Évente körülbelül 15 milliárd csomag óvszer készül. Az óvszerek egyre keresettebbek, ahogy a fejlődő világban az egyre növekvő létszámú fiatal generáció tagjai elérik a szexuális érettséget. Az ENSZ becslése szerint 2015-ben csak az alacsony és közepes bevételű országoknak 18 milliárd kondomra lesz szüksége.



Az 1870-es évek óta a világ gumigyártásának nagy részét az ázsiai gumifaültetvények látták el. Jelenleg Ázsiában állítják elő a világ kondomjainak 85%-át. A gyárban a gumit vulkanizálják, hogy tartósabb terméket kapjanak. Az óvszergyártók általában mechanikus rendszereket használnak, amelyek üvegformákat mártanak gyakran gázolajat vagy benzint tartalmazó kémiai keverékekbe.

Az előállítók általában helyben szerzik be a gumit, de olyan ültetvényekről, amelyek nagy mennyiségű növényvédő és gyomirtó szerre szorulnak. A kondomok tipikusan olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nagyobb rugalmasságot és szakítószilárdságot tesznek lehetővé. Ennek eredményeképpen lebomlásukhoz sok évre van szükség, így az eldobott óvszerek hozzájárulnak a hulladékkezelési problémákhoz, a szemétlerakók feltöltéséhez és vízi utak eltömítéséhez. Az Ocean Conservancy által szervezett Nemzetközi Part-tisztítás program során 2009 szeptemberében önkéntesek több mint 10 millió darab szemetet távolítottak el az óceán és tengerpartokról világszerte, többek között 26617 óvszert (ami az összes szemét kevesebb mint 0,3 százaléka).

Egyes óvszergyártók kezdik megcélozni a "zöld" piacokat. Azoknak az óvszerhasználóknak, akik a biológiailag lebontható opciót keresik, a tradicionális báránybőr változatok még mindig széles körben elérhetőek, noha ezekkel nagyobb az esély a fertőzésekre, tekintve hogy a baktériumok képesek áthatolni a báránybőr pórusain. Azok számára, akik öko-gyártású óvszert keresnek: Brazília 2008-ban nyitott első kondomgyára a latexet közvetlenül az acrei Chico Mendes Kitermelő Természetvédelmi Területen található gumifákról szerzi be.

Részletek a Greenfo honlapján.