Érdemes minél több növényt tartanunk a lakásban, mert számos kedvező hatásuk van, az egyik a zajszennyezés mérséklése.

KÉP: Pexels

 

A szobanövények jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakásból otthon váljék: egy olyan barátságos környezet, amelynek számszerűsíthető a hőmérséklete, páratartalma, levegőminősége, esztétikai és akusztikus jellemzői, és ezek az értékek összeadódva egy magasabb rendű élményt hoznak létre. Kicsit misztikusan hangzik, de tulajdonképpen erről van szó. 

KÉP: Unsplash

A szobanövények és a hőkomfort
A jelenlegi energiatakarékosság mellett is szeretnénk megtapasztalni lakásunkban a hőkomfort érzetet: ezt a hőmérséklet, a nedvesség és a légmozgás befolyásolja. Természetesen ehhez hozzáadódik saját testünk hőtermelése, illetve a ruházatunk hőszigetelő képessége, párolgást befolyásoló hatása. A jó közérzethez létfontosságú a jó hőkomfort elérése, és a szobanövények is hozzájárulhatnak ehhez. Szervezetünk számára télen és nyáron is a 30-60 százalék közötti páratartalom az ideális. A túlságosan száraz levegőt nemcsak mi szenvedjük meg, hanem még a bútoraink is - lehet, hogy ezért recsegnek-nyikorognak többet télvíz idején. A növények a transpiráció néven ismert folyamat révén vizet párologtatnak el, és bár ez önmagában nem feltétlenül elegendő a megfelelően párás beltéri levegő eléréséhez, de jelentős mértékben hozzájárul a megteremtéséhez. 

KÉP: Pixabay

A szobanövények és a levegőminőség
A cserepes növények jelentős mértékben képesek javítani a lakásunk levegőjét. A NASA által is vizsgált, legjobb légtisztító növényekről ide kattintva olvashatsz. Hogy néhányat említsünk a felsorolásból: a vitorlavirág például kiszűri a penészspórákat, tehát fürdőszobába is remek választás. Az anyósnyelvként ismert Sansevieria képes megkötni a lakás levegőjében lévő illékony vegyületeket (VOC), amelyek más mellett a berendezési tárgyakból szabadulnak fel (például a szőnyegből az égésgátló vegyületek, vagy a laminált szekrényből a ragasztóanyagok). A zöldike az utcai forgalomból a lakás levegőjébe jutó szennyező anyagokat semlegesíti.
A levegőminőség javításának az a lényege, hogy általa nemcsak a komfortérzetünk nő, hanem egészségesebb környezetet is teremtünk. Akinek a szellőztetés során esetleg szennyezettebb levegő jön be a lakásába, mint ami eleve bent volt, feltétlenül pakolja tele az otthonát minél több szobanövénnyel.

KÉP: Pexels

A szobanövények és a zajszennyezés
A komfortérzethez nagy mértékben hozzájárul, hogy mekkora a zajszint az otthonunkban. Ez alatt nem feltétlenül a veszekedő gyerekeket kell érteni, bár persze az is negatív tényező lehet, hanem például az olyasmit, hogy egy régi lakáshoz képest egy modern lakásban sokkal kevesebb a textil és több a sima felület. Vagyis minden hang, zaj és zörej sokkal többször képes visszaverődni a felületekről, ettől pedig a legkisebb nesz is fölerősödhet. Gondoljunk csak arra, hogy a csempével teljesen burkolt fürdőszobának mennyivel másabb az akusztikája, mint a hálószobának, benne a puha ággyal és szőnyeggel. 
A szobanövények képesek mérsékelni a zajterhelést, ugyanis leveleik eltérítik, elnyelik és megtörik a hanghullámokat. A zajos csomópontokba helyezett sok-sok levelű cserepesek, vagy számtalan kisebb növényből képezett zöld fal vagy a nagy levelű növényekkel megpakolt több szintes virágtartó akusztikus komfortot teremtenek. A legjobb zajcsökkentő növények közé tartozik a páfrány, a pálma, a fikusz vagy a vitorlavirág.

KÉP: Unsplash

A szobanövények és a biztonságérzet
Számtalan tanulmány igazolta már, hogy a környezetünkben lévő növények látványa csökkenti a káros stressz és szorongás mértékét. Minél több növény vesz körül bennünket az otthonunkban, annál nagyobb biztonságban és védettségben érezzük magunkat. Érdemes ezért jó sok növénnyel telipakolni a lakást, mert jót tesznek a testünknek és a lelkünknek is. Sőt, a gyerekek is jobban tanulnak, ha sok levegőtisztító, párásító és megnyugtató látványt nyújtó növény van a szobájukban. 

365Zö