A jó hír: a boltokban kapható dobozos tejek csomagolóanyaga, a világszerte elterjedt italoskarton ma már teljes mértékben újrahasznosítható. Kevesen tudják, de ezt is gyűjthetjük szelektíven! A hulladék feldolgozásakor a fémet és a műanyagot szétválasztják a doboz anyagának háromnegyedét adó papírtól, amelyből például cipődoboz, tojástartó, hullám- és toalettpapír készül. A műanyagot és az alumíniumot a cementiparban használják fel. A rossz hír: az italoskartonoknak ma nincs igazán környezetbarát alternatívája.

Forrás: [origo]

A papír-újrahasznosítás folyamatát egyszerűsítve egy közönséges turmixgép segítségével mutatta be a 2009-es Greenexpo kiállításon Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezetője az [origo]-nak (lásd a képeket).

A fentiek miatt a szakember is arra biztatja a lakosságot, hogy gyűjtse szelektíven a tejesdobozokat. Egyes településeken a kék papírgyűjtőbe dobhatjuk az üres dobozt, máshol a sárga műanyaggyűjtőbe. Ezt egy piktogram minden esetben egyértelműen jelzi - olvasható az egyesülés honlapján, ahol egy lista is segíti a tájékozódást.

Fontos, hogy ne legyen a dobozban tej (kiöblíteni nem muszáj, de azért mi javasoljuk), és hogy tapossuk laposra a dobozt! A begyűjtő teherautó így nem levegőt szállít.

Mindez a többi italoskartonra (tejtermékek, gyümölcslevek) is igaz. Magyarországon az összes italoskartonnak körülbelül 10%-át hasznosítják újra, az EU-átlag 25-30%, és nálunk is legalább ennyi lenne a cél. Az uniós átlag felett van például Németország, több mint 60%-kal.

Az italoskartonok használata ellen szól, hogy összetevőinek szétválasztása sok vizet és energiát igényel, és eközben sok szennyvíz keletkezik. A műanyag és fém összetevőket az újrahasznosítás során általában elégetik.
Alternatívák? Más vélemények szerint a sima műanyagzacskós tej is inkább környezetbarát megoldás (egyneműsége miatt), ehhez persze azt is szelektíven kellene gyűjteni. Sajnos az anyagukat tekintve igazán jó megoldást jelentő üveges tejek gyakorlatilag eltűntek a boltokból, esetleg bioterméket forgalmaznak bennük.

A civil szervezetek a betétdíjas rendszer kiterjesztésében látják a csomagolási hulladékok kezelésének megoldását, ami nem egyezik a csomagolóipar szemléletével. Az italoskartonok esetében sem elég tehát annyival beérni, hogy milyen jó, mert ezek is újrahasznosíthatók. Ám addig is jó, ha tudjuk: gyűjthetjük őket szelektíven.

Forrás: [origo]

A komponensek ma már szétválaszthatók (ipari méretekben is), érdemes hát szelektíven gyűjteni

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Újrapapír italoskartonból