Húsvéti összeállításunkban néhány olyan helyet ajánlunk, ahol húsvéti népszokásokkal ismerkedhetnek, közelebb kerülhetnek a természethez, kirándulhatnak, kerékpározhatnak.



Jósvafői húsvét

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Jósvafői húsvét várja április 11-13. között az Észak-Magyarországra utazókat.

Forrás: [origo]

A jellegzetes hangulatú Jósvafő az egykori Gömör-Tornai-karszton, védett természeti környezetben, sziklás hegyoldalak által körülzárt völgyben fekszik. A település természeti környezetével, kultúrtörténeti értékeivel és gasztronómiai sajátosságaival, valamint a karszt főbb élőhelyeivel, a hagyományos tájhasználattal és egy szőlőhegyi pinceházzal is megismerkedhetnek az idelátogatók. A barlanglátogatások mellett (www.anp.hu) érdemes felszíni túrákon is részt venni.

Szervezett kirándulások: jelentkezés Berecz Béla túravezetőnél (tel.: 30/3311-722). A körülbelül 1500 méter hosszú ófalui sétát kisgyermekes családoknak is ajánljuk. Részvételi díjak: 900 Ft/fő, diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft/fő, családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt + 2-3 gyerek esetén). További túrajavaslatok itt.

Remek lehetőséget kínál a környék kerékpárosoknak is. Ízelítőnek három kerékpártúra-útvonal itt olvasható. Kerékpárkölcsönzés a szomszéd faluban, Szögligeten, a Szalamandra-házban lehetséges; telefon: 06-30-63-11-520.

Jósvafő megközelíthető Budapestről autóbusszal, és vonattal is miskolci átszállással. A részletes húsvéti program Jósvafő honlapján található.

Forrás: Jósvafő

Húsvét Noszvajon

Húsvét hétfőn gazdag programot kínálnak Noszvajon, az Eger szomszédságában található településen. A palócföldön hagyományos ünnepi menü elkészítésével, kóstolójával várják a faluba látogatókat. A noszvaji tájház két kemencéjében sütik a diós-, mákos- és mazsolás kalácsot. A tájház udvarán helyi termelők borával kínálják a látogatókat, akiket közben népzenészek és néptáncosok szórakoztatnak. A kézművesek az árusítás mellett be is mutatják mesterségük fogásait. A gyerekeket tojásfestéssel várják. Részletes program itt.

Rügyfakasztó Vasárnap, Vízbevető Hétfő Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Jézus feltámadásának ünnepén kétnapos rendezvénnyel várja a vendégeket. Lesz locsolóvers-faragás, hímestojás-fényezés és igazi locsolkodás szekérrel, lovakkal és a Beste zenekar muzsikájával. Lesz még kemencében sütés-főzés, báránylegeltetés, legénykéknek kakassütés, leánykáknak szoknyapörgetés. A részletes program itt látható.

Ibolya nap Gödöllőn

Erzsébet királyné kedvenc virágának jegyében Ibolya napot tartanak Gödöllőn április 12-én a kastélyban. Egész nap programokkal várják a családokat. Lesz a gyerekeknek mesejáték, húsvéti kalandpark, nyuszisimogató, a felnőtteknek tavaszi virágvásár, kedvezményes kastélylátogatás, és lehet nagyot sétálni a virágba borult kastélykertben. További részletek a kastély honlapján.

További húsvéti ajánlatok Programajánló és Utazás rovatainkból.

További programok országszerte

Húsvét Hollókőn: www.holloko.hu

Húsvét a Szentendrei Skanzenben: www.skanzen.hu

www.itthon.hu

www.iranymagyarorszag.hu

www.utazzitthon.hu