Az Antarktiszon működő belga Princess Elisabeth kutatóbázist környezetbarát Electrolux háztartási gépekkel szerelték fel. A Nemzetközi Sarkkutató Alapítvánnyal (International Polar Foundation) kötött szerződés keretében az Electrolux felső kategóriás, hatékony energiafelhasználású háztartási eszközöket szállított a sarki kutatóbázisra. Nagy kapacitású mosógépek, szárítógépek, tűzhelyek, szagelszívók, mikrohullámú sütők, hűtőszekrények, jegesedésmentes hűtőládák, és mosogatógépek teszik komfortosabbá a kutatócsoport tagjainak napjait. Az Electrolux emellett porszívókat is szállít a bázisra, többek között két robotporszívót.

Csaknem az összes, a kereskedelmi forgalomban is megvásárolható készülék "A" vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik, hogy megfeleljen az Antarktisz első "nulla szén-dioxid-kibocsátású" bázisára vonatkozó szigorú energiahasználati követelményeinek. A létesítmény teljes egészében megújuló energiát használ a működéséhez, és kiemelt figyelmet fordítanak a hulladékkezelésre is. Minden energiát alternatív források - például szélkerekek és napelemek - biztosítanak, emellett kizárólag a legjobb energiahatékonyságot biztosító eszközöket lehet használni az épületben.

A 700 négyzetméter alapterületű bázis 2009. február 15-én kezdte meg működését. Az állomáson húsz kutató él és dolgozik a nyári évszakban. A bázis az orosz Novolazarevszkaja és a Syowa japán kutatóállomások között, a Maud királynő föld (Dronning Maud Land) régióban kapott helyet. Az Antarktiszon ma több mint 50 aktív kutatóállomás működik.

Ajánlat: a bázis honlapja http://www.antarcticstation.org/ és képek a bázis környékérőlForrás: sciencepoles.org