A növények felfuttatása több célt szolgál, de kellenek hozzá megfelelő eszközök - amelyek persze újrahasznosítottak is lehetnek.

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: Pixabay

 

Nemcsak zöldségek, hanem egyes gyümölcsök és virágzó növények is kúszó-futó tulajdonságúak, azaz mindenképpek biztosítanunk kell ehhez a megfelelő támasztékot számukra. A felfuttatás azért is jó, mert például a paradicsom terméseit jobban éri a napsütés, édesebbre érnek. Azért is futtathatunk növényt, hogy nekünk jó legyen: ne a talajon terüljön szét, hanem segítsen árnyékolással. Vagy éppen romantikus vidéki hatást keltsen - akár a nagyváros közepén. Esetleg az erkélyre való belátást szeretnénk gátolni egy apácarácsra futtatott borostyánnal. Na de mire futtassuk fel a növényt? Egynyáriak esetében nem fogunk súlyos pénzekért támasztórendszert kiépíttetni, mert az túlzás. Egyszerűbb, ha körülnézünk a háztartásban, mit lehetne a futtatáshoz használni. Ehhez adunk most 12 ötletet.

Ablakkeret

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: Pinterest

Egy régi ablakkeretből ki kell ütni az üveget, és máris tökéletes rácsot kapunk a futtatáshoz. Nekitámaszthatjuk a falnak vagy fel is csavarozhatjuk rá. Cserepes vagy kisebb termetű növények, tehát például az említett paradicsom számára is remek. De akár a szoba sarkában is kialakíthatunk egy minidzsungelt. Az ablakkeretet hagyhatjuk kopottasan, vagy ha nem elég kopott, krétafestékkel antikolhatjuk. Aki a rendezettebb külsőt szereti, egy kis csiszolás után vízbázisú zománcfestékkel fesse át a kívánt színre: a zöld növényekhez nagyon jól illik a lila vagy az égszínkék!

Faágak 1.

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: TheHomespunHydrangea

Ezeket rendezhetjük sátor alakban vagy

Faágak 2.

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: ChickenScratchNY

Bordásfal mintájára. Utóbbi esetben érdemes a függőleges tartórudakat mélyen a földbe ütni, hogy stabilan tartsanak. A nagyjából egyenlő hosszúságúra vágott nyárfa ágakat dróttal vagy kábelkötözővel rögzíthetjük a tartóoszlopokra. A faágakat úgy érdemes elrendezni, hogy a vastagabbak legyenek a talajhoz közelebb, illetve hogy az egyes ágak vastagabb végei váltakozva (hol jobbra, hol balra) álljanak.

Faágak 3.

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: AshbeeDesign

Kell két hosszú és néhány egyre rövidebb ág, amelyeket stílusosan valamilyen természetes kötözőanyaggal (szizál, fű, fűzfavessző) fogatunk össze létra alakra. Utána már csak egy kis türelem kell, ameddig belakják a növények.

Falécek 1.

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: TheHandymansDaughter

Ezt megrajzolni nagyobb munka, mint felszögelni a deszkakerítésre. Az első és második rétegben felszögelt falécek között nincs túl sok hely, de annyi éppen van, amennyit például a klematisz igényel. 

Falécek 2. 

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: DeuceCitiesHenhouse

Egy virágládába állítva ez az egyszerű rács is nagy segítség a futó növényeknek. Nekitámaszthatjuk a falnak, vagy pedig csavarozzuk a virágládába, és akkor önhordóvá válik.

Dűbel és drót

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: SalvagedLiving

Egészen különleges módon futtathatunk tégla- vagy betonfalra akár évelő növényt is, ha dűbelekre rögzített drótokat használunk hozzá. Tetszőleges mintát kialakíthatunk ezzel, de azért hetente egy metszőollóval érdemes megcsipegetni az indákat, hogy tiszta legyen az összkép.

Vessző

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: EllenOgden

Jól hajlítható hosszú vesszőket leginkább fűzfáról érdemes vágni, amelyeket formára hajlítunk, és végeiket kötéllel összekötjük. Legalább két hét kell, amíg kiszáradnak, de utána már tartják a formát. Mielőtt földbe szúrnánk a végüket, érdemes valamilyen favédő páccal lekezelni, hogy (kicsivel tovább) ellenálljanak a nedvességnek.

Rúd és spárga

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: GardenTherapy

Ez is egy nagyon egyszerű módja a viszonylag kis súlyú növények futtatásának, mint például a bab vagy a borsó. Két hosszabb és két rövidebb bambuszrudat (ágat) négyzet alakra összekötözünk, és spárgát feszítünk ki közéjük. Amikor átvetjük a vízszintes rudakon a spárgát, érdemes egy kis hurkot kötni rá, hogy ne csúszkáljon.

Raklap

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: LovelyGreens

Földön kúszó növények talajtól való elemeléséhez ideális a raklap, amelynek egyik oldalát néhány téglával vagy facölöppel kitámasztjuk. Az uborkát vagy a cukkinit kevésbé dézsmálják meg a csigák, a zöldség nem lesz földes, és mivel az egész növény jobban átszellőzik, ezért a növénybetegségek is talán kevésbé támadják meg.

Ásó, lapát, vasvilla

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: SadieSeasongoods

Régi, már nem használt kerti eszközökből is hangulatos növénytámaszt készíthetünk bár ez inkább csak jelképes. Érdemes a szerszámok fanyelét valami természetbarát fapáccal lekenni, hogy jobban ellenálljanak a nedvességnek.

Vasháló

kert otthon nyár növény zöldség

KÉP: Pixabay

Ahol építkeznek és betonoznak, ott majdnem mindig marad egy-két vasháló. Ezeket érdemes rozsdásodás ellen lefesteni, de utána akár gyönyörű alagútformára is hajlíthatjuk őket.

365Zö