A helyzet az, hogy manapság egyre több a szemét. Van belőle mindenhol: otthon, a suliban, az utcán, az erdőben... Lassan már azt sem tudjuk, hová tegyük ezt a sok "felesleget". Bármerre járunk, bármibe kezdünk, nem telik el úgy nap, hogy ne dobnánk ki valamit. Vagy inkább sok "valamit". Igaz ugyan, hogy azután a kukás kocsi elszállítja mindezt a ház elől, de vajon hová?



Jó helyre?

A nagy autó a szemetünket égetőbe vagy lerakóra viszi. Egyik sem igazán jó megoldás, mivel működésük többféle módon szennyezi a környezetet, károsítja az emberek és más élőlények egészségét is. Ráadásul az energia és a nyersanyagok - mint a kőolaj, ércek, ásványok, növényi anyagok, stb., - melyek felhasználásával az eldobásra ítélt tárgyak készülnek, így mind-mind a semmibe vesznek, azaz elpazaroljuk őket.

Megoldások

Legjobb, ha igyekszünk minél kevesebb szemetet "előállítani". Ha tárgyainkat a lehető legtovább használjuk; megjavítjuk, amit lehet, a feleslegeseket pedig nem kidobjuk, hanem elajándékozzuk vagy elcseréljük; vásárláskor minél kevesebb csomagolást viszünk haza; stb., akkor nem lesz annyi hulladék, ráadásul kevesebb energiát, nyersanyagot, élőhelyet veszünk el a környezetünktől. Ezt hívjuk "megelőzés"-nek, s ez a legfontosabb, mert így segíthetünk leginkább a problémán. Azt a hulladékot pedig, ami elkerülhetetlenül képződik, lehetőleg gyűjtsük szelektíven, hogy újrahasznosíthassák, azaz a kidobált tárgyakból új eszközök készülhessenek. Jobb az élővilágnak és jobb nekünk is, hisz így kevesebb hulladékról kell gondoskodni, és kevésbé szennyezzük a környezetet.

Szelektív gyűjtés

A szelektív gyűjtés lényege, hogy egymástól elkülönítve gyűjtjük az újrahasznosítható hulladékot és a maradék szemetet. Az otthon vagy a suliban félretett papírt, üveget, műanyagot, fémet, szerves (növényi eredetű) hulladékot és veszélyes hulladékot leadhatjuk hulladékudvarokban vagy vihetjük az utcákon, iskolákban található szelektív tárolókba. Ezekről a gyűjtőpontokról azután rendszeres időközönként különböző gyárakba, üzemekbe szállítják az anyagokat, feldolgozzák őket, és újra valamilyen használati eszközt készítenek belőlük (újrapapír füzetet, karton dobozt, műanyag padot, kerítést, fóliát, stb.) A veszélyes hulladékokat ártalmatlanítják.

Gyűjtőhelyek

A városokban található hulladékudvarok olyan bekerített területek, ahol különféle hulladékok fogadására alkalmas konténerek állnak. Általában papírt, üveget, fémdobozt, műanyag (PET) palackokat, javíthatatlan háztartási eszközöket, néhány fajta veszélyes hulladékot várnak ide. Néhány településen, városban nem hulladékudvarok nyíltak, hanem utcai gyűjtés folyik: a szelektívgyűjtő-edények (konténerszigetek) közterületeken találhatók meg. Az egymás mellé állított, színes kukákba többnyire üveget, papírt, fémet és műanyagot lehet dobni.

Amit Te is megtehetsz

Ha Te is szeretnél a környezet barátja lenni, egyik lépésként megszervezheted otthon a szelektív gyűjtést! Ne aggódj, nem olyan bonyolult!

1. Először is nyomozd ki, hogy a környéketeken hol van a legközelebbi szelektívgyűjtő-udvar vagy konténersziget.
2. Nézd meg, milyen hulladékot lehet odavinni.
3. Találj otthon egy helyet, ahol gyűjtheted (mosogató alatt, kamrában, stb.) és tárolhatod (garázsban, pincében, erkélyen, szekrényben, stb.) a külön gyűjtött, leadható hulladékot.
4. Keress egy dobozt vagy egy nagy zacskót, szatyrot (amibe majd a hulladékokat teszitek) és állítsd a kiszemelt gyűjtőhelyre.
5. Csak tiszta hulladékot gyűjts, mert a szennyeződés akadályozza az újrahasznosítást! Az üvegekről szedd le a kupakot!
6. Amikor összejön egy nagyobb mennyiség, vidd el a gyűjtőkonténerekbe.
7. Meséled el a családodnak is, miért van szükség szelektív gyűjtésre és kérd meg őket, hogy vegyenek részt benne.   
8. Találj segítőtársakat és szervezzetek az osztályban, iskolában is szelektív gyűjtést.


Mit, hova dobjunk a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken? (Budapesten)
 
 Papír - kék kuka
Ez a konténer újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz gyűjtésére való. Az italos Tetra Pak-dobozokat üresen, kiöblítve dobhatjuk bele! A dobozokat nyomjuk, hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba. Kérjük higiéniás okokból ne dobjuk bele az élelmiszer- maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat stb.

Forrás: MTI

 Fehér üveg - fehér kuka
A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegeket - konzerves, parfümös stb. - dobhatjuk ide. Ha az üveget kimossák, megköszönjük! Ne dobjunk bele színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet!

 Színes üveg - zöld kuka
Dobhatunk bele színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveget. Ha az üveget kimossák, megköszönjük! Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt. Sem a fehér- sem a színesüvegek közé ne dobjunk követ, és az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 Fém - szürke kuka
Ez az edény a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál.
A konzerves, kutya- illetve macska-eledeles dobozokat csak kimosva szabad beledobni!

 Műanyag - sárga kuka
Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele. Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Forrás: MTI

Ha segítségre lenne szükséged, keress meg minket!

Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz)
Cím: 1111 Budapest, Saru utca 11.
Telefon: (06-1)38-62-648
E-mail: humusz@humusz.hu
Honlap: www.humusz.hu

A Hulladék Munkaszövetség összeállítását a szervezet engedélyével, változtatás nélkül közöltük