A biokertészet egyik alapvető sajátossága, hogy nem a kártevőket bombázza rengeteg vegyszerrel, hanem a növények védekezőképességét erősíti a kártevők ellen - például csalánlével való permetezéssel, amitől a növény szemmel láthatóan élénkebb zöld és erősebb lesz. Az első lépéseket most kell megtennünk a növények erősítése érdekében: úgy tervezzük meg a konyhakertet, hogy az egymás mellé kerülő növények támogassák, védjék egymást.

Az úgynevezett társnövényekkel kapcsolatban az évszázadok során számos gyakorlati tapasztalat gyűlt össze. Néhány példa: a sárgarépa és a póréhagyma (de mindenféle hagyma) az egyik legjobb páros, mert kölcsönösen elűzik egymás kártevőit. További jó szomszédok a fejessaláta és a borsó, a paradicsom és fokhagyma, az uborka és karalábé.

Bátran hozzuk be a konyhakertbe a virágokat is! Az erős illatú levendulával például valóságos védőszegélyt készíthetünk számos kártevő ellen, a körömvirágot pedig a paradicsom közé érdemes elültetni: elűzi a levéltetveket. Részletes információkat minden biokertészeti könyvben találhatunk, de megnézhetünk listákat a jó (és rossz) növényszomszédokról például itt vagy itt.

A növénytársítások alkalmazásával a növényvédő vegyszerek használatát teljesen vissza lehet szorítani, vagy el lehet hagyni. Ne csak szomszéd ágyásokban gondolkodjunk, még jobb, ha egy ágyáson belül is váltogatjuk például a sárgarépát és a hagymát. Ez is megnehezíti a kártevőknek, hogy az adott növényre rátaláljanak. Végül még egy tipp a veteményezés előtt: vannak már biovetőmagok is.

Forrás: AFP


Ajánlat:

Online kertészeti tanácsadás

Tanácsok zöldségtermesztéshez

Kártevőriasztó növénytársítások