Sokat fűtünk! Magyarországon közel másfélszer annyit költünk lakásunk vagy irodánk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európai Unió más országai, ugyanakkor nyári energiafogyasztásunk is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző értéket. A nyári melegrekordok idején nagyvárosainkban az egyre elviselhetetlenebb forróság miatt egyre többen vásárolnak akciós, rossz hatásfokú légkondicionálókat, amelyek hosszú távon erőteljesen hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz. A nyári kánikulában jól jöhetnek az alábbi ötletek, hogyan tehetjük kellemesen hűvössé lakásunkat.



A klímaberendezés nem csak a belső levegőminőségre van rossz hatással, hiszen szervezetünknek mesterségesen előállított hideghez kell alkalmazkodnia, de működtetése rengeteg energiát fogyaszt, és zajszennyezést is okoz. Ezzel szemben létezik számos energia- és pénztárcakímélő lehetőség a kellemes hőmérséklet és a friss levegő optimalizálására.

Egy felnőtt óránként 0,5-1 köbméter levegőt cserél tüdejében, s a jó közérzet biztosítására a kilélegzett levegőt minimum frissre kell cserélni. A hajnali frissítő szellőztetések jótékony hatását nem pótolja semmilyen berendezés. Szellőztetéskor mindig nyissuk ki az ablakokat teljesen, hogy az elhasznált, párás levegő minél gyorsabban és tökéletesebben kicserélődhessen a kinti levegőre.

A mobil ventilátoroktól csak alacsony hűtési teljesítményt várhatunk, azon túl, hogy a fáradt levegő szabadba vezetését szolgáló ablak- vagy ajtónyílás egyidejűleg a meleg visszaáramlásának is utat ad. Igazán jó hűtési teljesítményre csak a szakemberek által beszerelt, fixen telepített készülékektől számíthatunk. Már léteznek falba, csőbe, mennyezetbe, ablakba építhető kis ventilátorok.

Forrás: Műszakiak.hu