Az elmúlt öt évben csaknem kétszáz tudós vizsgálta Afrika édesvízi élővilágát, és arra következtetésre jutottak, hogy az édesvízi állatok 21 százaléka a kihalás szélére sodródott.



A kontinensen belüli vízkészletek ugyanis rettenetes állapotban vannak, elszennyeződtek, illetve a szárazság, valamint a rossz vízgazdálkodás miatt egyszerűen eltűntek. Ez nemcsak a kontinens élővilágát veszélyezteti, hanem emberek millióinak életét is - írja az IUCN. A szakemberek szerint az egyetlen és sürgető megoldás az, hogy felkészült vízgazdálkodási szakemberek irányításával szülessenek fenntartható tervek.

Az elmúlt években 5167 édesvízben élő állat- és növényfaj állományáról gyűjtöttek adatokat a kutatók. Vizsgálták az összes édesvízi halfajt, a puhatestűeket, a rákokat, valamint édesvízi gerinctelen állatokat, mint például a szitakötőket és számos vízinövényt. A vizek állapota a tudósok egybehangzó véleménye szerint szörnyű. A legnagyobb szennyezést a mezőgazdaság okozza, ám ugyanekkora kárt tesz a vízelvonás, a vízerőmű-építés és az idegen fajok betelepítése is.

A teljes cikk részletes információkkal a Greenfo környezetvédelni hírportál honlapján olvasható.