A kinti csípős fagy és a benti száraz meleg közötti ingázás nemcsak az arcbőrünket viselte meg az elmúlt hónapokban, hanem a hajunkat is -- akár volt rajtunk sapka, akár nem. A fejbőr mélytisztításához és a haj-hagymák regenerálásához érdemes kipróbálni pár pakolást, illóolajos bedörzsölőt, kinek mi passzol jobban. Sajnos, tavasszal tapasztalható némi szezonális hajhullás is, szerencsére enyhébb, mint ősszel. A stressz, a dohányzás, az alkohol, a koffein, a zsíros ételek, valamint a szteroidok is okozhatnak hajhullást, valamint a D-vitamin-hiány. Van, akinek azért hullik a haja, mert mosás közben túl erősen dörzsöli a fejbőrét, szinte vakarja, utána meg a törülközővel dörzsöli túl vehemensen. Nézzünk pár kipróbált módszert a hajvesztés enyhítésére. A kúra heti 2-3 alkalmas ismétléssel legalább 2-3 hónapig tartson.

népi gyógyászat hajnövesztés korpás fejbőr gyógyítása fejbőr mélytisztítás

KÉP

1. Teafaolaj
A patikában kapható üres műanyag szemcseppentős flakonba (kb. 45 Ft) 10 csepp teafa illóolajat csepegtetünk, feltöltjük félig langyos vízzel, összerázzuk. Az opálossá vált oldatot az elválasztott hajcsíkok mentén a fejbőrre csepegtetjük és bedörzsöljük. Félórát hagyjuk hatni, aztán hajat mosunk. Víz helyett hidegen sajtolt olívaolajjal, szőlőmag-, jojoba- vagy mandulaolajjal is keverhetjük (7-10 csepp teafaolajhoz 2 evőkanál hordozóolajat adjunk) a bőrtápláló hatás fokozásához. A teafaolaj erős hatóanyag, nem szabad túlzásba esni a használatával, mert bőrirritációt okozhat. Alapesetben viszont csökkenti a korpásodást, tisztítja a fejbőrt, és serkenti a hajhagymák működését. Bárcsak jobb szaga volna!

2. Rozmaring
Fél liter vizet forraljunk fel, amikor lobog, kapcsoljuk le alatta a gázt vagy villanyt, és szórjunk bele 1 kiskanál szárított rozmaringot. Lefedve hagyjuk kihűlni, majd töltsük tiszta permetezős flakonba. Legalább két-három hónapig mindennap fújjunk belőle a fejbőrünkre, akár szárazon, akár hajmosás után törülközőszáraz állapotban. Nem kell kiöblíteni, de jellegzetes illata van. Serkenti a fejbőr vérkeringését, ezzel aktivizálja a hajhagymákat. Használaton kívül tartsuk a hűtőben.

3. Csalántea
Anyukám kedvence, mind inni, mind hajmosás utáni öblítésre: ehhez egy filtert fél liter vízzel forrázzunk le, és hagyjuk melegre hűlni. Lehet, hogy egyesek kicsit sprődnek érzik tőle a hajukat, ők a teát is öblítsék le, és pár csepp nem kimosandó hajbalzsamot oszlassanak el a hajukon szárítás előtt. A csalán korpás fejbőr kezelésére is alkalmas. Belsőleg erősíti az immunrendszert, vértisztító, méregtelenítő hatású, ízesítés nélkül is teljesen iható ízű, pláne egy kis citroművel keverve. Festett haj esetén először egy kis tincsen végezzünk próbát.

4. Tökmagolaj
A hidegen sajtolt tökmagolaj gazdag nyomelemekben, a férfias jellegű hajhullás természetes ellenszere. Egy 2014-es amerikai vizsgálatban a tesztalanyok napi 400 milligrammot vettek be kapszula formában, a felét reggeli előtt, a másik felét vacsora előtt, és 24 hét elteltével látható volt a különbség.  

népi gyógyászat hajnövesztés korpás fejbőr gyógyítása fejbőr mélytisztítás

5. Mindentbele pakolás
Egy tojást villával felverünk, hozzákeverünk 1 dl natúrjoghurtot, 2 evőkanál hidegen sajtolt olíva- vagy szőlőmagolajat és egy citrom kifacsart levét. Ezzel a tápláló és mélytisztító masszával a fejbőrünket bekenjük, ráteszünk egy zuhanysapkát, és hagyjuk félórát hatni. Utána hajat mosunk. Tojás helyett használhatunk egy érett banánt, az olaj helyett pedig mézet az antibakteriális hatás fokozásához. Ez a pakolás arcra is jó.

6. Hagymalé
Az indiai ajurvédikus gyógyítás hajhullás ellen ajánlja a baktériumölő és értágító hatású, kénben gazdag vöröshagymát. A felkockázott hagymát botmixerrel pürésítjük, kifacsarjuk a levét, amit (legegyszerűbben szemcseppentővel) a fejbőrre juttatunk és finoman bedörzsölünk. Hagyjuk hatni félórát, aztán hajat mosunk. Hetente legalább háromszor kell használni, minimum egy hónapig. Fokozhatjuk a hatását egy evőkanál mézzel vagy citromlével.

7. Almaecet
Kétharmad langyios vízbe öntsünk egyharmad biológiai erjesztésű almaecetet, és a hajmosás végeztével ezzel öblítsük le a hajunkat. Az almaecet serkenti a fejbőr hajszálereinek vérellátását, ezzel serkenti a haj növekedését, gyengéden tisztítja a fejbőrt és normalizálja a pH-értékét. Festett haj esetén végezzünk próbát.

8. Burgonyalé
Egy közepes méretű, egészséges fej burgonyát lereszelünk és kifacsarjuk a levét. Ezzel bekenjük a fejbőrünket, rajta hagyjuk 15 percig, majd kímélő samponnal hajat mosunk. A nyers burgonya gazdag A-, B- és C-vitaminban, amelyek erőssé teszik a hajat. A krumplilevet a népi gyó-gyászat ivókúrához is ajánlja. Fokozható a hatás egy (fehérjékben dús) tojásfehérje hozzákeverésével, illetve egy evőkanál mézzel. Akinek száraz a haja, inkább tojássárgáját használjon.

9. Zöld tea
Ezt is kétféleképpen használhatjuk: igyunk belőle legalább 2-3 csészével naponta, illetve az antioxidánsokban gazdag, a hajnövekedést serkentő teát hajmosás után öntsük a hajunkra és fejbőrünkre, csavarjuk ki a nagyját, tegyünk fel egy zuhanysapkát (és törülközőt), hogy ne fázzon meg a fejünk. Félóra elteltével langyos vízzel öblítsük ki, és szárítsuk meg a hajunkat.