Ha könnyen, olcsón és környezetbarát módon szeretnénk tisztán tartani otthonunkat - ha csak lehetőségünk adódik rá - vegyük figyelembe ezeket a szempontokat már a kialakításnál is. Egy jól megválasztott szőnyeg, padlóburkolat, néhány apró ötlettel kiegészítve komfortosabbá és zöldebbé teheti lakókörnyezetünket.

 



Könnyen tisztán tarthatóak például a természetes kőburkolatok, a hajópadló, parketta. A padlószőnyeg nem ajánlott, mivel nehezen tisztítható, szálai között megmarad a por, így jó búvóhelye a poratkáknak. A hagyományos szőnyegek könnyebben kezelhetőek; ezek közül is érdemes a természetes anyagúakat, elsősorban a gyapjút választani, mivel a gyapjúszőnyeg nem köti meg a port, szemben a műszálas változattal. Praktikusak a rongyszőnyegek, amelyek már nagyon esztétikus kivitelben is kaphatók és gépben is moshatók. Célszerű a függönyökből és más lakástextíliákból is természetes anyagúakat beszerezni - ezek tovább megőrzik minőségüket és lassabban koszolódnak el.

Ha szúnyoghálóval szereljük fel az ablakokat és ajtókat, megkímélhetjük magunkat a legyektől és a légypiszoktól. A lakás tisztán tartásának alapelve: "a megelőzés jobb, mint a "gyógyítás". A tisztaság előfeltétele a rend. Kevesebb holmit könnyebb rendben tartani; ne őrizgessünk felesleges kacatokat.

Családtagjainkat és barátainkat kérjük meg arra, hogy vegyék le a cipőjüket, ha belépnek a lakásba. Kisgyermekeinkről már az előszobában vegyük le a játszóruhát. Ezzel elérhetjük, hogy a padló, a szőnyegek tovább maradnak tisztán.

Ha gyakrabban csinálunk "kis" takarítást, megelőzhetjük a drasztikus vegyszerek használatát. Ha pl. mindennap kitöröljük a mosdót, kádat, WC-t, akkor nem lesz szükség agresszív vízkőoldószerek használatára.

Kertes házban a kerti utak, járda, a kert kialakítása is nagyban befolyásolja, hogy mennyi koszt hordunk be magunkkal a lakásba. Az ügyesen kialakított növényzet jelentős mértékben csökkenti a ház körüli sarat, port. Fontos, hogy a bejáratnál megfelelő lábtörlőt, sárkaparót helyezzünk el.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár