Mintegy három hónapja üzemel a Tanyasi Áruk Boltja Budapesten, a Havanna utca 50. szám alatt. A bolt nemcsak a lakótelepen élők között népszerű. A törzsvásárlók körében egyaránt megtaláljuk a minőségi, valamint az olcsó terméket keresőket is - írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Minden termék mellett megtalálható az azt előállító gazda fotója. Így a vásárlók tudják, kinek az áruját vették meg, és pontosan honnan származik az adott termék. A bolt létrehozásával alapvetően két célt kívántak elérni: egyrészt, hogy elősegítsék a tanyasi élelmiszerek piacra jutását, másrészt pedig, hogy kedvező árfekvéssel hozzanak forgalomba jó minőségű hazai termékeket.

Chladek Tibor vállalkozó, a bolt megálmodója a Tudatos Vásárlók Egyesületének elmondta, hogy a multik polcai roskadoznak a túlnyomórészt külföldi, a hazainál rosszabb minőségű áruktól, amelyek érdekes módon az importköltségek dacára is olcsóbbak a magyar termékeknél.

Vannak termékek, amelyek a megszokott bolti árakhoz képest féláron kaphatóak, és olyanok is, amelyek a multik árfekvésével nagyjából megegyező árszínvonalon kerülnek forgalomba. A tanyasi tojás ára például 30 forint alatt van - máshol eléri a 35 forintot is. Azzal nem tudnak versenyezni, amikor egy multi a termelői ár alatt hoz forgalomba egy-egy terméket, mondván, hogy a többi nála vásárolt terméken úgy is megtérül a vesztesége. Állandó árszínvonal megtartása a cél, ez kiszámíthatóságot eredményez - mondta a Chladek Tibor.

A boltról bővebben a Tudatos Vásárló honlapján.