vigyázni kell. Aki mindenképpen illatozni akar, akkor az utolsó öblítővízhez (vagyis amikor már tele van a mosógép za utolsó ciklus öblítővizével) adjon pár csepp illóolajat, és a hatás garantált!

365Zö