Ma már a fém csomagolóanyagok 50%-át újrahasznosított alapanyagból állítják elő. Tegyünk róla, hogy ez az arány növekedjen, gyűjtse külön a fémhulladékokat! Mit dobhatunk a szelektív szürke konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele?



A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új terméket kapunk. A fémek elsődleges alapanyagai a vasérc, a bauxit és a rézérc. Ezek bányászata során nagy mennyiségű, gazdaságosan már nem kinyerhető fémet tartalmazó (meddő) kőzet is visszamarad. Például egy tonna alumínium kinyeréséhez négy tonna bauxit szükséges, amelyből egy tonnányi vörösiszap, mint melléktermék is keletkezik. Az ércekből hatalmas energiafelhasználás mellett a kohókban olvasztják ki a vasat és a rezet.

Ez az igen jelentős mértékű energiapocsékolás és környezetszennyezés egyszerűen csökkenthető. Ha növeljük a fémhulladékaink különgyűjtésének mértékét, egyre kevésbé lesz indokolt újabb és újabb nyersanyagokat bányászni, hiszen például a már használt alumínium italdobozok minőségvesztés nélkül, az eredetihez képest 95%-os energiamegtakarítást eredményezve újból beolvaszthatóak - írja a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének Hulladékhasznosítás című kiadványában.

Mindezek tudatában fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szürke színű fémhulladék-gyűjtő konténerbe kerülhetnek: fém csomagolódobozok (sörös-, üdítős-, konzerves-, spraydobozok, zárókupakok stb.), illetve a háztartási fémhulladékok, például fém evőeszközök, poharak, alufólia. Ezeket minden esetben tisztán dobjuk be!

Amiket semmiképp se dobjunk bele: háztartási berendezéseket, nem csomagolási fémhulladékokat, például barkácsolás utáni fémhulladék-darabokat (ezeknek még nem megoldott az újrahasznosítása). A festékkel vagy egyéb vegyszerrel szennyezett fémdobozok már veszélyes hulladéknak minősülnek, ezeket hulladékudvarokban, illetve veszélyeshulladék-gyűjtési akciók alkalmával adhatjuk le. Ezen akciókat az adott önkormányzat, illetve civil szervezetek szervezik. A veszélyes hulladékokat sok helyen a lomtalanítási napokon is gyűjtik.

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!

Ajánlat:

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

Összes szelektív cikkünk