Az emberek nagyobb része városlakó, ahol az épületek, a levegőben lévő kosz, de főleg a közvilágítás miatt sokan már egyáltalán nem ismerik azt a nagyszerű érzést, amikor szinte tapintható félgömbként borul ránk a csillagokkal teleszórt égbolt - amely pedig ugyanúgy része természeti környezetünknek, mint például a folyók és a hegyek látványa.

Forrás: [origo]



A fényszennyezés számos állatfaj bioritmusát és tájékozódását is zavarja. Megfigyelték például, hogy a mozgásérzékelős lámpák bekapcsolása elindíthatja a madárdalt, egy éjszaka folyamán akár többször is, így a pihenésében megzavart állat veszélyesen elgyengülhet. A rosszul beállított erős fények elvakíthatják az autósokat, sőt hatással vannak az emberi hormontermelésre is.

A helytelen világítás révén a rossz helyre jutó fény feleslegesen, becslések szerint 10%-kal növeli a világítási költségeket. A felhasznált energiának ezt a részét is meg kell fizetni, feleslegesen termelik ki az energiahordozók egy részét, feleslegesen dolgozzák fel az erőművekben és feleslegesen nő a környezetterhelés.

Forrás: [origo]

Bár a fényszennyezésben a hagyományos kültéri világítás rosszul tervezett lámpatestei és fényreklámok játsszák a főszerepet, a saját háza táján Ön is tehet valamit a helyzet javítására. Ha családi házban lakik, próbáljon környezetbarát, megfelelően árnyékolt lámpatesteket vásárolni, amelyek nem engedik felfelé a fényt. Ez nem könnyű feladat, mert Magyarországon még viszonylag szegényes a kínálat, de kérje a szaküzletben eladók segítségét is. Ha a jelenleg legelterjedtebb gömblámpákat sikerül ilyenekre cserélnie, máris megtakaríthatja a fele energiát, hiszen a gömblámpa fényének legalább 50%-a az égbolt felé távozik. A megfelelően árnyékolt világítótestek ára általában nem magasabb a fényszennyezőknél. Egy ügyes ezermester persze maga is segíthet megfelelő fényterelők elhelyezésével.

Emellett az sem árt, ha az udvart vagy a kertet nem világítja ki éjjel-nappal, aminek köszönhetően áramot is megtakaríthat. Ennek egyik lehetséges megoldása a mozgás vagy hőérzékelőkkel ellátott berendezések felszerelése, ahol viszont arra érdemes figyelni, hogy a fényvető valóban oda világítson, ahol szükség van a fényre. Ha olyan lámpatestet választunk, amiből egyenes vonalban csak a megcélzott felületére jut fény (irányított fényforrások), és nem az arra járó szemébe, máris a feladatnak megfelelő megoldást kapunk.

Várjuk olvasóink észrevételeit, saját ötleteit és tapasztalatait a science@origo.hu címre!

Ajánlat:

Bővebben a fényszennyezésről

Fényszennyezés (Magyar Csillagászati Egyesület)

Globális fényszennyezés-felmérés