Az Ökotárs Alapítvány zsűrijének döntése alapján 13 fa jutott tovább az Év Fája verseny nyilvános döntőjébe. Az egész országból összesen 125 fát neveztek magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. A verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni október 30-ig.



A nevezettek közt a legfiatalabb fa egy, a legidősebb 800 éves volt. A jelölések nagy számára való tekintettel a zsűri az előzetes tervekhez képest eggyel több fát választott ki továbbjutásra: a 12+1 fa évszázadokon átívelő történetei hitelesen illusztrálják az ember és a természet megbonthatatlan kapcsolatát. A döntőbe négy tölgyfa, két hársfa, egy vadgesztenyefa, egy meggyfa és egy eperfa, egy platán, egy akác, és két különlegesség: egy vasfa és egy mocsárciprus került.

A döntős fák mindegyikéhez érdekes történelmi, közösségi vagy személyes történet kapcsolódik, és van köztük pár igazi túlélő is: a péceli akác például egy hatalmas sitthegy mellett áll, abban az erdőben amely Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdejét ihlette. A 350 éves ősi tölgy egy valahavolt tölgyerdő emlékeként, villámtól sújtva áll az oszkói szőlőshegy bejáratánál, az egyéves kis valkói meggyfa pedig egy régi zsidó temetőben sarjadt ki. A budapesti vasfa felnevelésével Paál István szobrász 15 évig kísérletezett, míg magról sikerült kicsíráztatnia és elültetnie egy csemetét.

A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás az evfaja.okotars.hu oldalon szeptember 10-én indul és október 30-án fejeződik be.

Forrás: http://evfaja.okotars.hu/dontosfak
Rigatz emlékfa - Alsómocsolád

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni.

Forrás: greenfo.hu