Az újrafelhasználás (recycling) egyik módja, ha feleslegessé vált vagy megunt dolgait nem dobja ki, hanem olyan helyekre viszi, ahol azok új gazdára találhatnak. A Hulladék Munkaszövetség adatbázisában fővárosi adományfogadó szervezeteket találhat (a név és a cím mellett azt is, hogy milyen típusú adományokat várnak). Várjuk Olvasóink leveleit Budapesten kívüli adományfogadó helyekről, amelyekkel kibővíthetnénk ezt a listát a 365@origo.hu címre!

Figyelje az akciókat is, vagy használja az utcán néhány helyen már felbukkant ruhagyűjtő konténereket!

Tipp: Tavaszi állatmenhelysegítő vásár 2009. április 19-én! A Zöld Zebra Egyesület áprilisban újabb állatmenhelysegítő vásárt szervez. Olyan használati tárgyakat, eszközöket gyűjtenek be adományként, melyeket aztán - igazán kedvezményes áron - értékesíteni tudnak, a befolyt összegből pedig menhelyeket segítenek.

Az adományozás - szociális vonatkozásai mellett - környezetbarát: az újrahasznosítással egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését, hiszen nem kell ismét elsődleges nyersanyagot felhasználni, a hulladék pedig nem kerül a lerakókra.

További tippek az újrafelhasználáshoz: vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket, vásároljon bolhapiacon vagy second hand üzletekben (tőlünk nyugatra ez nem "ciki"), és akár Ön is szervezhet cserebere-börzét. Ne feledkezzen meg arról, hogy az újrahasznosítás első lépése a szelektív hulladékgyűjtés!