Ha folyóvíznél mosunk fogat, akkor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján olvasható információ szerint napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. Ha nem, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz, a fogmosópoharas megoldás még kevesebbet igényel (szerkesztőségünk is végzett méréseket, és ha a literek egyénenként változnak is, az arány nagyjából jó).

Maradjunk a fenti adatok mellett: a 6 liternyi különbség éves szinten körülbelül 2190 liter víznek felel meg (szökőévben egy kicsit több). Éves többletkiadásban ez jelenleg 475 forintot jelent, így lehetséges, hogy a legtöbb ember számára nem elég erős motiváló tényező.

Próbáljon azonban maga elé képzelni 20 darab egyhektós hordót egy borospincében: ennyi értékes ivóvizet folyat el feleslegesen, ha folyóvíznél mos fogat. Ha pedig figyelembe vesszük a feleslegesen elfolyatott fürdővizet, a WC-öblítések vizét, esetleg a folyóvíznél folyó borotválkozást (linkek a sorozat elemeire), úgy már jóval nagyobb összegek jönnek ki. Míg például egy átlagos fürdés 300 liter vizet igényel, addig egy zuhanyzás akár 40 liter vízből is megoldható: a különbség itt éves szinten már 94 900 liter, illetve 20 593 forint (napi egy zuhanyzással számolva). Egy köbméter ivóvíz díja egyébként a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett.

Tény, hogy a legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt.