El fogja hagyni a védett óriás ördögrája a Maldív-szigetek parti vizeit, mert szinte egész évben zavarják a turisták. A hatalmas ördögrája legkedveltebb szaporodási területe a Maldív-szigetek egyik aprócska szigete, Hanifaru.



Bár a hely nemzetközi védelem alatt áll, mégis egyre több bámészkodó turistacsónak zavarja a hatalmas állatokat. A biológusok arra is figyelmeztetnek, hogy az idegenforgalom miatt nemcsak ez az állat hagyhatja el a szigetvilágot, hanem számos más értékes faj is. Ennek a szakértők szerint az a fő oka, hogy a maldív turisztikai szakemberek inkább a mennyiségi turizmus mellett foglalnak állást, szemben a minőségivel. Ezt jelzi, hogy 2009-ben voltak olyan szigetek, ahol megháromszorozódott az idegenforgalom.

Forrás: Ari Csilla

Ajánlat: Egy fiatal magyar kutató, Ari Csilla a világon egyedüliként az 5-6 méter úszófesztávolságú óriás ördögráják viselkedését tanulmányozza. A hatalmas állatok világszerte előfordulnak a trópusi tengerekben, több helyen halásszák is őket. Szinte semmit nem tudni azonban a szociális és kognitív képességeikről, amelyek az agyuk alapján nagyon fejlettek lehetnek. Részletek ebben a cikkben.

Az ördögráját védő helyi szervezet szerint nem tartható fenn sokáig ez az állapot, hiszen már most is sokkal kevesebb állat érkezik a szigetekhez, mint évtizedekkel ezelőtt, pedig védett státuszt élvez számos tengeri terület, csak épp a turisztikai tervezéseknél ezt nem veszi figyelembe.

Bár Hanifaru csupán egy aprócska, futballpályányi sziget, mégis ez a legfontosabb szaporodási területe csaknem 250 ördögrájának. A biológusok szerint a probléma az, hogy túl sok hajókirándulást szerveznek a területre, mert igencsak eladható látványosság a 3 méteres hosszával az óriás ördögrája. Az állat viszont a sok látogatótól nem érzi magát biztonságban, egyszerűen nem tud keresztülúszni a vizeken, hogy planktonokkal táplálkozzon. A turisták gyakorta megérintik, a hajó propellerei megütik a lassan mozgó több tonnás állatot.

Forrás: greenfo.hu