Egy felmérés szerint a magyaroknak mindössze hat százaléka hallotta már a "fenntartható fejlődés" kifejezést. Egyéb tényezők mellett jelentős részben kommunikációs problémával is állunk szemben, vagyis, hogy a fenntartható fejlődés területén dolgozók gyakran nehezen juttatják el a civil lakossághoz a témával kapcsolatos alapvető információkat, illetve, hogy a bármilyen indokból ellenérdekelt felek kommunikációja gyakran jóval hatékonyabb a miénknél.

A Ma&Holnap tízéves születésnapját ünneplő klubdélutánon többször is elhangzott az adat, mely szerint egy hazai lakossági felmérésben az embereknek mindössze hat százaléka hallotta már a "fenntartható fejlődés" kifejezést, és aki ismerte is, az nagyjából a környezetvédelemmel feleltette meg. Nyilvánvaló, hogy más, egyéb tényezők mellett jelentős részben kommunikációs problémával is állunk szemben, vagyis, hogy a fenntartható fejlődés területén dolgozók gyakran nehezen juttatják el a civil lakossághoz a témával kapcsolatos alapvető információkat, illetve, hogy a bármilyen indokból ellenérdekelt felek kommunikációja gyakran jóval hatékonyabb a miénknél.

A legfontosabb, hogy érthetően, egyszerűen, köznyelven, köznapi szavakkal, ugyanakkor minél pontosabban meghatározzuk, mi az a fenntartható fejlődés. Nem kell szűkszavúnak lennünk a magyarázatban, de a lényeg a közérthető, tömör és opcionálisan frappáns megfogalmazás, amivel el lehet jutni az emberekhez annyira, hogy aztán a részletek is érdekeljék őket.

A teljes cikk a Ma&Holnap folyóirat honlapján olvasható.Forrás: Ma&Holnap