Két év karantén és sokszor online tanulás után a legtöbb gyerek "alacsonyabb fordulatszámon" pörög, mint korábban. Túl sok időt töltöttek négy fal között, és amikor kijutnak onnan, nem mindig tudnak mit kezdeni magukkal. Ilyesmiről szó sincs a következő játszótereken, amelyeket a dániai MONSTRUM tervezőcsapat hozott létre, és a játszóterek minden elemükben azt szolgálják, hogy minél többet mozogjanak a gyerekek.

játszótér otthon gyerek Dánia

 

A dán tervezők néhány év alatt olyan közkedveltek lettek, hogy a világ minden táján megtalálhatók már az általuk tervezett játszóterek. Ezek különlegessége, hogy általában valamely szárazföldi vagy tengeri állat életterét utánozzák. Némelyik több méter magas, üreges belsejükben pedig mászóka, lépcső vagy más megmozgató elem kap helyet -- persze egy kis elbújós kuckó is belefér. A játszóterek építményei természetes anyagokból, fából, kőből, fémből vannak, az aljzat gumiszőnyeg vagy homok, lehetőleg semmi műanyag.

játszótér otthon gyerek Dánia

A MONSTRUM játszóterein minden korú gyerek jól érzi magát, például a hal szája alacsonyan nyílik, hogy a kisebb gyerekek is be tudjanak mászni, míg a farkából négyméteres csúszda indul a nagyobbacskáknak. A játszótéri állatok külseje mászókaként szolgál, illetve speciális falmászó elemekkel, rudakkal, kötelekkel ösztönzi azokat a gyerekeket, akik elég nagynak és bátornak érzik magukat a kipróbálásukhoz.

játszótér otthon gyerek Dánia

A tervezőstúdió számos projekten dolgozik, ezeket a honlapjukon is bemutatják. Híres játszóterük a címlapképen látott Két kócsag és tokhal az oklahomai Tulsában, amelynek alábbi tervéből kiderülnek a finom részletek: a játszótér akadálymentesített, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is képesek legyenek használni bizonyos elemeit. A hét méter maags kócsagokba fel lehet mászni és fémhálón keresztül egyikből is át lehet jutni a másikba. A játszótér szélén padokon pihenhetnek a szülők, a gyerekek számára függőágy is van. A hal külsején mászófogások vannak az aktívabb gyerekeknek, de a kócsagok melletti, nádast szimbolizáló farudakon is kipróbálhatják magukat.

játszótér otthon gyerek Dánia

San Francisco mellett várja az amerikai gyerekeket a 15 méter hosszú bálna, minden oldalról megmászható, de bújócskázni is lehet benne.

játszótér otthon gyerek Dánia

játszótér otthon gyerek Dánia

A koppenhágai Taarbæk iskola kacsájához a gyerekek is segítettek összegyűjteni a pénzt.

játszótér otthon gyerek Dánia

A dániai Odense oroszlánja a mászókaként szolgáló zöld farudak között elnyúlva várja, hogy a gyerekek felfedezzék.

játszótér otthon gyerek Dánia

Hong Kongban áll a 7 méteres páva, amely kívül-belül megmászható.

játszótér otthon gyerek Dánia

A dániai Viborg történeti múzeum mellett kapott helyet ez a vaddisznó, amely mellett egy vártoronyban vívhatnak lovagi csatákat a gyerekek.

játszótér otthon gyerek Dánia

További lenyűgöző játszóterek a MONSTRUM weboldalán láthatók.

365Zö