Jönnek a hideg éjszakák, magasabb fokozatba kell kapcsolni a fűtést, de közben ésszel is fűtene az ember, hogy a legmegfelelőbb módon hasznosuljon a meleg. Ehhez itt egy szuper tipp, már a harmadik!

fűtés energiatakarékosság otthon tél radiátor

KÉP: Unsplash

 

A radiátoros cirkófűtés a legelterjedtebb fűtési módszerek közé tartozik. Tiszta, csendes, viszonylag gyorsan felmelegíti a szobát - de ezt is lehet fokozni. A radiátor fő problémája ugyanis, hogy felfelé száll belőle a meleg levegő, tehát a mögötte lévő falat és a felette lévő mennyezetet nagyobb mértékben fűti, mint az előtte lévő légtömeget, vagyis a szoba közepét. (Nyilván ebbe belejátszanak olyan tényezők is, mint hogy mennyire van körbepakolva a radiátor.)

A radiátor hatásfokának javításához ez már a harmadik cikk. Érdemes elolvasni a korábbiakat:

Jobban fűt a radiátor egy kis barkácsolással - tippek ahhoz, hogy a szoba közepe felé irányítsuk a meleg levegőt

és

Radiátoros fűtésnél így csökkentheted a számlát - például ha kitakarítod a radiátor köpenyét és lamelláit

A mostani ötlet kivitelezhető barkácsolós módon, de rendelheted vagy barkácsáruházban megvásárolhatod a hozzávalókat. 

Ez pedig nem más, mint egy polc a radiátor fölé, amely a felfelé szálló levegőt inkább előrefelé irányítja, vagyis pont az, ami nekünk kell.

fűtés energiatakarékosság otthon tél radiátor

Ilyen polcot a tartó konzollal együtt, vagy konzolt külön is lehet rendelni a neten, de barkácsáruházban is kapható (néha) állítható szélességű "lapradiátorra szerelhető konzol" néven, néhány ezer forintért, és mint a lenti kép mutatja, vagy belőle fehér és horganyzott színű is..

fűtés energiatakarékosság otthon tél radiátor

Házilag sem egy nagy mutatvány két polctartó konzolt felfúrni a falra, és egy bármilyen polcot rátenni, akár maradék fa- vagy MDF-anyagból

fűtés energiatakarékosság otthon tél radiátor

Érdemes úgy kialakítani a polcot, hogy a lapradiátor fölött nagyjából 10 centiméterrel legyen, és ugyanennyivel legyen szélesebb a radiátornál, hogy tényleg megakadályozza a levegő felfelé áramlását, és inkább előre küldje a meleget.

Na és még egy ötlet, hogy ha van otthon két maradék asztallábad, csak az a lényeg, hogy vedd figyelembe a radiátor alsó-felső csatlakozását, és ennek megfelelően a radiátor szélességénél legalább 15 centiméterrel hosszabb polcot vegyél rá.

fűtés energiatakarékosság otthon tél radiátor

És még egy kép, csak hogy lássuk a radiátorpolc sokrétű hasznosságát: 

fűtés energiatakarékosság otthon tél radiátor

KÉP: Pixabay

365Zö