A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb tesztjében a WC-papírokat vizsgálta meg környezet- és fogyasztóvédelmi szempontból. A helyzet nem túl rózsás: sok a hiányzó információ és kevés az újrapapír.A terméktesztben 32 WC-papírt vizsgáltak fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontokból, a csomagoláson feltüntetett információk alapján. A termékeket 12 áruházláncból szerezték be: a Kaiser's, Spar, CBA, Match, Tesco, Lidl, DM, Rossman, Schlecker, Reál, One Euro Market és Profi üzleteinek kínálatát szondázták.

A legmagasabb pontszámot a Profi Takarékos Profi terméke kapta (13 pont), amely Magyarországon, újrahasznosított papírból, színezés és felületkezelés nélkül készült, mellesleg az egyik legkedvezőbb áru terméknek is bizonyult.

A legrosszabb értékelést a Kleenex Premium és a Tesco termékei kapták (6 pont) a rendkívül hiányos tájékoztatás, valamint gyenge környezetvédelmi jellemzőik miatt.

Várakozáson alul és nagyon kis számban szerepelnek a kínálatban újrahasznosított papírból készült termékek. A néhány kapható környezettudatos papíráru némelyikén nem is szerepel az újrahasznosított terméket jelölő embléma, csupán a csomagoláson szereplő apró betűs szöveg utal a másodlagos alapanyagra (szekunder rostanyag/újrahasznosított papírból készült).

A vásárlói döntést segítő független környezetvédelmi minősítő logót, címkét (pl. FSC) egyetlen terméken sem találtak. Emellett sok esetben - elsősorban a sajátmárkás termékeknél - előfordul, hogy nincs feltüntetve a gyártó neve és a gyártás helye, ami (bár legális) a fogyasztók informálása szempontjából nem előremutató.

A teszt részletes eredménye és az összehasonlító táblázat a http://www.tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-wc-papir oldalon olvasható.