A nap energiáját összegyűjtő napkollektorok alkalmazásával kapcsolatban kevéssé ismert tény, hogy nem csak szezonális vízigényünket (belső link, fekete csőkígyó) elégíthetik ki, hanem egész évben használhatóak. Működésük lényege, hogy a Nap fényenergiáját hőenergiává alakítják egy közvetítő közegen (rendszerint vízen) keresztül. A felmelegített közvetítő közeg egy hőcserélő segítségével adja át a hőjét a csapvíznek, amely felmelegítve kerül vissza a felhasználóhoz. Természetesen nem azonos mennyiségű melegvíz állítható elő egész évben, hiszen ez a folyamat erősen függ a napsugárzás mennyiségétől, így télen kevesebb, nyáron több melegvízre számíthatunk ebből a rendszerből.

A vízzel feltöltött kollektorok rendszerint síkkollektorok, amelyek hőelnyelő egységét abszorbernek nevezzük. Ennek lehet üvegborítás nélküli változata, amely olcsó ugyan, de viszonylag alacsony hatásfokú és csak fagymentes időszakokban használható. A másik lehetőség az üvegborítással ellátott síkkollektorok beszerzése: jóval hatékonyabbak, hosszabb az élettartamuk, egész évben használhatóak és kisebb felülettel el lehet érni ugyanazt a teljesítményt. Ugyanekkor drágábbak a borítás nélküli kollektoroknál.

A napkollektorok élettartama típustól függ (a borítással rendelkező kollektorok hosszabb ideig bírják az üzemet), megtérülési idejük pedig 5 és 15 év között mozog, erre találhatunk egy részletesebb számítást itt. Beruházáshoz igénybe vehető állami támogatás, mely még kecsegtetőbbé teszi ezt a lehetőséget (egyelőre vállalkozásoknak, költségvetési szerveknek és nonprofit szervezeteknek írták ki a 2009-es pályázatot, magánszemélyeknek még nem). A működésükhöz szükséges energia minimális, csak a víz keringetéséhez használt szivattyú villamos energia-igényét kell fedezni.

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Napkollektorokkal kapcsolatos további cikkeinket a következő hetekben olvashatják rovatunkban.