6-8 tonna szelektív hulladék begyűjtésére számítanak idén a szervezők a Szigeten a szelektív kukákon, a 40 önkéntes szemétszedőn és a csereakciókon keresztül. A Szigeten, ahol 2001 óta folynak különböző környezetvédelmi programok, idén 23 szelektív gyűjtőszigeten gyűjthető a papír-, a műanyag- és a fémhulladék, ezen kívül további 20 PET-palack gyűjtőpont áll a fesztiválozók rendelkezésére. A környezettudatos és szorgalmas fesztiválozókat idén is népszerű ajándéktárgyakkal jutalmazzák.



Azok, akik a fémdobozokat és műanyag palackokat a rendezvény területén összegyűjtik, és ellátogatnak vele a Hulladékcsere-ponthoz vagy a Zöld Infó Ponthoz, azonnali jutalomban részesülnek. A hasznosítható hulladékok a Sziget ideje alatt még értékesebbek: 20 darabért 100 Ft-os grillutalványt, 30-ért kitűzőt, 40-ért vízipisztolyt vagy törölközőt, 80-ért strandtáskát, 150 darab PET-palackért vagy aludobozért pedig kempingfotelt adnak a szervezők.

A program fő támogatója, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. a szelektív gyűjtés szervezése mellett oktatójátékokkal is készült a fesztiválra. Idén augusztus 13-14-én lehet meglátogatni az ÖKO-Pannon sátrát, mely a Hulladékcsere-pont mellett kap helyet. A bulizók így olyan játékokkal ismerkedhetnek meg, mint a Sajtfal, a PET-teke, a szeletív totó vagy a Tudáskerék, és rajtuk keresztül megismerhetik a szelektív gyűjtés szabályait és érdekességekkel bővíthetik tudásukat.