Napjainkban megfigyelhető, hogy egyre nagyobb teret hódít a vegyszeres és a vegyszeres gépi tisztítás. Ez oda vezet, hogy a kelleténél sokkal több villamos energiát és kemikáliát használunk.



A gépi tisztítás előnye

Abban az esetben érdemes a gépi tisztítást választanunk, ha ezzel vegyszert tudunk kiváltani. Vannak gépek, amelyek vegyszer nélkül, mechanikusan tisztítanak, pl. a forgókefés szőnyegtisztító vagy a gőzborotva. Ide tartozik még a minden háztartásban megtalálható porszívó, vagy az egyre nagyobb tért hódító takarítógép is.

Bizonyos munkáknál, ahol elkerülhetetlen a vegyszerek alkalmazása, szintén célszerűbb lehet gépekkel dolgozni, mivel így elkerülhetjük a vegyi anyagokkal való közvetlen érintkezést. Ilyen például a szőnyeg-, vagy kárpittisztító gép, amely kifújja a vegyszert, megköti a szennyeződést majd visszaszívja azt a berendezésbe. Nagyobb felületek takarításánál is lehet létjogosultsága a gépek alkalmazásának. Egy kis lakásban azonban géppel nehezebb hozzáférni a dolgokhoz.

A gépek ésszerű használata

Csak akkor használjuk, amikor valóban szükséges. Csak az előírt szereket használjuk hozzá és csak az előírt mennyiségben, mivel a takarítás hatékonysága a túladagolástól nem javul, a berendezést vagy a tisztított felületet viszont károsíthatja a felesleg.

Krajcáros tipp

Ha porszívót vásárolunk, válasszunk olyan típust, amely textilporzsákkal is használható; ezt időnként ki kell mosni, viszont nem keletkezik hulladék, nem kell tartanunk a kiszakadástól. A kereskedelmi forgalomban ma már porzsák nélküli változatok is kaphatók, ezeknél azonban a porszívóban lévő szűrőbetéteket rendszeresen ellenőriznünk és cserélnünk kell, ami szintén hulladékot termel.

A kézi tisztításról

A kézi tisztítás legnagyobb előnye, hogy mind a mai napig kézzel, illetve kézi eszközökkel lehet a legalaposabb és leghatékonyabb takarítást elvégezni. Mindemellett nem fogyaszt elektromos áramot és rendszerint kevesebb vegyszerre van szükség.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár