A hazai szélenergia piacon is sokféle cég van, de érdemes alaposan tájékozódnunk, mielőtt döntünk egy 8 év alatt megtérülő beruházásról. Nem normális ugyanis, ha a szélkerék hangja 100 decibel feletti, mint ahogyan az sem, ha a generátor már működésének másnapján kiég, az oszlopa összedől, a lapátszárnyak pedig több száz méterre repülnek.



Számos technológia létezik a szélenergia területén is, és sokaknak vonzóak lehetnek a "három az egyben" megoldások, a nem minősített gyártóktól származó olcsó vagy felújított szerkezetek. "Itt is sok a kókler. Nemrég például Csurgó külterületén egy panziónál a szélgenerátor nem megfelelő oszlopra került, amely már 8 m/s-os  (nem egészen 30 km/h-s) szélerősségénél elhajlott, a generátor pedig óriási robajjal leszakadt. Én ilyen UFO-kal nem foglalkozom" - mondja Zavaczki Andrea megújulóenergia szakiparos. A tulajdonos most futhat a pénze után, pedig ha körültekintően, megfelelő referenciákkal rendelkező céghez fordul - több tucat is van Magyarországon -, akkor már meglehetne az a jó érzése, hogy hálózati szolgáltatótól függetlenül képes fedezni energiaszükségletének egy részét.

Teljesen elszakadni a szolgáltatóktól, a hálózatoktól (víz, gáz, villany, csatorna): ez már az úgynevezett autonóm ház célja. Ez egy olyan önellátó épület, amely rendkívül takarékosan működik, és igényeit a természet megújuló forrásaiból nyeri. Az egyik Magyarországon is kézenfekvő lehetőség a szélenergia hasznosítása, ennek szakértője Zavaczki Andrea, a Windenergy 1111 Kft. vezetője abban a csapatban, amely autonóm házakat tervez és épít.

Legutóbb Egerben mutatták be az autonóm házat és az ezzel kapcsolatos technológiákat a nagyközönségnek, a TermészetTudás Főiskolája rendezvénysorozat keretében az Eszterházy Károly Főiskolán. Dr. Szilágyi Ibolya adjunktus elmondta: bár a labdarúgó vébé miatt egy kicsit Egerben is megállt az élet, még Miskolcról, sőt Erdélyből is érkeztek látogatók. Az érdeklődők a tervezési és kivitelezési műhelytitkokba is betekinthettek.

A szélenergia iránt nagy volt az érdeklődés, ehhez talán az elmúlt hónapok szeles időjárása is hozzájárult. Zavaczki Andrea elmondta: egy háztartási méretű szélgenerátor (hálózatra tápláló szélkerék) beruházási költsége 1,8-2,5 millió Ft, oszloppal telepítve 3-4 millió Ft. Ez 200-800 kilowattóra (kWh) áramot termel havonta, attól függően, milyen magasra helyezik a generátort (egy kisebb háztartás energiaigénye 150-200 kWh/hó). Az áramot tárolhatjuk akkumulátorban, a felesleget eladhatjuk a hálózatnak. Az így kapott árbevétel segítségével a szélgenerátor megtérülése mintegy 8 évre tehető. A villanyóra a vásárolt és az eladott áram egyenlegét méri.

Érdemes megbízható cégeket, illetve szerkezeteket választani. Ezekre 5 év termékgarancia van (ez a lapátszárnyakra nem vonatkozik, ha például valaki lecsúzlizza őket). A jelenlegi rendszerek ígért élettartama 20 év, efelett bizonyos alkatrészeket kell cserélni: ez a beruházási költségnek kb. 16-18%-a, után újabb 20 évig jól működhet a berendezés.
 
A generátor zaja 10 méterre már csak 35 decibel lehet, ami még éjjel is elfogadható - mondja Zavaczki. A szomszédoktól azonban mindig engedélyt kell kérni, ha szélerőművet szeretnénk a kertünkbe. Ezután jön az önkormányzat - az engedély kiadása hol könnyebben, hol nehezebben megy az országban, jó lenne egy egységes szabályozás.

A szél mellett főleg a napenergia az, ami biztosíthatja egy autonóm ház energiaellátását. Az autonóm ház a teljes függetlenséget kínálja az energiaáraktól, a monopóliumok uralmától, az áramszünettől, miközben hozzájárul a Föld gyógyításához. "Talán meglepő, de karnyújtásnyira vannak a lehetőségek, át kell gondolnunk közös életünket. Pályázhatunk klímabarát otthon megvalósítására, van esélyünk az új energiaforrások használatára, csak nyitott szemmel és jövőt féltő lélekkel kell gondolkodnunk. Persze segítség az kell, mert sok technológia még drága, még szokatlanok a lépések, de tudjuk, hogy jó úton járunk" - mondja dr. Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karának dékánja, a szakkiállítás házigazdája. Bővebben a www.autonomhaz.eu honlapon olvashat a témáról.

Erős szélben nem kaszálnak az erőművek

Sokakban felmerülhet a kérdés, "kaszáltak-e" a szélerőművek tulajdonosai az elmúlt szeles időszakban. A válasz nem: ezek a hatalmas szerkezetek 26-28 m/s-os (körülbelül 100 km/h-ás) szélsebességnél kifordulnak a szélirányból, és szép lassan leállnak. Ráadásul az erőmű üzemeltetőjének három napra előre le kell adnia egy áramtermelési ütemtervet, 15 perces bontásban - ha ettől bármilyen irányban eltér, büntetést fizet.


Jelenleg nincs pályázati lehetőség

Az Energia Központ Nonprofit Kft. Hazai Pályázatok Osztályán kérdésünkre elmondták: jelenleg nincsen semmilyen pályázati lehetőség energiahatékonyságot elősegítő témakörben. A lakossági pályázatokat (NEP) 2010-ben még nem írták ki. A 2009. december 15-én meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramra beérkezett pályázatok támogatási igénye lefedi a jelenleg rendelkezésre álló 2 milliárd forintos keretösszeget. Ezért ezt lezárták, június 17-től újabb pályázat nem nyújtható be.

Forrás: MTI

Szélturbina Cseténynél (Veszprém megye)

Az új, várható kiírásig a kormány már jelezte: 2011. januárban elindítja komplex épület-energetikai programját, amelyben még az önerőhöz is hitelt lehet majd kapni. Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár az MTI-nek elmondta: olyan finanszírozási konstrukción dolgozik a kormány, amelynél a támogatás és az önrész aránya az elért energiamegtakarítástól függene. Egy létrehozandó zöld bank hitelezné önrészt, amelyet az elért megtakarításból lehetne törleszteni, míg a beruházás efölötti része vissza nem térítendő állami támogatás lenne.