Korlátozta az észak-kanadai Nunavut tartományban folyó közös német-kanadai kutatásokat egy helyi bíró, miután az inuit őslakosok a tengeri élővilág károsítására hivatkoztak.



A területi bíróság döntése értelmében le kell állítani egy fontos szeizmikus (földrengéskutató) programot, amely hétfőn kezdődött volna Lancaster Soundban, Baffin-sziget északi részén. A kutatók a Föld korai történetét szándékoznak vizsgálni a program keretében, melyet a kanadai természeti erőforrások minisztériuma a németországi Alfred Wegener Intézettel közösen dolgozott ki.

A bíró egyetértett a helyi inuit közösség aggodalmával, miszerint a vizsgálatok, köztük a víz alatti légpuska használata adatgyűjtés céljából, negatív hatással lehetnek a térségben élő rozmárokra, fókákra és bálnákra.

Ezek az eszközök nem ölik meg ugyan a tengeri állatokat, de képesek megsüketíteni őket, vagy hosszú időre elijeszteni a területtől. Az inuitok elveszíthetik megélhetésüket, élelemforrásukat, életmódjukat - magyarázta az inuitok egyik ügyvédje. A kanadai kormány egyelőre nem jelezte, hogy fellebbezne a döntés ellen.

Forrás: Walker, NZ IPY-CAML