Az újrafelhasználás (recycling) egyik módja, ha újrahasznosított anyagokból készült termékeket vásárol. Az újrahasznosítással egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését, hiszen nem kell ismét elsődleges nyersanyagot felhasználni, a szelektíven gyűjtött hulladék pedig nem kerül a lerakókra.



Az újrahasznosítás első lépése tehát a szelektív hulladékgyűjtés! A PET-palackokból készülhet új PET-palack, de akit ez nem hoz lázba, azt vigasztalhatja, hogy készülhetnek belőle például műanyag háztartási eszközök, polárpulóverek és DVD-tokok is. Az újságpapírból készülhet hullámkarton, kartondoboz, papírtörlő, vécépapír. A fehér üvegből befőttesüveg, ásványvizes, üdítős és szeszesitalos üvegpalack, az italos kartondobozokból hullámkarton, kartondobozok, bútorlapok. Az ÖKO-Pannon Kht. Honlapjáról pontosabban megtudhatjuk, mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal.

Forrás: eco.netHonnan ismerhetjük fel ezeket a termékeket? A legközvetlenebb lehetőség, hogy a Möbiusz-szalagot, az újrahasznosítás jelét keressük az árukon. Megkérdeztük a Kukabuvar.hu szerkesztőségétől, létezik-e magyar információs oldal arról, hol lehet újrahasznosított anyagokból készült termékeket vásárolni (például a brit www.recycledproducts.org.uk mintájára), illetve milyen fontosabb termékeket lehet már itthon is megvásárolni ezen a területen.

A gyors és részletes válasz is megerősítette, hogy sajnos ilyen oldal még nincs, de valamennyi információt összeszedhetünk a http://hulladekboltermek.hu/ és a http://zoldbolt.hu/index.php honlapokon. Néhány közismert árucsoportra, például a Hulladék Munkaszövetség újrapapír füzeteire, vagy nylonzacskó helyett ajánlott, komposztból készült vászonszatyrára rövid keresés után könnyen rábukkanhatunk a neten, vagy megtalálhatjuk az Office Depot környezetbarát kínálatát.

A szemét gyarapítása helyett választhatja az adományfogadó szervezeteket is és a cserebörzéket, bolhapiacokat is.