Noha némelyik újrapapírból van, a papírtörlő akkor is egy olyan 20. századi termék, amit a 21. században már jó volna elhagyni.

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír
konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

 

Az 1930-as években ívelt föl a konyhai papírtörlő népszerűsége. Legfőbb erénye az volt, ami miatt ma fújunk rá: hogy eldobható.

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

Közel száz évvel ezelőtt nem tűnt problémának a sok szemét, meg hát akkoriban a kányhába is be lehetett dobni az ilyesmit, és senkit nem foglalkoztatott a fák kivágása (papírgyártáshoz), a légszennyezés, a növekvő szeméthegyek. Ma viszont már nagyon másként gondolkodunk, ezért választunk más lehetőséget, ha tudunk, a papírtörlő helyett.

1. Konyharuha

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

A hagyományos, "klasszik" konyharuha reneszánszát éljük, szinte mindenhol lehet kapni jó minőségű pamut törlőkendőt. A konyharuha előnye, hogy mosógépben mosható, vasalással sterilizálható, tehát igazán csíramentes törlőeszköz, amire a konyhában gyakran van szükség. A papírtörlővel szemben egy hagyományos konyharuhát olyan célokra is fel lehet használni, mint például az élesztős sütemények vagy a kenyér kelesztés közbeni letakarása (ehhez megnedvesített, kicsavart konyharuhát érdemes használni, mert párás lesz alatta a közeg).

2. Újságpapír

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

KÉP: Pixabay

Noha egyre kevesebben olvasnak újságot, a postaládában általában még mindig találunk ilyen-olyan reklám vagy önkormányzati újságokat. Ezek többsége alkalmas arra, hogy a földre leesett ételmaradékot vagy a zöldséghámozás közben összegyűlt krumplihéjat összeszedjük velük, hogy a szemétbe vagy a komposztba dobhassuk. Az ilyen újságpapír ráadásul ingyen van.

3. Mikroszálas kendő

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

Ez is mosható (magas hőfokon is), ráadásul kíméletesen tisztíthatjuk vele az üveg és porcelán felületeket, például a fürdőszobában. Érdemes az áruházak tisztítószer osztályain keresni a speciálisan üveg vagy csempe tisztításhoz kifejlesztett kendőket (a csempéhez való úgy néz ki, mint  egy tornacipő méhsejthálós textilanyaga). Elképesztően jól tisztítanak, némelyik akár sima vízzel is hatékony! A mosásakor érdemes arra ügyelni, hogy ne használjunk öblítőszert, mert az csökkenti a mikroszálas kendő nedvszívó képességét.

4. Textilpelenka

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

Ha már a gyerek nem használja, egy alapos fertőtlenítő kifőzős mosás után a háztartás minden területén használhatjuk a kényes tárgyak tisztításához: szárazon portörléshez, nedvesen például a laminált konyhaszekrény áttörléséhez. Érdemes kisebb részekre szabni a textilpelenkát, és ha szépen beszegjük, akkor nem fog rojtosodni használat közben sem.

5. Régi póló, lepedő, törülköző

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

KÉP: KalynBrooke

Na ez mind tényleg jolly joker a háztartásban, de még az autóápolásban is. Bármilyen öreg pólót, lepedőt vagy törülközőt A4-es papírlap méretűre vágunk, és ezeket a darabokat a háztartás minden területén használhatjuk, a takarítástól kezdve a cipőpucoláson át a konyhai teendőkig. Megoldhatjuk ezekkel az ablakmosást, a felmosást, a portalanítást, de még az autó polírozását is. Ha már nem lehet többet kimosni őket, akkor szívfájdalom nélkül mehetnek a szemétbe. Amennyiben 100 százalékban pamut az anyaguk, és nincs bennük zsíros szennyeződés, felaprítva a komposztva is tehetjük őket. Ja, és ezek is ingyen vannak.

6. Szivacskendő

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

Saját súlyának 15-szörösét képes felszívni folyadékból, azaz rendkívül nedvszívó. Ez a pamut és cellulóz anyagú kendő remek mini kéztörlőnek (gyorsan szárad), és szárazon is jól összeszedi a port és a koszt a felületekről. Svédországban kezdték ezeket használni 60 évvel ezelőtt, ottani számítások szerint egy ilyen szivacskendő 17 tekercs papírtörlőt képes helyettesíteni. Nagyon szuper tulajdonsága, hogy mosógépben is mosható, fertőtleníthető. De egyébként éppen mivel nagyon gyorsan szárad, jellemzően antibakteriális tulajdonságú. Használhatjuk a kutya mancsának megtörlésétől kezdve a mosogatásig bármire (csak jegyezzük meg, hogy melyik színűvel mit szoktunk csinálni). Ez is mehet felaprítva a komposztba, ha már kiszolgált. 

7. Tekercses törlőkendő

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír

Ezek a műszálas kendők vékonyabbak, mint a mikroszálas vagy szivacskendők, de éppúgy használhatók a háztartásban nedvesen vagy szárazon. Érdemes megnézni a csomagoláson, hogy mit írnak a mosásukra, mert ha csak 40 fokon moshatók, akkor ne használjuk őket olyan célra, ami után forró vizes fertőtlenítő mosásra van szükség. De persze kimoshatjuk ezeket a vékony kendőket is langyos, de fertőtlenítőszeres vízben.

Ahogy látható a fentiekből, tulajdonképpen egyetlen olyan funkciója van a papírtörlőnek, amit mással nehezebb helyettesíteni: ez pedig a zsiradék felitatása például a rántott húsról vagy a sült szalonnáról. De most őszintén, milyen gyakran van erre szükség? Akkor pedig megteszi pár szalvéta is, nem igaz? 

365Zö