Lássuk el konyhai csaptelepünket perlátorral. Ez az egyszerű eszköz levegővel keveri a vizet, ezáltal kisebb vízsugár is nagy hatékonysággal öblít. Mindemellett szűrővel is fel van szerelve, amely kiszűri a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket.  A kaszkád kifolyó a perlátor továbbfejlesztett változata. Lágy vízsugárról gondoskodik és még dúsabb víz látszatát kelti. Folyóvizes mosogatásnál arra ügyeljünk, hogy csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan a vizet, hanem csak az öblítés idejére. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk - először a vegyszeres mosást, majd az öblítést -, akkor kevesebb víz fog fogyni. További tippek a cikkben.



Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei:

Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképpen célszerűbb a medencés mosogatás.

Kerüljük az agresszív vegyszerek használatát. Ha melegebb vizet használunk, azzal mosogatószert takaríthatunk meg.

Megfelelő tisztítószert használjunk a specifikus szennyeződésekhez. Vásároljunk környezetbarát mosogatószert, és részesítsük előnyben a mechanikus tisztítást.

Általános mosogatáshoz bevált recept, ha 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldunk fel.

Válogassuk külön a tisztább és a szennyezettebb edényeket. Kezdjük a "fehér", majd folytassuk a "fekete" mosogatnivalóval.

Ajánlat: További rengeteg környezettudatos tanács az Ökoszolgálat Zöld krajcár című kiadványában!

Tipp: Keresse a szaküzletekben az úgynevezett kis vízátfolyású zuhanyrózsát! Ezeken percenként csak mintegy 8 liter víz haladhat át, mégis ugyanolyan hatékonysággal működnek és ugyanolyan komfortérzést biztosítanak, mint a régi modellek, amelyek ennek a mennyiségnek háromszorosát is átengedik. A takarékos vízcsapok hasonló elven működnek.

Tipp: Mosogatáskor - nem folyó víz mellett - az öblítővízbe ecetet is tehetünk, mert eltávolítja a zsírt, és csillogóvá teszi az edényt, poharat.

A mosogatógép használatáról megoszlanak a vélemények: az Ökoszolgálat szerint nem állíthatjuk róla, hogy környezetbarát, mert sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás, és sok vegyszert is igényel. Ezért azt javasolják, hogy ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg.

Ettől eltérő kép alakulhat ki bennünk, ha az Energiapersely.hu oldalain lapozgatunk, ahol számokkal is alátámasztják, miért energia- és víztakarékosabb egy jól kihasznált mosogatógép.

Vigyázat! Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A környzetettudatos döntéshez a teljes életciklust is figyelembe kell vennünk, tehát látnunk kell, hogy erőforrásokat igényel a mosogatógép gyártása, és a végén hulladékként is terheli a környezetet.

Önnek mi a véleménye? Kézzel vagy géppel mosogassunk? Írja meg a 365@origo.hu címre!